Ανακοινώθηκαν μόλις τα 50 Best Restaurants of the World 2017 και το νεοϋρκέζικο Eleven Madison Park κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή, ανεβαίνονταςδύο θέσεις και εκθρονίζοντας το Osteria Francescana που βγήκε δεύτερο.
Για μια ακόμη χρονιά επιβεβαιώνεται ουσιαστικά η μόδα της nueva latina κουζίνας με δύο περουβιανά εστιατόρια στο top-10 για πρώτη φορά και ένα ακόμη στην 50άδα, ένα βραζιλιάνικο στη θέση 16, καθώς και δύο εστιατόρια από το Μεξικό στις θέσεις 20 & 22. Ενώ εντυπωσιακή είναι και η παρουσία ασιατικών εστιατορίων στη λίστα.
Στην κορυφή πλασάρεται για πρώτη φορά το Eleven Madison Park και αν θυμάμαι καλά είναι η πρώτη φορά που ο τίτλος πάει στις ΗΠΑ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πρόσφατη κριτική του Globe-eater μας για αυτό. Ο περσινός νικητής Osteria Francescana πήγε στην δεύτερη θέση, σπρώχνοντας το ισπανικό El Celler de Can Roca στην τρίτη θέση.
Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κανένα εστιατόριο στην εκατοντάδα αντικατοπτρίζοντας περισσότερο τον περιθωριακό ρόλο που έχει στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και παρά την ποιότητα, καθώς το Mikla της Κωνσταντινούπολης στην θέση 51 είναι σαφώς κατώτερο από τουλάχιστον 6-7 ελληνικά εστιατόρια.
Αναλυτικά η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2017 είναι η εξής:
- Eleven Madison Park, New York (USA) – BEST RESTAURANT IN THE WORLD
- Osteria Francescana, Modena (Italy) – BEST RESTAURANT IN EUROPE
- El Celler de Can Roca, Girona (Spain)
- Mirazur, Menton (France)
- Central, Lima (Peru) – BEST RESTAURANT IN SOUTH AMERICA
- Asador Etxebarri, Atxondo (Spain)
- Gaggan, Bangkok (Thailand) – BEST RESTAURANT IN ASIA
- Maido, Lima (Peru)
- Mugaritz, San Sebastian (Spain)
- Steirereck, Vienna (Austria)
- Blue Hill at Stone Barns (Pocatino Hills, New York)
- L’Arpege (Paris)
- Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris)
- Restaurant Andre (Singapore)
- Piazza Duomo (Alba, Italy)
- D.O.M. (São Paulo)
- Le Bernardin (New York City)
- Narisawa (Tokyo)
- Geranium (Copenhagen)
- Pujol (Mexico City)
- Alinea (Chicago)
- Quintonil (Mexico City)
- White Rabbit (Moscow)
- Amber (Hong Kong)
- Tickets (Barcelona)
- The Clove Club (London)
- The Ledbury (London)
- Nahm (Bangkok)
- Le Calandre (Rubano, Italy)
- Arzak (San Sebastian, Spain)
- Alleno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris)
- Attica (Melbourne)
- Astrid y Gaston (Lima)
- De Librije (Zwolle, Netherlands)
- Septime (Paris)
- Dinner by Heston Blumenthal (London)
- Saison (San Francisco)
- Azurmendi (Larrabetzu, Spain)
- Relae (Copenhagen)
- Cosme (New York City)
- Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai)
- Borago (Santiago, Chile)
- Reale (Castel Di Sangro, Italy)
- Brae (Birregurra, Australia)
- Den (Tokyo)
- L’Astrance (Paris)
- Vendome (Cologne, Germany)
- Restaurant Tim Raue (Berlin)
- Tegui (Buenos Aires)
- Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgium)
http://www.fnl-guide.com/