Οσοι είχαν πιστέψει ότι η Ρωσία συζητούσε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία θα πρέπει να προσγειώθηκαν μετά το νέο μακελειό που σημειώθηκε στην πόλη Σούμι της Βορειοανατολικής Ουκρανίας. Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σκότωσαν χθες τουλάχιστον 32 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και προκάλεσαν δεκάδες τραυματίες στην πόλη. Βίντεο με σκηνές φρίκης από την επίθεση ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας ανάληψη δράσης από ΗΠΑ, Ευρώπη και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση κατήγγειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες. «Η Ρωσία μόνη της επιθυμεί να συνεχίσει με τον πόλεμο, δείχνοντας την περιφρόνηση της για την ανθρώπινη ζωή, το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ακόμα και ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος είναι στρατηγός εν αποστρατεία, τόνισε ότι η επίθεση στο Σούμι ξεπερνά κάθε όριο.
Οπως το Βερολίνο!
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ίδιος εξηγούσε στην εφημερίδα «Times» πώς η Ουάσιγκτον βλέπει το μέλλον της Ουκρανίας. Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να διαιρεθεί όπως το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Κιθ Κέλογκ, ο οποίος αποπειράθηκε στη συνέχεια να ανασκευάσει, αποδίδοντας τις δηλώσεις του σε παρερμηνεία. Σύμφωνα με τον Κέλογκ, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «δυνάμεις διασφάλισης» της ειρήνης δυτικά του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος αποτελεί μεγάλο φυσικό «εμπόδιο» που διαρρέει την Ουκρανία από τον Βορρά έως τον Νότο, εκβάλλοντας στη Μαύρη Θάλασσα. «Μιλούσα για μια δύναμη που θα αναπτυχθεί μετά την κατάπαυση του πυρός για να υποστηρίξει την κυριαρχία της Ουκρανίας» έγραψε αργότερα στο X. «Στις συζητήσεις για την κατανομή, αναφερόμουν σε περιοχές ή ζώνες ευθύνης για μια συμμαχική δύναμη (χωρίς αμερικανικά στρατεύματα). Δεν αναφερόμουν σε διαίρεση της Ουκρανίας».
Τα προβλήματα
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα απορρίψει κάθε κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτική συμφωνία που περιλαμβάνει την παραχώρηση εδάφους. Επίσης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι το Κρεμλίνο δεν θα δεχόταν ειρηνευτικές δυνάμεις από καμία χώρα του ΝΑΤΟ «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Ωστόσο αυτές δεν είναι οι πρώτες προτάσεις που εμφανίζονται, σύμφωνα με τις οποίες μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία στη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, χαρακτήρισε «ουτοπικό» να αναμένεται επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014. Ούτε όμως το προσχέδιο συμφωνίας με το οποίο οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αποκτήσουν προνομιακή πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας εκτιμάται ότι ικανοποιεί την ουκρανική πλευρά. Σε αυτό δεν προβλέπονται αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας που επίμονα ζητούσε ο ουκρανός πρόεδρος ενώ στη νέα εκδοχή του σχετικού κειμένου έχει προστεθεί η αξίωση των ΗΠΑ να αναλάβει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα (DFC) τον έλεγχο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη.
Πηγή: TA NEA – World