Τριάντα χρόνια μετά: «Εχει φύγει το παιδί».

Οταν παραγγέλνουμε σουβάκια, πίτσα ή κάποιο άλλο αγαπημένο έδεσμα και δεν έρχεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η πρώτη μας αντίδραση είναι να πάρουμε τηλέφωνο στο κατάστημα εστίασης για να ζητήσουμε εξηγήσεις, λαμβάνοντας βέβαια την πάντοτε αφοπλιστική απάντηση: «Εχει φύγει το παιδί»!

Τι θα λέγατε, όμως, αν για μια μερίδα κροκέτες έπρεπε να περιμένε όχι 30 λεπτά αλλά 30 ολόκληρα χρόνια; Ναι, σωστά διαβάσατε. 30 χρόνια. Ολογράφως, τριάντα.

Τόσος είναι ο χρόνος αναμονής για ένα κουτί κατεψυγμένες κροκέτες από μοσχάρι Kobe (σ.σ. ένα από τα πιο ακριβά κρέατα παγκοσμίως) από το Asahiya – ένα οικογενειακό κρεοπωλείο στην πόλη Τακασάγκο της δυτικής Ιαπωνίας.

Με χρονιά ίδρυσης το 1926, το Asahiya πωλούσε προϊόντα κρέατος από την επαρχία Χιόγκο -συμπεριλαμβανομένου του περίφημου βοείου κρέατος Kobe- για δεκαετίες πριν προσθέσει τις εν λόγω κροκέτες στα ράφια του μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αυτά τα τηγανητά με πιτάκια από πατάτα και μοσχαρίσιο κρέας έγιναν ανάρπαστα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτή την ασύλληπτα μεγάλη αναμονή που αντιμετωπίζουν τώρα οι επίδοξοι αγοραστές.

Μια ασύμφορη επιχειρηματική ιδέα

Οι πολυπόθητες «Extreme Croquettes» είναι ένας από τους τέσσερις τύπους κροκετών Kobe που διατίθενται στο Asahiya. Δεν μπορείτε να περιμένετε τρεις δεκαετίες; Οι Premier Kobe Beef Croquettes του καταστήματος έχουν αυτήν τη στιγμή μια πιο λίστα αναμονής μόλις… τεσσάρων ετών.

«Ξεκινήσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας μέσω διαδικτύου το 1999», εξηγεί ο Σιγκέρου Νίτα, τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης του Asahiya. «Εκείνη την εποχή προσφέραμε τις Extreme Croquettes δοκιμαστικά».

Asahiya

Ανέλαβε το μαγαζί από τον πατέρα του το 1994 όταν ήταν 30 ετών. Αφού πειραματίστηκε με το ηλεκτρονικό εμπόριο για μερικά χρόνια, συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες δίσταζαν να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό για το εκλεκτό κρέας.

Τότε ήταν που πήρε μια τολμηρή απόφαση. «Πουλήσαμε τα Extreme Croquettes στην τιμή των 270 ιαπωνικών γιέν (περίπου 1,8 ευρώ) ανά τεμάχιο… Μόνο το βοδινό κρέας σε κάθε κροκέτα κοστίζει περίπου 400 JPY (2,7 ευρώ) ανά τεμάχιο» λέει ο ίδιος.

Στόχος ήταν η «γνωριμία» των πελατών με το εκλεκτό βοδινό τους. Για να περιορίσει την οικονομική απώλεια στην αρχή, το Asahiya παρήγαγε μόνο 200 κροκέτες στην κουζίνα του, δίπλα στο κατάστημά του, κάθε εβδομάδα.

Η παραγωγή αυξήθηκε αλλά η δημοτικότητα αυξάνεται

Η φθηνή τιμή των Extreme Croquettes συνοδέυεται από την εξαιρετική ποιότητα των συστατικών. Παρασκευάζονται φρέσκες καθημερινά χωρίς συντηρητικά. Τα συστατικά περιλαμβάνουν θηλυκό βοδινό κρέας Kobe τριών ετών (με κατάταξη Α5) και πατάτες που προέρχονται από μια τοπικό φυτεία. Ο Νίτα ενθαρρύνει τον παραγωγό να χρησιμοποιεί κοπριά αγελάδας για να καλλιεργήσει τις πατάτες. Στη συνέχεια, με τις πατάτες αυτές τρέφονται οι αγελάδες, δημιουργώντας έναν κύκλο.

Τελικά, η μοναδική του ιδέα τράβηξε την προσοχή των ντόπιων και των μέσων ενημέρωσης. Οταν κυκλοφόρησε ένα ρεπορτάζ για τις κροκέτες του Asahiya στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε στα ύψη.
«Σταματήσαμε να τα πουλάμε το 2016 γιατί ο χρόνος αναμονής ξεπέρασε τα 14 χρόνια. Σκεφτήκαμε να σταματήσουμε τις παραγγελίες, αλλά λάβαμε πολλές κλήσεις που ζητούσαν να συνεχίσουμε να τις προσφέρουμε», επισημαίνει ο Νίτα.

Asahiya

Το κρεοπωλείο συνέχισε να δέχεται παραγγελίες για αυτές τις κροκέτες και το 2017, αλλά αύξησε την τιμή στα 3,7 ευρώ. Αλλά από τότε που ξεκίνησε η εξαγωγή του βοείου κρέατος Kobe, οι τιμές του διπλασιάστηκαν. Η παραγωγή έχει επίσης αυξηθεί από 200 κροκέτες την εβδομάδα σε 200 κροκέτες την ημέρα.

«Στην πραγματικότητα, οι Extreme Croquettes έγιναν πολύ πιο δημοφιλείς από άλλα προϊόντα», λέει ο Νίτα, γελώντας με τη δική του επιχειρηματική ιδέα που του κοστίζει χρήματα. «Λυπάμαι που τους έχω να περιμένουν. Θέλω να κάνω τις κροκέτες γρήγορα και να τις στέλνω το συντομότερο δυνατό, αλλά αν το κάνω, το μαγαζί θα χρεοκοπήσει», προσθέτει.

Ευτυχώς, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που δοκιμάζουν τις κροκέτες καταλήγουν να παραγγέλνουν και το μοσχαρίσιο κρέας Kobe, επομένως είναι μια καλή στρατηγική μάρκετινγκ.

Κάθε κουτί Extreme Croquettes, που περιλαμβάνει πέντε κομμάτια, πωλείται έναντι 2.700 JPY (18,40 ευρώ). Το κατάστημα στέλνει ένα τακτικό ενημερωτικό δελτίο στους πελάτες που περιμένουν, ενημερώνοντάς τους για την πιο πρόσφατη εκτίμηση αποστολής της παραγγελίας τους.

Μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές ήταν όταν πήραν παραγγελία από έναν καρκινοπαθή που επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση περιμένοντας τις Extreme Croquettes τους. Ο ασθενής επέζησε και έκτοτε έκανε πολλές παραγγελίες.

Οι πελάτες που λαμβάνουν κροκέτες αυτές τις μέρες έκαναν τις παραγγελίες τους πριν από περίπου 10 χρόνια. Πλέον, ο χρόνος αναμονής για αυτές τις κατεψυγμένες κροκέτες είναι περίπου 30 χρόνια αυτή τη στιγμή.

(με πληροφορίες από CNN)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις