Οι επιπρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί 10% που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη πτώση των χρηματιστηρίων από το 2020, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές που βλέπουν ενδεχόμενο ύφεσης και έχουν αφήσει τις πιο φτωχές χώρες εκτεθειμένες σε σοβαρούς κινδύνους.
Στενοί εμπορικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να δεχτούν σημαντικό πλήγμα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ για το 2024 οι εξαγωγές του Μεξικού στις ΗΠΑ ανήλθαν σε σχεδόν 510 δισ. δολάρια. Στις επόμενες θέσεις είναι η Κίνα με εξαγωγές 439 δισ. δολαρίων, ο Καναδάς με 413 δισ. δολάρια, η Γερμανία με 160,4 δισ δολάρια και η Ιαπωνία με 148 δισ. δολάρια.

Αξία των προϊόντων που εξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2024/ Πηγή: Al Jazeera
Ο Καναδάς και το Μεξικό, οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τους δασμούς λόγω της μεγάλης εξάρτησης των εξαγωγών τους από τις ΗΠΑ.
Αντίθετα η Κίνα και η Ε.Ε. αν και έχουν εξαγωγές μεγάλης αξίας, το ποσοστό των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ είναι πολύ μικρότερο.
Το ποσοστό των συνολικών εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ είναι λιγότερο από το 20% του συνόλου των εξαγωγών της ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εξαγωγών της Ε.Ε. φτάνει το 20%.
Μεξικό και Καναδάς στέλνουν στις ΗΠΑ το 80% των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές.
Την ίδια στιγμή ο Τραμπ επέβαλε δασμούς που φτάνουν μέχρι και το 50% σε φτωχές χώρες. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δημοσίευσε έναν μαθηματικό τύπο με ελληνικά γράμματα για να προσδώσει κάποιου είδους επιστημοσύνη στα νούμερα που ανακοίνωσε ο Τραμπ, και άφησε τους οικονομολόγους άναυδους.

Ο μαθηματικός τύπος που έδωσε στη δημοσιότητα ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ
«Αυτό είναι για τα οικονομικά ό,τι είναι ο δημιουργισμός για τη βιολογία, η αστρολογία για την αστρονομία», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς στο Χ.
«Υπάρχουν τόσα πολλά λάθη με αυτή την προσέγγιση που είναι δύσκολο να ξέρω από πού να αρχίσω», έγραψε στο ιστολόγιό του ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, οικονομολόγος του εμπορίου και συχνός επικριτής του Τραμπ.
Η «μαύρη λίστα»
«Η Καμπότζη επιβαρύνεται με δασμό 49%, το Βιετνάμ με 47%, το Λάος με 48%. Πρόκειται για τις φτωχότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που πλήττονται με τους υψηλότερους δασμούς χωρίς λόγο», ανέφερε στο Al Jazeera o Jayant Menon, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου ISEAS-Yusof Ishak και πρόσθεσε:
«Η Καμπότζη και το Βιετνάμ έχουν ήδη γράψει στον πρόεδρο ζητώντας την επιείκειά του και προσφέροντας περαιτέρω μειώσεις στους δικούς τους δασμούς. Θα δούμε αν αυτό θα λειτουργήσει».
Η χώρα που πλήττεται περισσότερο είναι το μικροσκοπικό βασίλειο του Λεσότο που συνορεύει από όλες τις πλευρές με τη Νότια Αφρική και έχει πληθυσμό 2,3 εκατ. κατοίκους.
Η κλωστοϋφαντουργία είναι μία από τις βασικές βιομηχανίες της χώρας, εξάγοντας περίπου το 75% της παραγωγής της στις ΗΠΑ. Εκτός από την ένδυση, οι εξαγωγές του Λεσότο περιλαμβάνουν διαμάντια και άλλα αγαθά.
Ο υπουργός Εμπορίου Mokhethi Shelile δήλωσε ότι το Λεσότο θα διερευνήσει νέες αγορές και θα χρησιμοποιήσει την αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για να αυξήσει τις εξαγωγές προς ευνοϊκούς προορισμούς στην Αφρική, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό απαιτεί χρόνο.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ανησυχεί για το πιθανό κλείσιμο των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία απασχολούν περίπου 12.000 άτομα στο Λεσότο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επέβαλε δασμούς 50% στο Λεσότο, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είναι μια χώρα που «κανείς δεν έχει ακουστά». Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο Λεσότο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ανέλυε κάποιες από τις δαπάνες των ΗΠΑ στο εξωτερικό, τις οποίες περιέκοψε θεωρώντας τις «φοβερή σπατάλη».
«Οκτώ εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην αφρικανική χώρα του Λεσότο, την οποία κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ», είχε πει, προκαλώντας τις επευφημίες του ακροατηρίου του.
Ανάμεσα στις 14 χώρες που επιβαρύνονται με τους υψηλότερους δασμούς είναι και η Σερβία, η μόνη ευρωπαϊκή στη «μαύρη λίστα» του Τραμπ.
Πηγή: TA NEA – World