
Με μια χειραψία που αντάλλαξαν μπροστά στην είσοδο του Λευκού Οίκου αγνοώντας ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πτώση στις παγκόσμιες αγορές ξεκίνησε η συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Ντόναλντ Τραμπ στην οποία ήταν στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αμερικανό πρόεδρο από τότε που εκείνος ανακοίνωσε μια σαρωτική δασμολογική πολιτική. Περνώντας στο εσωτερικό κάθισαν δίπλα στις αντιπροσωπείες τους για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Τον Τραμπ πλαισίωναν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
Μιλώντας στη συνέχεια σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων αντάλλαξαν στην αρχή φιλοφρονήσεις, με τον αμερικανό πρόεδρο να αυτοαποκαλείται ο καλύτερος πρόεδρος που θα μπορούσε να συναντήσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός και να τονίζει το πολύ καλό επίπεδο της συνομιλίας τους. Παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον Τραμπ αξιόλογο φίλο για το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό. Τόνισε ότι στόχος του είναι να εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να αρθούν τα εμπορικά εμπόδια και ότι το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο άλλων χωρών. Για τους ισραηλινούς ομήρους είπε ότι εργάζονται πάνω σε μια συμφωνία για την απελευθέρωσή τους και ότι ελπίζουν να τα καταφέρουν. Για τους κατοίκους της Γάζας τόνισε ότι θα έχουν την ελευθερία της επιλογής να φύγουν, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ έχει ένα όραμα για τη Γάζα και οι δυο τους εργάζονται πάνω σε αυτό. Είπε επίσης ότι οι δυο τους μίλησαν για τη Συρία και ότι συμφωνούν πως δεν θέλουν η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως βάση για να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Μιλώντας ξανά ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν αποκαλύπτοντας ότι έχουν ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη για το θέμα, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει σημαντική συνάντηση το Σάββατο και θα ήταν και προς το συμφέρον του Ιράν οι συνομιλίες να είναι επιτυχείς.
Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε στη συνέχεια πως δεν υπάρχει πρόθεση για παύση της επιβολής δασμών, ωστόσο θα υπάρξουν συζητήσεις. Οπως είπε, πολλές χώρες «έρχονται να διαπραγματευτούν συμφωνίες μαζί μας» και ανέφερε το παράδειγμα της Ιαπωνίας, με τον πρωθυπουργό της οποίας συνομίλησε χθες. Επανέλαβε επίσης τις απειλές για επιβολή επιπλέον δασμών 50% στην Κίνα εάν το Πεκίνο δεν ακυρώσει τα αντίμετρα.
Μιλώντας για πολλά διαφορετικά θέματα ο Τραμπ πέρασε στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι πρέπει να αγοράζει ενέργεια από τις ΗΠΑ και τόνισε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα με την Ενωση.
Αποφεύγοντας την ερώτηση για το αν θα μείωνε τους δασμούς του 17% στο Ισραήλ, είπε απλώς: «Δίνουμε στο Ισραήλ δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» και «φροντίζουμε τους φίλους μας».
Κλείνοντας ο Τραμπ ερωτήθηκε για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία. Τόνισε ότι έχει εξαιρετική σχέση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι δεν πιστεύει πως θα είναι πρόβλημα, τον χαρακτήρισε σκληρό και έξυπνο ηγέτη και είπε πως τον συνεχάρη γιατί πέτυχε στη Συρία ό,τι δεν έχει καταφέρει κανένας τα τελευταία 2.000 χρόνια, αποκτώντας τον έλεγχο της περιοχής.
Το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα μπορούσε να δώσει σε άλλους ηγέτες ένα σήμα για το κατά πόσο ο Τραμπ είναι πρόθυμος να κάνει υπαναχωρήσεις και πώς μπορούν να τον προσεγγίσουν καλύτερα. Εάν ο Τραμπ ήταν πρόθυμος να ακούσει – ή και να κλείσει μια συμφωνία με το Ισραήλ -, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώιμο παράδειγμα για το πώς, μέσω παραχωρήσεων και προσωπικών εκκλήσεων, μια χώρα θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί από τον συνεχιζόμενο αμερικανικό εμπορικό πόλεμο. Το Ισραήλ σε μια προληπτική κίνηση μείωσε πρόσφατα τους δικούς του δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές, αν και αυτή η κίνηση δεν απέτρεψε τη στοχοποίησή του από τη νέα εμπορική πολιτική του αμερικανού προέδρου.
Η τακτική απέτυχε και με ποσοστό 17% το Ισραήλ ήταν μόνο μία από τις δεκάδες χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν δασμοί. Τα σαρωτικά δασμολογικά σχέδια του Τραμπ έπληξαν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αμερικανικές μετοχές μπήκαν στη δίνη μεγαλύτερης αναταραχής τη Δευτέρα, αφού προειδοποίησε τις ξένες κυβερνήσεις ότι θα έπρεπε να πληρώσουν «πολλά χρήματα» για να άρουν τους δασμούς, τους οποίους αποκάλεσε «φάρμακο».
Πηγή: TA NEA – World