
Τα μικρά θαύματα με τον απεγκλωβισμό λιγοστών επιζώντων κάτω από τους τόνους ερειπίων που άφησε πίσω του από την περασμένη Παρασκευή ο φονικός σεισμός των 7,7 βαθμών στη Νοτιοανατολική Ασία, με επίκεντρο κοντά στην πόλη Μανταλέι της Κεντρικής Μιανμάρ, δεν είναι παρά μια μικρή αχτίδα ελπίδας στο φόντο μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες να δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων στη υπό στρατιωτική χούντα Μιανμάρ, αλλά και στα ερείπια υπό ανέγερση ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ, στη γειτονική Ταϊλάνδη. Μέρα με τη μέρα ωστόσο οι νεκροί ολοένα και αυξάνονται και οι εκτιμήσεις επιμένουν για έναν εφιαλτικό σε μέγεθος τελικό απολογισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ξεπερνούσαν χθες τους 2.000, περισσότεροι από 3.900 είναι οι τραυματίες και 270 οι αγνοούμενοι, στη συντριπτική πλειονότητα στη Μιανμάρ, όπου σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον άστεγο.
Η Κίνα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των γειτόνων της που έχουν στείλει υλικά και ομάδες ανακούφισης, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία. Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν εσπευσμένα ανθρωπιστική βοήθεια και απευθύνουν επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 8 εκατ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ξεχωριστά 2 εκατ. δολάρια σε βοήθεια «μέσω οργανώσεων αρωγής», ενώ ανακοίνωσαν ότι στη χώρα αναπτύσσεται και μια ομάδα έκτακτης ανάγκης της ανεξάρτητης υπηρεσίας USAID, την οποία θέλει να αφανίσει η κυβέρνηση Τραμπ. Παρά τη διεθνή βοήθεια, πάντως, η χούντα στη Μιανμάρ – που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 – συνεχίζει να δίνει πληροφορίες με το «σταγονόμετρο», βομβαρδίζει περιοχές ανταρτών και περιπλέκει τις προσπάθειες να φτάσει βοήθεια σε επιζώντες του μεγαλύτερου σεισμού που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και έναν αιώνα.
«Ολες οι δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές» και «η πρόσβαση σε όλα τα θύματα είναι ένα ζήτημα, δεδομένης της κατάστασης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Αρνό ντε Μπακ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Μιανμάρ.
«Ο σεισμός αποκάλυψε τα βαθύτερα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζει ο λαός της Μιανμάρ και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή διεθνή προσοχή στην ευρύτερη κρίση» υπογράμμισε με νόημα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Τζούλι Μπίσοπ. Ωστόσο ακόμα και τώρα οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό, σε ένα κράτος 55 εκατομμυρίων κατοίκων βυθισμένο στον εμφύλιο, με κατεστραμμένες υποδομές και με ελλιπείς πόρους.
Διασωθείς στη Μανταλέι – την πρώην πρωτεύουσα με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων – κατήγγειλε ότι αφότου οι διασώστες τον ανέσυραν από τα ερείπια του εστιατορίου του, νοίκιασε με δικά του χρήματα μπουλντόζα για τον εντοπισμό αγνοούμενου υπαλλήλου του. Κατά τα λοιπά, η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ κήρυξε περίοδο πένθους διάρκειας μιας εβδομάδας…
Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, εν τω μεταξύ, οι διασώστες ανέσυραν ένα άλλο πτώμα από τους τόνους τσιμέντου που άφησε πίσω της η κατάρρευση ημιτελούς ουρανοξύστη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στο εργοτάξιο σε 12 – σε σύνολο 19 σε όλη τη χώρα –, ενώ 75 άτομα παραμένουν αγνοούμενοι. «Πρέπει να επιταχύνουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε ούτε ύστερα από 72 ώρες» επέμεινε χθες η αναπληρώτρια κυβερνήτρια της Μπανγκόκ, καθώς στένευαν πια ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τον εντοπισμό επιζώντων. Αρχικές έρευνες σε δείγματα χάλυβα που συλλέχθηκαν επί τόπου έδειξαν ότι ήταν κατώτερα των προτύπων.
Πηγή: TA NEA – World