Παρέλυσε η Βραζιλία

95

Απόλυτο μπλακ άουτ αλλά και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Βραζιλία εξαιτίας της γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε σε απάντηση στα σχέδια Τέμερ για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ (ο οποίος παρεμπιπτόντως ελέγχεται για συμμετοχή σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς), υποστηρίζει ότι αν επιβληθούν περισσότερο ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα δώσουν ώθηση στην αναιμική οικονομία της χώρας.

Επίσης, ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απαραίτητη διότι διαφορετικά θα χρεοκοπήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, τα συνδικάτα και οι οργανώσεις αρνούνται να δεχθούν τα νέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση Τέμερ, διότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν ακάλυπτοι και ευάλωτοι στις διαθέσεις των εργοδοτών.

Η χώρα πάγωσε από τη γενική απεργία, ενώ ακινητοποιήθηκαν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλες τις πόλεις, καθώς οι διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια το μετρό δεν λειτούργησε, ούτε στο Σάο Πάουλο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ενώ στο Ρίο ντε Ζανέιρο αργά το μεσημέρι λειτούργησαν κάποιες λεωφορειακές γραμμές και κάποια τρένα.

Επίσης, διαδηλωτές μπλόκαραν τους δρόμους που οδηγούν στα αεροδρόμια της χώρας.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να τους διαλύσει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές έφτιαξαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές.

Επίσης σημειώθηκε πετροπόλεμος.

Οι διαδηλωτές στο Σάο Πάουλο κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα υπέρ της αποπομπής Τέμερ.

Στο αεροδρόμιο «Santos Dumont», οι διαδηλωτές προκάλεσαν σύγχυση τρέχοντας και δημιουργώντας κομφούζιο στον τερματικό σταθμό και εμποδίζοντας την έκδοση και τον έλεγχο εισιτηρίων.

Καθυστερήσεις πτήσεων σημειώθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια, καθώς στην απεργία μετείχαν αρκετοί μηχανικοί.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 35 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού δεν πήγε στη δουλειά. Κλειστά έμειναν υποκαταστήματα τραπεζών, ταχυδρομεία, ορυχεία ενώ δεν δούλεψαν και οι εργαζόμενοι τις γεωτρήσεις πετρελαίου.

Η οικονομία της Βραζιλίας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και πολλοί πολίτες δεν εμπιστεύονται τον Μισέλ Τέμερ και την κυβέρνησή του, δεδομένου ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, ενώ οι περικοπές σε μισθούς ή εργατικά δικαιώματα θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση όσους εργάζονται.

«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», λένε οι εργαζόμενοι. «Αυτό που προτείνει ο Τέμερ είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να ζούμε λιγότερο. Να παίρνουμε σύνταξη μόνο λίγο πριν πεθάνουμε».

Η κυβέρνηση αρνείται ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.

«Αυτό δεν ήταν απεργία, αλλά εκτεταμένη εξέγερση», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Οσμάρ Σεράλιου. «Άλλωστε τα εμπορικά καταστήματα και οι βιομηχανίες δουλεύουν».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις