Πάνω από δύο δεκαετίες μετά την εξαφάνιση του, ένα πουλί, που ανήκει στο ενδημικό στην Νέα Ζηλανδία είδος περιστεριού γνωστό ως κερέρου (Hemiphaga novaeseelandiae), γύρισε πίσω στο πάρκο όπου μεγάλωσε, όντας, πλέον, το γηραιότερο του είδους του
Μπορεί να μην είχε την καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού, αλλά ένα κερέρου (είδος περιστεριού που εμφανίζεται μόνο στην Νέα Ζηλανδία) κατάφερε να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε 24 ολόκληρα χρόνια μετά την εξαφάνιση του.
Ο Πιτζ είχε «κάνει φτερά» από το εθνικό πάρκο άγριας ζωής Rainbow Springs, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, το μακρινό 1994 και δεν εθεάθη από κανέναν μέχρι την επανεμφάνιση του, τον προηγούμενο Αύγουστο.
Ετσι, το 29χρονο πουλί, που ταυτοποιήθηκε από τον αναγνωριστικό αριθμό στο πόδι του, πρέπει να είναι το γηραιότερο κερέρου στον κόσμο, μιάς και το συγκεκριμένο είδος συνήθως ζει περίπου μόνο 15 με 25 χρόνια.
Μπορεί να είναι ένα είδος περιστεριού, αλλά το κερέρου δεν είναι τυχαίο πουλί. Μάλιστα, το 2018 ανακηρύχτηκε πουλί της χρονιάς στην Νέα Ζηλανδία, παίρνοντας και συγχαρητήρια από την πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντερν.
Πώς να μην άρεσε, άλλωστε, στον κόσμο ένα πουλί γνωστό για το κυκλικό σχήμα του και… τα μεθύσια του. Ναι, συχνά τα κερέρου δεν μπορούν να συγκρατηθούν και τρώνε υπερβολικά πολλά φρούτα, με αποτέλεσμα να πέφτουν από τα δέντρα και έπειτα να απαιτούν προσοχή μέχρι να συνέλθουν.
Πάντως, ο Πιτζ δεν μοιάζει λες και ζούσε την γλυκιά ζωή εδώ και δύο δεκαετίες. Εμφανίστηκε αδύνατος στην επιστροφή του και το προσωπικό του πάρκου θέλησε να σιγουρευτεί πρώτα πως είναι καλά στην υγεία του, πριν δημοσιεύσει τον «επαναπατρισμό» του.
Τελικά, το ταξιδιάρικο πουλί ανέκαμψε. Ισως και να τον βοήθησε ο ένας μήνας πλουσιοπάροχων γευμάτων, που οι υπάλληλοι του πάρκου του παρείχαν καθημερινά.
Στα αρχεία, δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με το κατά πόσο ο Πιτζ απέδρασε από μόνος του ή αν απλά αφέθηκε ελεύθερος, αλλά το προσωπικό υποθέτει πως μάλλον έμενε κάπου κοντά και τελικά αποφάσισε να επιστρέψει για λίγη στοργή, τώρα που είναι στα γεράματα και δεν βρίσκει τροφή τόσο εύκολα.
O Guardian αναφέρει πως ένας 88χρονος υπάλληλος στο πάρκο που θυμόταν τον Πιτζ ήταν «κατενθουσιασμένος» με την επανεμφάνιση του. Από την άλλη, κάποιοι συνάδελφοι του δεν είχαν καν γεννηθεί όταν το πουλί έφυγε για να αναζητήσει νέες περιπέτειες.
Τουλάχιστον, όμως, επέστρεψε πάνω στην ώρα για την ετήσια απογραφή των κερέρου της Νέας Ζηλανδίας, που πραγματοποιείται από τους πολίτες της χώρας. Το είδος δεν κινδυνεύει από εξαφάνιση, αλλά ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Τώρα, το μυστήριο που απομένει να λυθεί είναι αν ο Πιτζ άφησε πίσω κάποια «φιλενάδα», μιας και το είδος του συνήθως ταξιδεύει σε ζευγάρια.
«Αν έχει μία σύντροφο εκεί έξω, είμαι σίγουρος πως θα έρθει να τον βρει. Εχει περάσει μόνο ένας μήνας, ελπίζω να μην έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα» είπε ένα μέλος του προσωπικού.