Κι όμως μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά ο κόσμος ξεμένει από άμμο και οι συμμορίες της μαύρης αγοράς κλέβουν μεγάλες ποσότητες από ποτάμια και παραλίες. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η παγκόσμια προσφορά σε άμμο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Οι στατιστικές δείχνουν πως παγκοσμίως χρησιμοποιούμε 50 δισεκατομμύρια τόνος άμμου κάθε χρόνο – δύο φορές το ποσό που παράγεται από κάθε ποτάμι στον κόσμο την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Βινς Μπίζεερ, που έγραψε ένα βιβλίο σχετικό με το θέμα, «η άμμος είναι το βασικό συστατικό που καθιστά δυνατή τη σύγχρονη ζωή. Και αρχίζει να εξαντλείται».
Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο αριθμός και το μέγεθος των πόλεων έχει σημειώσει μια έκρηξη τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δήλωσε ο Μπίζερ στο Business Insider.
«Κάθε χρόνο υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι από αυτούς μετακινούνται προς τις πόλεις. Από το 1950, ο αστικός πληθυσμός του κόσμου έχει διογκωθεί σε πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια από τα 746 εκατομμύρια» δήλωσε.
Η ζήτηση για οικοδομικά αδρανή θα αυξηθεί κατά 5,25 σε 51,7 δισεκατομμύρια τόνους το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Freedonia Group. Ορισμένοι εκτιμούν ότι το μερίδιο της άμμου στη συνολική επιχείρηση έχει ήδη αξία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις.
Την ίδια ώρα, πάνω από το 90% των παραλιών του κόσμου έχουν συρρικνωθεί κατά μέσο όρο 40 μέτρα από το 2008. Οι δημοφιλείς ακτές έχουν αναπληρώσει τις παραλίες που «πεθαίνουν» με άμμο που έχουν εισάγει από άλλου. Πάνω από το 70% των παραλιών της Νότιας Καλιφόρνιας θα μπορούσε να διαβρωθεί εντελώς μέχρι το 2020.
Η Κίνα, από την άλλη, έχει χρησιμοποιήσει περισσότερη άμμο τα τελευταία χρόνια από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Στην Ινδία, η άμμος έχει γίνει ένα τόσο «καυτό» εμπόρευμα που έχει αναλάβει το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο παράνομα την παίρνει και την πουλά στη μαύρη αγορά. Η Sand Mafia, η ισχυρότερη εγκληματική οργάνωση της Ινδίας, απασχολεί 75.000 άτομα για να κλέβουν την άμμο από τα ποτάμια. Οι δύτες δουλεύουν 12 ώρες ημερησίως, καταδύονται μέχρι και 200 φορές και βγάζουν μόλις 15 δολάρια ανά φορτίο πλοίου.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη προτείνει καλύτερη τιμολόγηση και φορολόγηση της εξόρυξης άμμου. Επίσης, συνιστούν την άμεση ανάγκη δημιουργίας κανονισμών σε όλες τις χώρες καθώς και στα διεθνή ύδατα.