Μια από, τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους μαγειρέματος ενός ψαριού προκειμένου να διατηρηθούν οι χυμοί του είναι το ψήσιμό του σε κρούστα αλατιού, που παρεπιπτόντως, είναι εξαιρετικό και στην παρουσίαση. Στη Σουηδία όμως έχουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση …
Στο video (δείτε εδω κλικ) του Νορβηγού φίλου της γεύσης Anders Husa βλέπουμε έναν υαλουργό στη Σουηδία να μαγειρεύει ένα ολόκληρο καλκάνι σε λιωμένο γυαλί στους 1150°C. Αφού το γυαλί σπάσει, μετά από περίπου 20 λεπτά, το ψάρι είναι έτοιμο. Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος εντυπωσιάζει οπτικά λόγω του ότι προφανώς δεν είναι κάτι συνηθισμένο και υποθέτουμε και γευστικά δεδομένου ότι το ψάρι διατηρεί εξ ολοκλήρου τους χυμούς του και φαίνεται επίσης πολύ τρυφερό. Το συγκεκριμένο γεύμα ήταν μια από κοινού πρωτοβουλία του εστιατορίου Restaurant Rot και του υαλουργείου Glasstudion Big Pink στη Σουηδία.