Περού: Ερευνητές ανακάλυψαν 27 νέα είδη ζώων – Ανάμεσά τους ένα ποντίκι που κολυμπάει

50

Ερευνητές στην περιοχή Alto Mayo του Περού ανακάλυψαν 27 νέα για την επιστήμη είδη, μεταξύ των οποίων ένα σπάνιο αμφίβιο ποντίκι, μια σαλαμάνδρα που σκαρφαλώνει σε δέντρα και ένα ασυνήθιστο «ψάρι με κεφάλι κουβάρι».

Η έρευνα που διήρκεσε 38 ημέρες κατέγραψε περισσότερα από 2.000 είδη άγριας ζωής και φυτών.

Τα ευρήματα προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη δεδομένης της υψηλής πυκνότητας του ανθρώπινου πληθυσμού της περιοχής, με σημαντικές πιέσεις, όπως η αποψίλωση των δασών και η γεωργία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η αποστολή ήταν «συναρπαστική», δήλωσε ο Dr. Trond Larsen, διευθυντής βιοποικιλότητας και οικοσυστημικής επιστήμης στο Κέντρο Επιστήμης Moore της Conservation International, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Bulletin of Biological Assessement.

«Το τοπίο Alto Mayo φιλοξενεί 280.000 ανθρώπους σε πόλεις, κωμοπόλεις και κοινότητες. Με μια μακρά ιστορία μεταχείρισης γης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, εξεπλάγην πολύ όταν διαπίστωσα τόσο υψηλό συνολικό πλούτο ειδών, συμπεριλαμβανομένων τόσων νέων, σπάνιων και απειλούμενων ειδών, πολλά από τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού».

Τα «νέα» είδη περιλαμβάνουν τέσσερα θηλαστικά: ένα αγκαθωτό ποντίκι, μια κοντόφθαλμη νυχτερίδα φρούτων, έναν νάνο σκίουρο και έναν ημιυδρόβιο ποντικό. Η ανακάλυψη ενός νέου είδους αμφίβιου ποντικού ήταν «συγκλονιστική και συναρπαστική», δήλωσε ο Larsen.

«Ανήκει σε μια ομάδα σαρκοφάγων, ημι-υδάτινων τρωκτικών, για τα οποία η πλειονότητα των ειδών είναι εξαιρετικά σπάνια και δύσκολα συλλέξιμα, γεγονός που τους προσδίδει μια σχεδόν μυθική ιδιότητα μεταξύ των ειδικών στα θηλαστικά … Βρήκαμε αυτό το αμφίβιο ποντίκι μόνο σε ένα μοναδικό κομμάτι δάσους που έχει βάλτο που απειλείται από την γεωργία, και μπορεί να μην ζει πουθενά αλλού».

Ο σκίουρος νάνος έχει μήκος περίπου 14 εκατοστά και κινείται γρήγορα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του στο πυκνό τροπικό δάσος.

Ο Larsen έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος όταν βρήκε μια νέα δενδρόβια σαλαμάνδρα «με κοντόχοντρα ποδαράκια και καστανό-καφέ γούνα, που σκαρφάλωνε σε ένα μικρό κομμάτι δάσους με λευκή άμμο». Όμως το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν «το ψάρι με το κεφάλι «κουβάρι», το οποίο μοιάζει με τα συγγενικά είδη γατόψαρου, αλλά με μια πραγματικά παράξενη προέκταση που μοιάζει με «κουβάρι»στο άκρο του κεφαλιού του», δήλωσε ο Larsen.

«Η λειτουργία αυτού του «κουβάρι» παραμένει ένα πλήρες μυστήριο. Αν έπρεπε να υποθέσω, θα έλεγα ότι μπορεί να έχει σχέση με αισθητήρια όργανα στο κεφάλι, ή μπορεί να βοηθά στον έλεγχο της πλευστότητας, να παρέχει αποθέματα λίπους ή να βοηθά στη στρατηγική αναζήτησης τροφής».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνα θα ενισχύσει τις προσπάθειες διατήρησης, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τη δημιουργία ενός δικτύου τοπικών προστατευόμενων περιοχών.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!