Η συζήτηση για τις μάσκες απλά δεν τελειώνει. Και τώρα ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ ανακάλυψαν έναν εκπληκτικό νέο λόγο για να βάλουμε όλοι COVID μάσκες.
Δημοσίευσαν νέα έρευνα που προτείνει ότι οι προστατευτικές μάσκες προσώπου κάνουν τους χρήστες να φαίνονται πιο ελκυστικοί!
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognitive Research: Principles and Implications, μέτρησε το πώς διαφορετικοί τύποι μασκών προσώπου “άλλαξαν την ελκυστικότητα” 40 ανδρικών προσώπων.
Ανακάλυψαν μάλιστα ότι οι γαλάζιες ιατρικές μάσκες αυξάνουν την ελκυστικότητα του προσώπου περισσότερο από άλλους τύπους μάσκας.
Ο δρ. Michael Lewis από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και ειδικός στην ψυχολογία των προσώπων, είπε: “Έρευνα που διεξήχθη πριν από την πανδημία διαπίστωσε ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μειώνουν την ελκυστικότητα. Εμείς θέλαμε να ελέγξουμε αν αυτό είχε αλλάξει εφόσον μετά από τόσο καιρό τα καλύμματα προσώπου έγιναν κάτι αναμενόμενο και να κατανοήσουμε εάν ο τύπος της κάθε μάσκας είχε κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα.
Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά, όταν καλύπτονται από ιατρικές μάσκες προσώπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουμε συνηθίσει οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να φορούν γαλάζιες μάσκες και τώρα τις συνδέουμε με άτομα που ασχολούνται με τη φροντίδα, ή τα ιατρικά επαγγέλματα. Σε μια εποχή που νιώθουμε ευάλωτοι, μπορεί να βρούμε τη χρήση ιατρικών μασκών καθησυχαστική και έτσι να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι στον χρήστη.
Βρήκαμε επίσης ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πολύ πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται έστω με υφασμάτινες μάσκες, παρά όταν δεν καλύπτονται καθόλου! Κάποια από αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην ευκαιρία απόκρυψης ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών στο κάτω μέρος του προσώπου. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα ήταν ίδιο τόσο για τα λιγότερο όσο και για τα πολύ ελκυστικά πρόσωπα”.
Στην μελέτη, 43 γυναίκες συμμετέχουσες βαθμολόγησαν σε κλίμακα από το ένα έως το 10 την ελκυστικότητα των εικόνων ανδρικών προσώπων:
- χωρίς μάσκα
- με υφασμάτινη μάσκα
- με γαλάζια ιατρική μάσκα και
- κρατώντας ένα απλό μαύρο βιβλίο που κάλυπτε την ίδια περιοχή που μια μάσκα προσώπου θα έκρυβε
Η έρευνα διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2021, επτά μήνες αφότου έγιναν υποχρεωτικές οι μάσκες προσώπου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την έρευνα πριν από την πανδημία, όπου πίστευαν ότι οι μάσκες έκαναν τους ανθρώπους να συνδέουν ένα πρόσωπο με μάσκα με την έννοια της ασθένειας και έτσι το άτομο θα έπρεπε να αποφεύγεται”, είπε ο δρ. Lewis.
“Η τρέχουσα έρευνα δείχνει, ότι η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους χρήστες μάσκας. Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν πιστεύουμε πλέον ότι ‘αυτό το άτομο έχει ασθένεια, πρέπει να μείνω μακριά’.
Αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία και με το γιατί επιλέγουμε τους συντρόφους που επιλέγουμε. Η ασθένεια και οι ενδείξεις ασθένειας μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Προηγουμένως οποιαδήποτε ένδειξη για ασθένεια θα ήταν μεγάλο κίνητρο αποφυγής. Τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας, ώστε οι μάσκες προσώπου να μην λειτουργούν πλέον ως ένδειξη μόλυνσης”, πρόσθεσε.
Περαιτέρω εργασία διεξάγεται με γυναίκες και άνδρες συμμετέχοντες, για να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα ισχύουν και για τα δύο φύλα.
Πηγή: https://medicalxpress.com
φωτό: iStock