To design έχει δείξει μέσα από την ιστορία, ότι προχωρά σε καινοτομίες στον αστικό σχεδιασμό. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι της υγείας, τα κρούσματα των ασθενειών, ώθησαν τους σχεδιαστές να εξετάσουν και να δώσουν νέες λύσεις, που να προσαρμόζονται κάθε φορά σε νέα δεδομένα.
Η καταπολέμηση των επιδημιών της χολέρας στο 1800, για παράδειγμα, απαιτούσε την κατασκευή νέων υδραυλικών και αποχετευτικών συστημάτων και την επινόηση νέων νόμων, για την αποφυγή του υπερπληθυσμού.
Το ίδιο συνέβη με την περίπτωση του κορονοϊού, ο οποίος άλλαξε ριζικά τον τρόπο κατασκευής των πόλεων και των κτιρίων.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γκρινς, διευθυντή της εταιρείας Perkins and Will, που εστιάζει στην υγεία, η δημιουργία κτιρίων μπορεί γρήγορα να στραφεί σε διαφορετική χρήση σε περίπτωση επιδημίας ή άλλου είδους καταστροφής.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει «επανασχεδιασμό δημόσιων χώρων έτσι ώστε να μπορούν επίσης να λειτουργούν ως περιοχές εφοδιασμού και θεραπείας στις πόλεις».
Ο καλύτερος σχεδιασμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του συνωστισμού, όπου οι ιοί μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν. Στα αεροδρόμια, για παράδειγμα, ο έλεγχος ασφαλείας θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, έτσι ώστε οι επιβάτες να μην αναγκάζονται να περιμένουν μαζικά σε πολυσύχναστες γραμμές.
Τα νοσοκομεία, φυσικά, μπορούν επίσης να σχεδιαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών. Το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, διαθέτει έναν χώρο ασθενοφόρων που έχει σχεδιαστεί για να κλείνει έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ελεγχθούν εκεί με ασφάλεια εκεί πριν εισέλθουν στο νοσοκομείο.
Στο εσωτερικό, οι ζώνες αρνητικής πίεσης που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού, μπορούν να ενεργοποιηθούν σε πολλές περιοχές. Τα δωμάτια του νοσοκομείου μπορούν επίσης να μεταμορφωθούν. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής αρρωστήσει, θα μπορούσε να μετατραπεί από αίθουσα οξείας περίθαλψης σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πιο ολιστικές προσεγγίσεις για να γίνουν υγιείς οι πόλεις και τα κτίρια, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις μελλοντικές επιδημίες καθιστώντας λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν οι άνθρωποι. Χαρακτηριστικά, η SOM αρχίζει να προσθέτει περισσότερο εξωτερικό χώρο στα σχέδιά της, ακόμη και σε πολύ ψηλά κτίρια.
Ένας λόγος για τον οποίο η πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο είναι σημαντική: Ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, με μειωμένο κίνδυνο οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.