Στον ναό Ουλουάτου, στο Μπαλί, οι πίθηκοι δεν αστειεύονται. Οι μακάκοι με την μακριά ουρά που περιπλανιούνται στον αρχαίο χώρο, χαρακτηρίζονται ώς οι πλέον διαβόητοι ληστές ανυποψίαστων τουριστών με ιδιαίτερα ακριβά γούστα. Όσο για τα κλοπιμαία, αυτά παραμένουν στην κατοχή τους έως ότου πάρουν τα λύτρα που ζητούν και που δεν είναι άλλο από το φαγητό. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είναι επίσης ειδικευμένοι στο να κρίνουν ποια είναι αυτά τα αντικείμενα με την μεγαλύτερη αξία έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους από τα θύματα.

Οι παμπόνηροι μακάκοι προτιμούν να στοχεύουν αντικείμενα που οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανταλλάξουν με τρόφιμα, όπως ηλεκτρονικά είδη, παρά αντικείμενα για τα οποία οι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται, όπως φουρκέτες μαλλιών ή άδειες τσάντες φωτογραφικών μηχανών, δήλωσε ο Δρ. Ζαν Μπατίστ Λεκά, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέθριτζ του Καναδά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Κινητά τηλέφωνα, πορτοφόλια και γυαλιά οράσεως είναι αυτά που προτιμούν να κλέβουν οι μακάκοι. «Αυτοί οι πίθηκοι έχουν γίνει ειδικοί στο να αρπάζουν από απρόσεκτους τουρίστες αντικείμενα αξίας καθώς δεν συμορφώνονται με τις συστάσεις του προσωπικού του ναού, να διατηρούν όλα τα τιμαλφή μέσα σε τσάντες με φερμουάρ περασμένα στον λαιμό ή στην πλάτη τους», δήλωσε ο Ζαν Μαρί Λεκά.

Οι ερευνητές κατέγραψαν και στην συνέχεια παρακολούθησαν περισσότερες από 273 μέρες επαφής των μακάκων με τους τουρίστες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι πίθηκοι απαιτούσαν περισσότερο φαγητό από το συνηθισμένο, σε περίπτωση «κλοπής» πολύτιμου αντικειμένου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μακάκων, τουριστών και μέλους του προσωπικού του ναού διαρκούν τις περισσότερες φορές αρκετά λεπτά. Η μεγαλύτερη αναμονή πριν από την επιστροφή ενός αντικειμένου ήταν 25 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων 17 λεπτών διαπραγμάτευσης. Για αντικείμενα χαμηλότερης αξίας, οι πίθηκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την ανταλλαγή, αποδεχόμενοι μάλιστα μικρότερη ανταμοιβή.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μακάκοι διδάσκονται την συγκεριμένη «τέχνη» έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Η ληστεία και η ανταλλαγή είναι μια έκφραση πολιτιστικής νοημοσύνης  εκ μέρους των πιθήκων, δήλωσε ο Ζαν Μαρί Λεκά. «Αυτές οι συμπεριφορές διδάσκονται και διατηρούνται μέσα στην κοινωνία των πιθήκων, τα τελευταία τριάντα χρόνια».

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις