Πεκίνο: Τώρα και ανθρωποειδή ρομπότ σε ημιμαραθώνια κούρσα

8

Βήμα το βήμα – ή καλύτερα… μηχανικό βήμα το μηχανικό βήμα – δεκάδες ανθρωποειδή ρομπότ έτρεξαν το Σάββατο στο Πεκίνο στην πρώτη ημιμαραθώνια κούρσα ρομπότ στον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία πρόοδο της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην τεχνολογική ζώνη «E-Town» της κινεζικής πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή περίπου 20 ομάδων από όλη τη χώρα. Στόχος της ήταν να δοκιμάσει τα όρια αυτών των ρομπότ, τα οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο μέλλον ενδέχεται να αναλάβουν πλήθος καθημερινών ανθρώπινων εργασιών.

Με το σήμα εκκίνησης και υπό τους ήχους ποπ μουσικής, τα ρομπότ άρχισαν να κινούνται – κάποια με διστακτικότητα, άλλα με περισσότερη σταθερότητα. Οι άνθρωποι που έτρεχαν παράλληλα σε διπλανή πίστα, κατέγραφαν με ενθουσιασμό τα αξιοπερίεργα στιγμιότυπα. Ένα ρομπότ έπεσε στην αρχή της διαδρομής αλλά κατάφερε να σηκωθεί μόνο του, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Ένα άλλο, με εμφάνιση εμπνευσμένη από τους Transformers, ξέφυγε από την πορεία του, συγκρούστηκε με ένα φράγμα και… έριξε έναν μηχανικό του!

«Το να τρέχει ένα ρομπότ σε πίστα, είναι ένα τεράστιο άλμα. Για έναν άνθρωπο είναι εύκολο, αλλά για ένα ανθρωποειδές, είναι πρόκληση», δήλωσε ο Λιανγκ Λιανγκ, υποδιευθυντής της E-Town.

Οι διαγωνιζόμενοι ρομποτικοί δρομείς είχαν μεγάλη ποικιλία σε μέγεθος: από 75 εκατοστά ύψος έως και 1,80 μέτρα, ενώ το πιο βαρύ ρομπότ ζύγιζε 88 κιλά. Μερικά κινούνταν αυτόνομα, άλλα ελέγχονταν εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο στόχος δεν ήταν η νίκη, αλλά η ολοκλήρωση της διαδρομής, ώστε να δοκιμαστούν η απόδοση, η αντοχή, οι αλγόριθμοι και οι μπαταρίες τους. Όπως είπε ο μηχανικός Τσούι Γουενχάο από την εταιρεία Noetix Robotics, αυτή η ημιμαραθώνια δοκιμασία είναι μια σπάνια ευκαιρία για το πεδίο της ρομποτικής: «Είναι μια εξαιρετικά απαιτητική πρόκληση για τα εξαρτήματα, τους κινητήρες και τις δομές αυτών των μηχανών».

Ένας άλλος μηχανικός, ο Κονγκ Γιτσάνγκ από την DroidUp, δήλωσε ότι η διοργάνωση «θέτει τα θεμέλια για την πραγματική ενσωμάτωση των ρομπότ στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

Η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιδιώκει να αναδειχθεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, ανταγωνιζόμενη άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόοδος των κινεζικών, κυρίως ιδιωτικών, επιχειρήσεων είναι εμφανής – με παράδειγμα την startup DeepSeek, η οποία εντυπωσίασε παγκοσμίως με τον δικό της AI συνομιλητή, αναπτυγμένο με κόστος κατά πολύ μικρότερο από αντίστοιχα αμερικανικά μοντέλα όπως το ChatGPT.

Πηγή: TA NEA – World

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!