Tο πιο διάσημο ίσως αυγό του Οίκου Fabergé είναι το “Coronation Egg” του 1897. Ένα εντυπωσιακό αντικείμενο- έργο τέχνης που φιλοτεχνήθηκε ως ενθύμιο της στέψης της Αυτοκράτειρας Alexandra Feodorovna στον Καθεδρικό ναό Uspensky. To κέλυφος αποτελείται από χρυσό διαφορετικών χρωμάτων και πολύτιμους λίθους, φέρει δύο αετούς και όταν ανοίγει αποκαλύπτει μια ρέπλικα της άμαξας με την οποία έφτασε στον ναό η Αυτοκράτειρα. Χρειάστηκαν 13 μήνες για την ολοκλήρωσή του.
H ιστορία των αυγών Fabergé ξεκίνησε όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ’ της Ρωσίας ανέθεσε στον κοσμητοποιό Peter Carl Fabergé να φιλοτεχνήσει ένα αυγό- κόσμημα ως πασχαλινό δώρο για τη σύζυγό του, την Αυτοκράτειρα Maria Feodorovna. Τότε, δεν ήξεραν ότι θα ξεκινούσε μια νέα συναρπαστική σελίδα για τον οίκο κοσμημάτων, αφού αρχικά η παραγγελία αφορούσε εκείνο μόνο το αυγό. Έκτοτε, κάθε χρόνο το Παλάτι έκανε την παραγγελία του και έτσι χτίστηκε η υπέρλαμπρη συλλογή, έως τη Ρωσική Επανάσταση το 1917.
Ο Peter Fabergé, γιός του ιδρυτή Gustav, ολοκλήρωσε μια σειρά 50 αυγών για τη βασιλική οικογένεια, 43 εκ των οποίων έχουν διασωθεί και κάποια από αυτά βρίσκονται στο Μουσείο Fabergé στην Αγία Πετρούπολη. Ο Fabergé επέβλεπε τη δουλειά σχεδιαστών, κοσμηματοποιών, τεχνιτών των μετάλλων έχοντας πάντα ο ίδιος το όραμα. Εξάλλου, η αξία τους έγκειται ακριβώς στην ιδέα κάθε χρονιάς και στη δημιουργικότητα.
Όταν οι Μπολσεβίκοι πήραν τον έλεγχο της Αγίας Πετρούπολης, πήραν και τα πολύτιμα αυγά- άλλα τα πούλησαν, άλλα τα κράτησαν. Μέσα στα χρόνια δεν ήταν τα πρώτα που αναζήτησαν οι συλλέκτες, αφού υπήρχαν τόσοι θησαυροί από το παλάτι. Το ενδιαφέρον ξεκίνησε όταν ο βαθύπλουτος Malcolm Forbes άρχισε να τα αναζητά δημιουργώντας μια συλλογή με 9 αυγά. Σήμερα, πωλούνται για δεκάδες εκατομμύρια στις δημοπρασίες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To κυνήγι αυγών και η σοκολατένια εκδοχή της
Έθιμο αποτελεί πλέον και το πασχαλινό κυνήγι θησαυρού που διοργανώνει κάθε χρόνο η εταιρία για φιλανθρωπικού σκοπούς. Καλλιτέχνες φιλοτεχνούν τη δική τους εκδοχή και τα έργα τους τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της πόλης, με το κοινό να τα αναζητά και μέσω app.
Το Πάσχα όμως φέρνει κάθε φορά και τη σοκολατένια έκπληξη που επιφυλάσσει στο κοινό ο Οίκος. Έτσι, κάθε χρόνο συνεργάζεται με διάσημους βιρτουόζους της σοκολάτας που καλούνται να εμπνευστούν από την ιστορία και τις συλλογές του.
Έτσι φέτος, ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους ο Οίκος Fabergé και το εστέτ ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο παρουσιάζοντας ένα επιδόρπιο που θυμίζει κι αυτό έργο Τέχνης. Το «αυγό», σύμβολο της Άνοιξης, αλλά και του εμβληματικού οίκου κοσμημάτων, δημιουργήθηκε από τον Pastry Chef του ξενοδοχείου, Λούις Γουίλσον και εμπεριέχεται στο ειδικό πασχαλινό μενού, στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Πηγή έμπνευσης στάθηκε το αυγό- κόσμημα από την τρέχουσα συλλογή του Οίκου Fabergé «Essence Rose Gold Ruby Heart Surprise Locket» στο οποίο ένα χρυσό αυγό 18Κ ανοίγει για να αποκαλύψει μια κατακόκκινη καρδιά από ρουμπίνι.
Κεντρική εικόνα: Splash News – Ideal