Στη Σκανδιναβία κατάργησαν την Πρωταπριλιά

144

Oπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το έθιμο της Πρωταπριλιάς τιμήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Στον «Ε.Τ.» διαβάσατε πως η τρόικα ετοιμάζεται να χαλάσει τα μπάνια του λαού με… χαράτσι 1 ευρώ στις παραλιακές ξαπλώστρες, η «Kontra News» έφερε τον Τραμπ στην Αθήνα για να μας προτείνει σχέδιο Grexit κ.λπ., κ.λπ. Η καλύτερη φάρσα ανήκει μάλλον στην «Daily Mail», η οποία έστησε ολόκληρο σκηνικό με σωσίες για να μας πείσει ότι ο πρίγκιπας Χάρι της Αγγλίας παντρεύτηκε την καλή του, ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, σε μυστική τελετή στο Λας Βέγκας. Στις 30 Μαρτίου διαβάσαμε στο βρετανικό Τύπο ότι ο κυκλώνας Ντέμπι ξέβρασε ένα μεγάλο … καρχαρία σε επαρχιακό δρόμο της Αυστραλίας και ακόμη δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν πρωταπριλιάτικες.

Ομορφα και χαλαρωτικά όλα αυτά και το κυριότερο αθώα. Στην εποχή όμως των fake news δεν έχει θέση ούτε η αθώα πλάκα, αφού σε λίγο δεν θα ξέρουμε πού πάνε τα τέσσερα, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της Σουηδίας και της Νορβηγίας, αποφασίζοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας να τερματίσουν το πρωταπριλιάτικο έθιμο.

«Αποφασίσαμε να δημοσιεύουμε μόνο αληθινές ειδήσεις, ακόμη και την Πρωταπριλιά», τόνισε ο διευθυντής της «Σμόλαντς Πόστεν», Μάγκνους Κάρλσον. «Δεν θέλουμε ούτε για αστείο να συνδεθεί το όνομά μας με ψεύτικες ιστορίες, ειδικά αν γίνουν viral». Στην ίδια γραμμή δεκάδες επαρχιακές εφημερίδες της Σουηδίας, με τη «Γιοσέπινγκς Πόστεν» να εξηγεί σε ειδικό άρθρο στους αναγνώστες της γιατί δεν έχει φέτος την καθιερωμένη φάρσα. Στη γειτονική Νορβηγία η «απο-ψευδοποίηση» της Πρωταπριλιάς πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Tόσο η κρατική ραδιοτηλεόραση NRK όσο και οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας (Αφτενπόστεν», «VG, Ντάγκμπλάντετ») διακήρυξαν πως με το κλίμα που επικρατεί θα ήταν λάθος να δημοσιεύσουν ψεύτικες ειδήσεις, ακόμη και την 1η Απριλίου. Οποιος καεί στο χυλό…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις