Γαλλικές εκλογές, πρώτος γύρος

103
From left to right, Conservative presidential candidate Francois Fillon, Independent centrist presidential candidate for the presidential election Emmanuel Macron, Far-left presidential candidate for the presidential election Jean-Luc Melenchon, Far-right presidential candidate for the presidential election Marine Le Pen and Socialist candidate for the presidential election Benoit Hamon pose for a group photo prior to a television debate at French TV station TF1 in Aubervilliers, outside Paris, France, Monday, March 20, 2017. The five leading candidates for France's presidential election are holding their first debate Monday, with centrist Emmanuel Macron and far-right leader Marine Le Pen leading polls and jobs and security among voters' top concerns. (Patrick Kovarik/Pool Photo via AP)

Στη Γαλλία είναι στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης για τις πλέον αμφίρροπες και απρόβλεπτες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών και την τετραπλή μονομαχία μεταξύ του «ανεξάρτητου» πλην νεοφιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη Εμμανουέλ Μακρόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, του δεξιού με δικαστικές περιπέτειες λόγω σκανδάλων Φρανσουά Φιγιόν και του αριστερού με αντιευρωπαϊκές θέσεις Ζαν-Λικ Μελανσόν στο ρόλο του αουτσάιντερ.

Περίπου 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε 11 υποψήφιους, οι οποίοι μέσα σε ένα θολό τοπίο διεκδικούν τις δύο θέσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής. Εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία.

Η έκβαση του αποτελέσματος είναι αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία.

Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Πάνω από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Ακολουθούν οι υποψήφιοι:

Μπενουά Αμόν

Ο 49χρονος υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, που κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών  με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, έχει καταποντιστεί δημοσκοπικά, πληρώνοντας τα αποτελέσματα της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης του προέδρου Ολάντ.

Προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Μαρίν Λεπέν

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμμανουέλ Μακρόν

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης, που έγινε υπουργός Οικονομίας και σήμερα θεωρείται, έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Θέλει να μετατρέψει τη Γαλλία σε μια χώρα όπου ο καθένας και η καθεμία θα μπορεί να αναπτύσσει το επιχειρηματικό του όραμα χωρίς να εμποδίζεται από… ποταπά εμπόδια όπως η πολιτική. Ο δρόμος του από την κούνια ώς τη σημερινή διεκδίκηση της προεδρίας μοιάζει στρωμένος με τριαντάφυλλα. Είναι αγαπημένο παιδί του Βερολίνου και των Βρυξελλών, που τρέμουν την άνοδο της Λεπέν και του Μελανσόν.

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μπορεί να προέρχεται από την Αριστερά, αλλά έχει προσχωρήσει στο αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο και με έντονα εθνικο-πατριωτικά συνθήματα προσπαθεί να αποσπάσει ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων που έχουν στραφεί προς τη Λεπέν. Δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν,

Φρανσουά Φιγιόν

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Ναταλί Αρτό

Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

Φρανσουά Ασελινό

Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Ζαν Λασάλ

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ

Φιλίπ Πουτού

Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

Ζακ Σεμινάντ

Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις