Με απολογισμό τουλάχιστον 51 νεκρούς και περίπου 70 τραυματίες, η τρομοκρατική επίθεση σε υπαίθριο γαμήλιο γλέντι στην πόλη Γκαζιαντέπ στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είναι η πιο φονική επίθεση από πέρσι τον Οκτώβριο στα εδάφη της Τουρκίας.
Οπως και τότε, έτσι και τώρα είχε στόχο Κούρδους -ο γαμπρός ήταν μάλιστα μέλος του φιλοκουρδικό κόμματος HDP- και οι τουρκικές αρχές κάνουν και πάλι λόγο για έργο του «Ισλαμικού κράτους».
Αυτή τη φορά η ειδοποιός διαφορά -πέραν από τη νέα τακτική της Αγκυρας να βάζει στο ίδιο… τρομο-τσουβάλι το «Ι.Κ.», το PKK και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν- είναι η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι ο καμικάζι που έφερε εις πέρας την επίθεση ήταν ανήλικος, ηλικίας μόλις 12 έως 14 ετών.
Ξημερώματα Κυριακής, ανατινάχθηκε την ώρα που οι καλεσμένοι στον κουρδικό γάμο -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- χόρευαν αμέριμνοι στον δρόμο, καθώς το γλέντι έβαινε προς το τέλος.
Η νύφη και ο γαμπρός επέζησαν της επίθεσης. Τουλάχιστον 17 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, εντείνοντας τους φόβους ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.
Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο εάν ο ανήλικος καμικάζι πυροδότησε μόνος του τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί ή εάν αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση με τηλεχειριστήριο.
Τουλάχιστον δύο συνεργοί του διέφυγαν και καταζητούνται.
Στρατηγικός στόχος των τρομοκρατών, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι «να διχάσουν τους πολίτες βάσει εθνοτικών και θρησκευτικών γραμμών».
«Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: Θα αποτύχετε!» διακήρυξε.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα αντιμετωπίσει την «πρόκληση» με πυγμή, πλην όμως με «ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη».
Σε ορισμένες πάντως από τις πρώτες κηδείες, που έγιναν χθες, το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Ερντογάν δολοφόνε».
Στο τόπο της επίθεσης η αστυνομία παρενέβη με πυρά στον αέρα για να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών που κατέφθασαν ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και κατοίκους που επιχείρησαν να τους σταματήσουν.
Καταδικάζοντας την επίθεση το HDP αφήνει αιχμές για τη συγκυρία, τονίζοντας ότι το νέο αιματοκύλισμα έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ενωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (οργάνωση-«ομπρέλα» των κουρδικών οργανώσεων) της πρόθεσής της να ξαναρχίσει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης με την τουρκική κυβέρνηση για τον τερματισμό των 30ετών συγκρούσεων μεταξύ στρατού και PKK.
«Η επίθεση στοχεύει όσους είναι αποφασισμένοι και επίμονοι για ειρήνη, επίλυση και μάχη για τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη» αναφέρει χαρακτηριστικά το HDP. «Η επίθεση σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την επιτυχία των πιθανών διαπραγματεύσεων».
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προαναγγείλει την πρόθεση της Αγκυρας να αναλάβει «ως περιφερειακός παίκτης πιο ενεργό ρόλο στη Συρία στους επόμενους έξι μήνες», ώστε να μην επιτραπεί η διάσπαση της γειτονικής χώρας «σε εθνοτικές γραμμές».
Κοντολογίς του συριακού Βορρά από τους -συμμάχους των ΗΠΑ- Κούρδους της Συρίας (δυνάμεις τους μπήκαν για πρώτη φορά το Σάββατο στο στόχαστρο της συριακής πολεμικής αεροπορίας στη βορειοανατολική πόλη Χασάκα).
Ταυτόχρονα Σύροι αντικαθεστωτικοί υπό τη σημαία τού -υποστηριζόμενου από την Τουρκία- «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δήλωναν στο πρακτορείο Reuters έτοιμοι να εξαπολύσουν επίθεση από τα τουρκικά εδάφη κατά του «Ι.Κ.» για την κατάληψη της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται πάνω στη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία, σε κοντινή απόσταση από την Γκαζιαντέπ και θεωρείται στρατηγικής σημασίας «ανάχωμα» στα σχέδια συνένωσης των κουρδικών καντονιών στη βόρεια Συρία.
6.000 Τούρκοι «ασφαλίτες» στη Γερμανία;
Για ευρύτατο δίκτυο πρακτόρων και πληροφοριοδοτών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) στη Γερμανία -με την επισήμανση ότι είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμη κι από αυτό που είχε η Στάζι στη Δυτική Γερμανία (!)- κάνει λόγο σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Die Welt», εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου.
Για την ακρίβεια, η «Welt» μιλά για 6.000 πληροφοριοδότες: έναν ανά 500 πολίτες τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία.
Η Επιτροπή Ελέγχου του γερμανικού κοινοβουλίου ζήτησε ήδη σχετική ενημέρωση από την Αγκυρα -αναφέρει- ενώ πυκνώνουν οι φωνές Γερμανών βουλευτών για επανεξέταση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, το περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυπτε -επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα- ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας έχει ζητήσει από το Βερολίνο τη διεξαγωγή έρευνας κατά 40 ατόμων και την απέλαση 3 για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.