Η βιβλιοθήκη που χρησιμοποιεί νυχτερίδες για να προστατεύει παλιά βιβλία και χειρόγραφα

96

Γράφει ο  Στέφανος Νικήτας

Η βιβλιοθήκη Ζοανίνα του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα Αλτα και Σόφια είναι μία από τις δύο πορτογαλικές βιβλιοθήκες που στεγάζουν αποικίες νυχτερίδων ως φυσικά αποτρεπτικά μέσα για ζωύφια που διαφορετικά θα τρέφονταν με παλιά βιβλία και χειρόγραφα.

Επειδή η βιβλιοθήκη διαθέτει ορισμένα αρχαία χειρόγραφα ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, δεν είναι περίεργο που οι νυχτερίδες θεωρούνται χρήσιμοι φύλακες.

Υπάρχουν πολλά είδη ζωυφίων που ροκανίζουν το χαρτί και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για βιβλιοθήκες όπως η Ζοανίνα. Ευτυχώς, οι νυχτερίδες λειτουργούν ως μια μορφή φυσικού ελέγχου παρασίτων. Είναι νυχτόβια αρπακτικά, επομένως δεν ενοχλούν τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μόλις δύει ο ήλιος, αρχίζουν να βγαίνουν και πιάνουν έντομα αμέσως πριν βγουν από το κτίριο από τα ανοιχτά παράθυρα.


Κανείς δεν ξέρει πότε η αποικία των νυχτερίδων μετακόμισε στη βιβλιοθήκη, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν από τότε που άνοιξε, πριν από εκατοντάδες χρόνια. Τα αρχεία της παρουσίας τους εδώ μπορούν να εντοπιστούν τουλάχιστον στο 1800.

Οι μικρές νυχτερίδες της Βιβλιοθήκης Τζοανίνα είναι ένα διάσημο αξιοθέατο, αλλά αυτό για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πάντα περίεργοι είναι τι συμβαίνει με όλα τα περιττώματα που συνήθως αφήνουν πίσω τους οι νυχτερίδες.

Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολείται τη βιβλιοθήκη εδώ και αιώνες. Κάθε βράδυ, τα έπιπλα του 18ου αιώνα καλύπτονται με δέρματα ζώων και το πρωί, τα δάπεδα καθαρίζονται από το προσωπικό καθαριότητας. Το χάος που κάνουν θεωρείται μικρό τίμημα για την υπηρεσία που παρέχουν.

Η βιβλιοθήκη Ζοανίνα πήρε το όνομά της από τον Ιωάννη Ε [ ο θυρεός του βρίσκεται πάνω από την πόρτα]. Κτίσθηκε στις αρχές του 18 αιώνα. Στα διάφορα δωμάτια με την επιχρυσωμένη ξυλεία φιλοξενούνται περίπου 300χιλάδες βιβλία.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις