Ηταν ο σεισμός που αναμενόταν εδώ και χρόνια; Ή απλώς μια σεισμική δόνηση σε μια περιοχή με πλούσια σεισμικότητα και με ρήγματα δυναμικότητας άνω των 7 Ρίχτερ; Τα ερωτήματα αυτά κυριάρχησαν χθες και στην Ελλάδα αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, όπως στη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη. Παρ’ όλα αυτά, οι έλληνες επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφέροντας ότι το φαινόμενο δεν είναι σε θέση, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, να επηρεάσει τη χώρα μας.
«Σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι πολύ μικροί για να επηρεάσουν τον ελληνικό χώρο και δεν πρέπει να ανησυχούμε για τέτοια θέματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Πρόκειται για έναν μικρό για τα δεδομένα της περιοχής σεισμό, που εκδηλώθηκε στο κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά, μιας περιοχής που έχει δώσει πολλούς σημαντικούς σεισμούς κατά τη σύγχρονη εποχή αλλά και κατά τους ιστορικούς χρόνους. Είναι ένας τυπικός σεισμός που προέρχεται από ένα δεξιόστροφο ρήγμα, που εκτείνεται δυτικά, δηλαδή προς την Ελλάδα. Από μόνος του δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Το φαινόμενο θα ήταν ανησυχητικό, αν ακολουθούσε ένας ισχυρότερος σεισμός, κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλειστεί καθώς ο σεισμός συνέβη σε μια μεγάλη ρηξιγενή ζώνη και δεύτερον δεν είμαστε σίγουροι για το πώς θα κινηθεί η ακολουθία, δηλαδή για το αν θα προχωρήσει ανατολικά όποτε ενδεχομένως να συνδεθεί με έναν ακόμη μεγάλο σεισμό».
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», πως η σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ δεν φαίνεται να είναι ο σεισμός που αναμένεται εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. «Οπως φαίνεται, η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από το ρήγμα της Σηλυβρίας, ένα παρακλάδι του μεγάλου ρήγματος της βόρειας Ανατολίας το οποίο διακλαδίζεται μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά», σημειώνει. «Είναι φυσιολογικό ο σεισμός να γίνει αισθητός, έστω και ελαφρά, στη Βόρεια Ελλάδα λόγω του μεγέθους του. Δεν νομίζω, όμως, ότι μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας από αυτόν το σεισμό καθώς δεν συντρέχει μια βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτή η δυναμική διέγερση σε μεγάλες αποστάσεις: Το μεγάλο μέγεθος. Χρειάζεται ένα μέγεθος άνω των 7 Ρίχτερ για κάτι τέτοιο, όπως είχε γίνει τον Αύγουστο του 1999, όταν είχαμε σεισμό μεγέθους 7,5 στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, στη Νικομήδεια, και 21 μέρες μετά είχαμε τον σεισμό της Πάρνηθας», εξηγεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Πηγή: TA NEA – World