Περίπου 5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό από την έναρξη της πανδημίας. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια είναι πιθανό να φύγουν οριστικά λόγω συνταξιοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ανοιχτοί στην επιστροφή στην εργασία τους.
Ωστόσο, σε μελέτη της η Goldman αναφέρει ότι υπάρχει ένας «μακροπρόθεσμος κίνδυνος» για τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό: μια γενική απέχθεια για την εργασία. Η οικονομική ομάδα της τράπεζας επικαλέστηκε μάλιστα το κίνημα r/Antiwork, που ενισχύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και διαδίδει το μάντρα «Ανεργία για όλους, όχι μόνο για τους πλούσιους!».
Ένα κοινό θέμα για το r/Antiwork: νεότεροι εργαζόμενοι μοιράζονται ιστορίες σχετικά με την υπερβολική εργασία και την εξάντληση μέχρι το σημείο να τα παρατήσουν.
«Βλέπουμε κάποιο κίνδυνο ορισμένοι εργαζόμενοι να επιλέξουν να παραμείνουν εκτός εργατικού δυναμικού για περισσότερο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν», έγραψε η Goldman.
Εάν περισσότεροι νεότεροι επιλέξουν να μείνουν χωρίς δουλειά, αυτό θα σήμαινε πρόβλημα στην τάση των μειωμένων ποσοστών συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (το ποσό των ατόμων που αναζητούν εργασία ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού των ατόμων σε ηλικία εργασίας). Πριν από την COVID-19, το βασικό ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ήταν 63,4% και έδειχνε σημάδια περαιτέρω αύξησης . Από τον Ιούνιο του 2020, το ποσοστό αυτό δυσκολεύεται να σπάσει το 62%.
«Έφυγα από την τοξική δουλειά μου…»
Το κίνημα r/Antiwork υπογραμμίζει μια σημαντική τάση στην οικονομία της εργασίας ανάκαμψης COVID-19: την εργατική δύναμη.
Στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι εισέρχονται και αποχωρούν από τις θέσεις εργασίας τους με ποσοστά ρεκόρ. Τον Σεπτέμβριο, ένα ρεκόρ 4,4 εκατομμυρίων ανθρώπων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους . Πολλοί από αυτούς πιθανότατα βρήκαν νέες θέσεις εργασίας. Με αυξημένες 10,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκεί έξω, η εύρεση νέας εργασίας ήταν σχετικά ευκολότερη για τους περισσότερους.
Οι μισθοί είναι ο πιο προφανής λόγος για την αλλαγή εργασίας, αλλά το r/Antiwork μιλά για τη σημασία του εργασιακού περιβάλλοντος. Η διαδικτυακή αυτή ομάδα είναι γεμάτη με ανέκδοτα σχετικά με τους εργαζόμενους που εγκαταλείπουν τις δουλειές τους μετά από άδικη μεταχείριση από τη διοίκηση και τους πελάτες/πελάτες.
«Έφυγα από την τοξική δουλειά μου, χωρίς να έχω βρει νέα δουλειά, μόνο μια εβδομάδα στην αγορά εργασίας και βρήκα μια δουλειά που πληρώνει πολύ περισσότερα», ανήρτησε ένα μέλος της ομάδας.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές εάν αυτές οι «προτιμήσεις και ο τρόπος ζωής των εργαζομένων» – πιθανώς υποβοηθούμενοι από την κλίση της δυναμικής του εργατικού δυναμικού προς όφελος των εργαζομένων – θα διαρκέσουν για πάντα.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο επιβαρύνει τη συμμετοχή κάθε ένας από τους παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω», έγραψε η Goldman.