Το ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ωθεί την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών σε ύφεση, είναι γεγονός.
Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη εμφανή με τις απολύσεις εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιντιάνα και το Μίσιγκαν, το ξεπούλημα του χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες και τους Αμερικανούς να αποσύρουν τις δαπάνες τους.
Αλλά καθώς οι δασμοί του Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ, συνέβη κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: πανικός στις αγορές ομολόγων.
Οι επενδυτές άρχισαν να απορρίπτουν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Πούλησαν και πούλησαν και πούλησαν. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Συνήθως, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αποτελούν ασφαλές καταφύγιο.
Κάθε φορά που οι μετοχές βυθίζονται ή υπάρχει αναταραχή σε όλο τον κόσμο, οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν απλά ομόλογα από το αμερικανικό Δημόσιο. Είναι το ισοδύναμο της κοτόσουπας για τις ανθυγιεινές αγορές. Αλλά ξαφνικά, αυτά τα ομόλογα έγιναν πικρά.
O Τραμπ θυμήθηκε τη Λιζ Τρας
Τελικά, ο Τραμπ υπέκυψε στις αγορές ομολόγων. Παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι «ο κόσμος είχε αρχίσει να ζαλίζεται λίγο» στην αγορά ομολόγων.
Δεν ήθελε να ακολουθήσει τη μοίρα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε ταπεινωμένη το 2022 μετά από ένα παρόμοιο φιάσκο της αγοράς ομολόγων ως αντίδραση στις πολιτικές της.

Το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων τρόμαξε τον Λευκό Οίκο και τους επενδυτές. Οι αποδόσεις αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές αποχώρησαν από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα Πηγή: Washington Post
«Έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 10%, επίσης με άμεση ισχύ», δήλωσε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι επιτέλους μια ανακούφιση, αλλά το ενδεχόμενο για περισσότερους δασμούς παραμένει. Και η βουτιά στην αγορά ομολόγων καταδεικνύει πόση ζημιά έχει ήδη προκληθεί.
Το κοινό συμπέρασμα για τον Τραμπ
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές (πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ξένων κυβερνήσεων) ήθελαν να πουλήσουν.
Κάποιοι ήθελαν να επενδύσουν αλλού στον κόσμο- άλλοι έπρεπε να αποχωρήσουν από τα ομόλογα για να έχουν περισσότερα μετρητά στο χέρι.
Αλλά, κατά βάθος, όλα κατέληγαν στην ίδια πεποίθηση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανάλυσή της η Washighton Post: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνονται πλέον σταθερές. Είναι αδύνατο να βγάλουμε άκρη με αυτά που κάνει ο Τραμπ – και δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε να μάθουμε πόσα ακριβώς θα σπάσουν εξαιτίας των πράξεών του.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιπτώσεις όλων αυτών θα μπορούσαν να είναι σημαντικές – και σχεδόν όλες αρνητικές. Καθώς οι επενδυτές πωλούσαν ομόλογα, η απόδοση (το επιτόκιο) εκτινάχθηκε στα ύψη.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε το 4,51%, από 3,9% νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, και η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου ξεπέρασε για λίγο το 5%. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την Main Street.
Σημαίνει ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μπορεί να ξεπεράσουν και πάλι το 7% και το κόστος δανεισμού για αυτοκίνητα, επιχειρήσεις κ.λπ. θα εκτοξευθεί.
Σημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να πληρώσει ακόμη υψηλότερο κόστος τόκων.
«Η μίνι κρίση μετά την Ημέρα της Απελευθέρωσης πέρασε σε ένα πιο επικίνδυνο επίπεδο κατά τη διάρκεια της νύχτας με ένα αρκετά μεγάλο ξεπούλημα ομολόγων», έγραψε ο Jim Reid, ερευνητής-στρατηγικός της Deutsche Bank.
«Αυτό θα ασκήσει πολύ μεγαλύτερη πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση από ό,τι ένα απλό ξεπούλημα μετοχών». (Ο Reid είχε δίκιο: Ανέβασε την πίεση σε ένα επίπεδο που ούτε ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να αντέξει).
Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο σχεδόν όλων όσων συμβαίνουν στις αγορές.
Πολλές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο τιμολογούνται ανάλογα με το πόσο πιο επικίνδυνες είναι από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ ανέβασε τον μέσο συντελεστή δασμών των ΗΠΑ από περίπου 2% σε 22,5% – τον υψηλότερο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με το Budget Lab του Yale.
Αυτό ροκάνισε τη θεμελιώδη φήμη της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί στο να τα δώσουν ξανά όλα στα αμερικανικά ομόλογα.

Τα έσοδα από τους δασμούς ως ποσοστό των εισαγωγών αγαθών. Πηγή: Washighton Post
Ακόμα και με την αναστολή των χειρότερων δασμών, ο μέσος όρος φαίνεται να εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον στα δεκαπέντε χρόνια. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι μπορούν να διαχειριστούν πολλές επιχειρήσεις.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτή είναι η αρχή του τέλους της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ.
Tη δεκαετία του 2000, οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να διακηρύξουν το τέλος του βασιλιά δολαρίου. Στη συνέχεια, χτύπησε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και οι επενδυτές κατέκλυσαν ξανά τα δολάρια και τα αμερικανικά ομόλογα.
Τότε, η αντίληψη ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο και η πιο ανθεκτική. Αυτό αποδείχτηκε αληθινό σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Αλλά ο Τραμπ δοκιμάζει ξανά αυτή τη θέση και οι επενδυτές έχουν τώρα ακόμη περισσότερες επιλογές από ό,τι το 2008.
Απροετοίμαστος ακόμη και ο Λευκός Οίκος
Είναι εντυπωσιακό το πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Λευκός Οίκος για αυτό το αποτέλεσμα. Μόλις την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ πανηγύριζε για το πόσο χαμηλά είχε πέσει η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου και προέβλεπε ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αναζωογόνηση της αγοράς κατοικίας, καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων θα γίνονταν και πάλι φθηνά.
Μέχρι την Τετάρτη, ο Μπέσεντ αναγκάστηκε να βγει στο Fox Business για να καθησυχάσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι αυτό δεν θα μετατραπεί σε κρίση.
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα συστημικό σε αυτό, νομίζω ότι πρόκειται για μια άβολη αλλά φυσιολογική απομόχλευση που συμβαίνει στην αγορά ομολόγων», είπε.
Ο Τραμπ έχει υποχωρήσει προς το παρόν. Αλλά αυτή πιθανώς δεν θα είναι η τελευταία φορά που κάτι απροσδόκητο θα σπάσει εξαιτίας των δασμών.
Πηγή: TA NEA – World