Είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου – εκτός κι αν είμαστε σε δίαιτα και έχουμε θέσει ακατόρθωτα στάνταρ σε σχέση με το φαγητό κατά την διάρκεια των γιορτών.
Δεν υπάρχει τίποτα λάθος ως προς το να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση «όλα με μέτρο» στο τραπέζι, αλλά άλλοι «κανόνες» που θεσπίζουμε για τους εαυτούς μας την εποχή των διακοπών μπορούν στην πραγματικότητα να εμποδίσουν παρά να βοηθήσουν τη γενική υγεία μας, όπως:
«Θα κάνω διπλή γυμναστική για να κερδίσω το φαγητό μου», ή θα «φάω σωστά αυτή την εποχή και θα αποφύγω την πίτα».
Μία μελέτη σε δείγμα νεαρών ενηλίκων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση (φαγητού εν μέσω) διακοπών συνέβαλε στην αύξηση βάρους λιγότερο από ένα κιλό. Κι ίσως και καθόλου. Το να δαιμονοποιούμε το φαγητό κατά τις διακοπές (ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή), λοιπόν, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι κανόνες διατροφής που καθορίζουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους κατά τις διακοπές – παρόλο που είναι επιβλαβείς; Παρακάτω, οι διαιτολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες μοιράζονται στην HuffPost UK ποια κόνσεπτ γύρω από το φαγητό θα πρέπει θα ξεχάσουμε την περίοδο των διακοπών.
“Το να δαιμονοποιούμε το φαγητό κατά τις διακοπές (ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή), λοιπόν, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.”
Παραλείπουμε ένα γεύμα ή ένα σνακ πριν από ένα πάρτι «για να κάνουμε χώρο»
Σύμφωνα με την Κάρα Χάρμπστριτ, διαιτολόγο από το Μιζούρι, «το σώμα μας πρέπει να τρέφεται και να ενεργοποιείται καθ ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και η παράλειψη γευμάτων ή σνακ μπορεί να μας αφήσει υπερβολικά πεινασμένους ή αποσυνδεδεμένους από τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας όταν έρθει η ώρα… Παρόλο που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την προσέγγιση, ας θυμηθούμε ότι μας επιτρέπεται να τρώμε ανάλογα με την πείνα μας…»
Να εργαστούμε σκληρά για να «κερδίσουμε» ένα γεύμα ή λιχουδιές
Η πρόταση ότι πρέπει να «κερδίσουμε ή να κάψουμε» το φαγητό μας βασίζεται εξ ολοκλήρου στη διατροφική κουλτούρα, δήλωσε η Κάθλην Μίχαν, διαιτολόγος στο Χιούστον. Το μεγάλο πιάτο φαγητού μας δεν αποτελεί βραβείο «καλής» συμπεριφοράς στο γυμναστήριο – είναι απλώς ένα πιάτο φαγητού.
«Αυτός ο κανόνας διαιωνίζεται συχνά στο πώς μιλάμε για κίνηση ή άσκηση, και μερικές φορές χρησιμοποιείται ακόμη και ως μορφή κινήτρου για μαθήματα γυμναστικής», είπε. «Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά και μπορεί να παίξει ακούσια ρόλο στην καθιέρωση συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής», λέει.
Το να πούμε στον εαυτό μας ότι η διατροφή μας ξεκινά το νέο έτος, ως τρόπος να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να τρώμε τρόφιμα διακοπών τώρα.
Όταν ακολουθούμε φιξαρισμένη διατροφή, μπορεί σκεφτούμε: «Θα δοκιμάσω όλα τα καλά τώρα και θα ξεκινήσω τη διατροφή μου το πρώτο πράγμα αύριο».
Αλλά μερικές φορές, τέτοιες σκέψεις αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη φυσική τους ένδειξη πείνας και πληρότητας, δήλωσε η Αντρέα Γουάτσερ, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του «Ξεπερνώντας την υπερκατανάλωση τροφής για τους εφήβους».
«Γιατί δεν μπορούμε να τρώμε τα αγαπημένα μας φαγητά όλο το χρόνο; Όταν τρώμε τα τρόφιμα που μας αρέσουν, αγαπάμε και (τα) χρειαζόμαστε σε ποσότητες που σέβονται το σώμα μας, δεν έχει καμία χρησιμότητα ο τύπος σκέψης όλα-ή-τίποτα».
Να περιορίζουμε τον εαυτό μας σε ποτά με θερμίδες.
Πολλές δίαιτες έχουν κανόνες κατά της κατανάλωσης θερμίδων ή ζαχαρούχων ποτών, και αντ ’αυτού μας ενθαρρύνουν να κολλήσουμε στο νερό, σε ποτά διατροφής, καφέ ή τσάι. Αυτός μπορεί να είναι ένας βιώσιμος στόχος κατά τη διάρκεια άλλων εποχών, αλλά μπορεί να μας αποκλείσει από πολλές από τις κοινωνικές δραστηριότητες και τη διασκέδαση των διακοπών, λέει η Χάρμπστριτ.
«Αν θέλουμε να απολαύσουμε μια νοσταλγική συνταγή στο ποτό μας ας προχωρήσουμε αμέσως», μας ενθαρρύνει. «Ας θυμηθούμε ότι τα ποτά με μηδενικές θερμίδες δεν είναι εγγενώς καλύτερα ή πιο ικανοποιητικά από το ποτό που λαχταράμε πραγματικά».
Δημιουργία «υγιεινών ανταλλαγών» για πιάτα που μας αρέσουν ώστε να τα απολαύσουμε χωρίς ενοχές
Ας δώσουμε στον εαυτό μας άδεια να φάμε αυτό που μας αρέσει τις φετινές διακοπές. (Μερικά από αυτά τα πιάτα προσφέρονται μόνο μία φορά το χρόνο. Γιατί λοιπόν να τα στερηθούμε);
Αν η «υγιής» έκδοση σημαίνει λιγότερη ικανοποίηση, ευχαρίστηση, σύνδεση με τις αναμνήσεις ή τον πολιτισμό μας … θα είναι πραγματικά υγιές για εμάς;
“Δεδομένου του ότι το 95% των ατόμων που χάνουν βάρος σε μια δίαιτα το ανακτούν εντός πέντε ετών – πολλοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι αρχίζουν να υμνούν την διαισθητική διατροφή.”
Να μην σκεφτόμαστε το φαγητό με κερδοσκοπική νοοτροπία
Αντί να αρνηθούμε μια μερίδα φαγητού, ας απολαύσουμε αυτό που μας αρέσει με μηδενική ενοχή. Εάν είμαστε φουλ και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ένα κομμάτι τσιζκέικ, να το αναγνωρίσουμε. Αλλά αν «καλεί το όνομά μας και έχουμε χώρο», μην το αρνηθούμε στον εαυτό μας.
«Δεν υπάρχει λόγος να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία κερδοσκοπικού περιεχομένου γύρω από το φαγητό και το φαγητό», δηλώνει η Χάρμπστριτ. «Απλά να το απολαύσουμε αν το θέλουμε ή να το προσπεράσουμε αν δεν το θέλουμε».
Πώς να απολαύσουμε πραγματικά το φαγητό στις διακοπές
Εάν ο στόχος μας είναι να τρώμε έξυπνα αυτή τη σεζόν – και στη νέα χρονιά – ίσως θελήσουμε να περάσουμε σε μια διαισθητική κατανάλωση φαγητού. Είναι η ιδέα ότι καμία δίαιτα δεν είναι η καλύτερη δίαιτα από όλα.
Αντί να πέσουμε στην παγίδα των κουραστικών «κανόνων» των τροφίμων, εκείνοι που τρώνε διαισθητικά ακούν το σώμα τους και δίνουν στον εαυτό τους άδεια να τρώνε ό, τι θέλουν. Βασίζονται στην εσωτερική τους ένδειξη πείνας και πληρότητας για να τους πει πότε, τι και πόσο να φάνε.
Δεδομένου του ότι το 95% των ατόμων που χάνουν βάρος σε μια δίαιτα το ανακτούν εντός πέντε ετών – πολλοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι αρχίζουν να υμνούν την διαισθητική διατροφή.
«Νομίζω ότι καθώς πλησιάζουν οι διακοπές, είναι συνετό να ερευνήσουμε την προσέγγιση η οποία υιοθετεί μια ειρηνική σχέση με το φαγητό επιτρέποντάς μας να τρώμε τρόφιμα που μας ευχαριστούν όλο το χρόνο», δήλωσε η Μίχαν.