Εκατόμβη νεκρών από τις πλημμύρες στην Σρι Λάνκα

121

Πάνω από 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις της Παρασκευής, που προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες και κατολισθήσεις οι οποίες έχουν πλήξει το νότιο και το δυτικό τμήμα της νήσου τα τελευταία 14 χρόνια.

Ακόμη 112 άτομα αγνοούνται, σύμφωνα με το κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών. «Στην πλειονότητά τους τα θύματα απεβίωσαν εξαιτίας κατολισθήσεων. Πολύ λίγοι πνίγηκαν», δήλωσε ο Ρατζίθα Σεναράτνε, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Υγείας.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τους και οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται σε προσωρινά καταλύματα.

Δυνάμεις του στρατού διεξήγαγε επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ η πολεμική αεροπορία ανέπτυξε αεροσκάφη και για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε αποκλεισμένους χωρικούς, αφού δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτούς οδικώς.

Κάτοικοι στο χωριό Μπουλαθσινχάλα φόρτωσαν τα φέρετρα δέκα θυμάτων σε οχήματα προσωπικού του στρατού για να μεταφερθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και να ταφούν.

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας κατέπλευσε χθες στο Κολόμπο, με βοήθεια για τη γειτονική χώρα. Μετέφερε μια ομάδα γιατρών, φουσκωτές βάρκες και άλλα είδη. Ένα δεύτερο πλοίο αναμένεται να φθάσει στη Σρι Λάνκα αύριο Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα μετέβη στην Καλουτάρα, μια από τις περιοχές στη νότια Σρι Λάνκα που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες, για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η κυβέρνηση θα προσφέρει νέα σπίτια σε όλους όσοι έχασαν τα δικά τους», υποσχέθηκε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, η βροχόπτωση θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά ένας μουσώνας χαμηλής έντασης θα συνεχιστεί.

Ο μουσώνας τερμάτισε την παρατεταμένη ξηρασία που απειλούσε τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και την υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας της χώρας.

Οι φετινές βροχές είναι οι πιο καταστροφικές για τη Σρι Λάνκα από τον Μάιο του 2003. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν, έπειτα από έναν μουσώνα παρόμοιας έντασης, σύμφωνα με τις αρχές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις