Προσοχή: Η νοσηρότητα στις οθόνες των παιδιών μας

136

Ενα άρρωστο «παιχνίδι», εμπνευσμένο από έναν κυνικό Ρώσο, κάνει τον γύρο του κόσμου διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει φτάσει και στην Ελλάδα.

«Μπλε φάλαινα» – ο σύγχρονος «Μπαμπούλας» που παραμονεύει για τους έφηβους στο διαδίκτυο. Δύο κρούσματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων ένα στην Κατερίνη και δεύτερο στην περιοχή της Τούμπας Θεσσαλονίκης με θύματα ανήλικα κορίτσια.

Ωστόσο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος χθες το απόγευμα ακόμη προσπαθούσε να επιβεβαιώσει το τελευταίο κρούσμα, καθώς επίσημη καταγγελία δεν είχε γίνει.

Η υπόθεση ανακινήθηκε κι έχει προκαλέσει ανησυχία μετά την καταγγελία που έκανε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ακροατής, ο οποίος δήλωσε ότι ονομάζεται Διογένης Παπαδόπουλος και είναι καθηγητής αγγλικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, συνάδελφός του καθηγήτρια στην Τούμπα αντιλήφθηκε μια 14χρονη μαθήτρια με χαραγμένα νούμερα στα χέρια και τα πόδια της. Το κορίτσι φέρεται να της αποκάλυψε ότι συμμετέχει στο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» που έχει οδηγήσει σε αυτοκτονία δεκάδες νέα παιδιά σε όλο τον κόσμο…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η εκπαιδευτικός έκανε το καθήκον της κι ενημέρωσε τη μητέρα του κοριτσιού, αλλά χθες το απόγευμα, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος έγινε γνωστό αρμοδίως ότι «έως τώρα δεν έχουμε καμιά αναφορά για τέτοιο περιστατικό».

Πάντως, σύμφωνα με τη μαρτυρία του καθηγητή στον ραδιοφωνικό σταθμό, η 14χρονη μαθήτρια υποστήριξε ότι δεν είναι η μόνη που παίζει αυτό το «παιχνίδι», αλλά συμμετέχουν άλλα 15 άτομα, φίλοι και συμμαθητές, τις τελευταίες 20 ημέρες

Στο μεταξύ, θύμα της «Μπλε φάλαινας» φέρεται να έπεσε πριν από λίγες ημέρες και μια άλλη μαθήτρια, 15 ετών, από την Κατερίνη, που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενη από παιδοψυχολόγο.

Τα σημάδια από αυτοτραυματισμούς της κοπέλας στους μηρούς εντόπισε η μητέρα και αμέσως διεκόμισε το κορίτσι της στο νοσοκομείο.

Οπως διαπιστώθηκε, η 15χρονη είχε καταναλώσει και δύο υπνωτικά χάπια, ενώ αποκάλυψε ότι ο διαχειριστής του παιχνιδιού την είχε προτρέψει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών, αλλά εκείνη δεν τόλμησε.

Από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά γι’ αυτή την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ο άγνωστος συνομιλητής της κοπέλας στο facebook τής ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και να πάρει υπνωτικά, πράγμα που εκείνη έκανε, χωρίς ευτυχώς να αποβούν μοιραία για τη ζωή της.

Η ΕΛ.ΑΣ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς αναφορικά με το φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται «Blue whale challenge» (Δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε φάλαινα»), εφιστώντας την προσοχή:

«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών-πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών».

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χριστεί “επικεφαλής”, προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια)», αναφέρει.

Βέβαια, στις 4 Μαΐου που εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπήρχε ακόμη εντοπισμένο κρούσμα στη χώρα μας. Ωστόσο, τονίζει ότι «λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις», γι’ αυτό αν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να παίξει «Μπλε φάλαινα» ή κάποιο παρόμοιο παιχνίδι ή αν κάποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει αμέσως με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (app) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @ CyberAlertGR

Ο κυνικός «εμπνευστής»Εμπνευστής της απάνθρωπης αυτής παγίδας που παρουσιάζεται ως διαδικτυακό παιχνίδι είναι ο 21χρονος Ρώσος Philipp Budeikin (γνωστός και με το ψευδώνυμο Philipp Lis), ο οποίος κατηγορείται ότι έχει εμπλακεί άμεσα σε τουλάχιστον 16 αυτοκτονίες.

Ο Budeikin είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2016, έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και με κυνισμό υποστηρίζει ότι θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα», λέει πως χαίρεται που πέθαναν και διατείνεται ότι η δοκιμασία αυτή «καθαρίζει την κοινωνία».

Σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα «Saint Petersburg», υποστήριξε πως τα θύματά του «πέθαναν χαρούμενα, τους έδωσα ό,τι δεν είχαν στην πραγματική ζωή, ζεστασιά, κατανόηση και επικοινωνία».

Σήμερα, βρίσκεται σε φυλακή της Ρωσίας όπου λαμβάνει ερωτικές επιστολές από θαυμάστριες, εν αναμονή της δίκης που θα γίνει τον Νοέμβριο.

Η ψυχολόγος Veronika Matyushina ανέφερε: «Πιθανότατα, τα νεαρά κορίτσια που ερωτεύτηκαν τον Philipp Lis δεν έλαβαν αρκετή αγάπη και προσοχή από τους γονείς τους και αυτός ο όμορφος νέος τούς έδωσε μέσα από το Διαδίκτυο κάποια υποστήριξη και την προσοχή που επεδίωκαν».

Ο Anton Breido, ανώτερος αξιωματικός της εξεταστικής επιτροπής που ασχολείται με την υπόθεση, τονίζει:

«Ο Budeikin γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχει τελειοποιήσει την τακτική του και διορθώσει τα λάθη του. Αυτός και οι βοηθοί του αρχικά προσέλκυσαν τα παιδιά σε ομάδες στο VK (πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία).

»Ο στόχος τους ήταν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια να καταλάβουν εκείνους που θα επηρεάζονταν περισσότερο από την ψυχολογική χειραγώγηση. Από τους 20.000 ανθρώπους, ήξεραν ότι μόνο 20 θα ήταν κατάλληλοι».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις