Νέα σύλληψη Γερμανού στρατιώτη για τρομοκρατία

79

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη και δεύτερου ακροδεξιού στρατιώτη, με την κατηγορία πως προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση, την οποία σχεδίαζε να παρουσιάσει ως ενέργεια ισλαμιστών.

«Ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε μια σοβαρή βίαιη ενέργεια εναντίον του κράτους βάσει των ακροδεξιών απόψεών του», αναφέρει η ανακοίνωση και η σύλληψή του είναι η τρίτη για την ίδια υπόθεση.

Το όνομα του υπόπτου είναι Μαξιμίλιαν Τ. και είναι Γερμανός 27 ετών. Αρχικά ήταν μάρτυρας για την υπόθεση που αποκαλύφθηκε στις 26 Απριλίου, όταν συνελήφθησαν ένας φοιτητής και ένας αξιωματικός, με τα ονόματα Ματίας Φ. και Φράνκο Α. που φέρονται ότι σχεδίαζαν να προσποιηθούν τους μετανάστες και να εξαπολύσουν επίθεση, πιθανόν εναντίον πολιτικών, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Μάλιστα, στον κατάλογο των πιθανών στόχων τους φέρονται να περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Ο Μαξιμίλιαν Τ. έγινε ύποπτος αφού η αστυνομία ερεύνησε πολλές κατοικίες στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι η υπηρεσία Πληροφοριών του γερμανικού στρατού είχε ερευνήσει τον Μαξιμίλιαν Τ. τον Σεπτέμβριο του 2015 αφού ένας συνάδελφός του είχε καταγγείλει ότι προσπάθησε να τον στρατολογήσει για να πραγματοποιήσει μια επίθεση εναντίον μη Γερμανών. Ωστόσο τότε δεν βρέθηκαν στοιχεία εις βάρος του.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά τις έρευνες της αστυνομίας περιλαμβάνονταν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις και ένας κατάλογος διάφορων όπλων και τις τιμές τους.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στη γερμανική κοινωνία, αλλά και αναταραχή στη γερμανική κυβέρνηση, με επίκεντρο των επικρίσεων την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε πάντως την υπουργό Άμυνας, κυρίως έναντι όσων την επικρίνουν ότι υπονόησε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες είναι ακροδεξιοί και επειδή δεν παρουσιάζει στοιχεία, αν τα διαθέτει.

Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία με ακροδεξιό εξτρεμιστικό υπόβαθρο, το οποίο δικαίως η υπουργός Άμυνας δεν προσπάθησε να υποβαθμίσει, αλλά αντίθετα είπε τα πράγματα όπως έχουν», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Πρέπει να ερευνήσουμε αν αυτού του είδους τα πράγματα συμβαίνουν συχνά», πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την κριτική της περί «ασθενούς ηγεσίας» στον στρατό, λέγοντας ότι λυπάται που δεν περιέλαβε στις δηλώσεις της την ευγνωμοσύνη της για το έργο που επιτελεί η πλειονότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Το θέμα πάντως έχει φτάσει και στη γερμανική Βουλή, αφού η επιτροπή του κοινοβουλίου αρμόδια για θέματα άμυνας θα ζητήσει σήμερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον στρατό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πάντως σήμερα ότι θα απαντήσει στον εντοπισμό ακροδεξιών στοιχείων στον γερμανικό στρατό με μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και την αναθεώρηση μιας από τις ιδρυτικές αρχές των ενόπλων δυνάμεων μετά τη ναζιστική εποχή.

Ο στρατός χρειάζεται έναν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο καταγγελίας συμβάντων ή πιθανών απειλών και πρέπει να ενισχύσει την πολιτική εκπαίδευση των στρατευμάτων, τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

«Είμαι απολύτως ξεκάθαρη στο ότι χρειαζόμαστε μια ευρεία διαδικασία στο εσωτερικό του στρατού που θα αφορά όλους, από τους νεοσύλλεκτους ως τους στρατηγούς, από τους εκπαιδευτές ως τον υπουργό», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις