Δώδεκα λάθη που κάνουμε ως καλεσμένοι στους γάμους χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Καλό είναι να τα αποφεύγουμε.
Γράφει : Caroline Bologna— Huffpost U.S.
Μόλις καλωσορίσαμε το καλοκαίρι, την εποχή που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε προσκεκλημένοι σε τουλάχιστον έναν γάμο. Όλοι γνωρίζουμε τους κυρίαρχους κανόνες του γαμήλιου εθιμοτυπικού. Σε αυτούς συγκαταλέγεται η αποφυγή του λευκού ενδύματος, εκτός εάν ζητηθεί από τους ίδιους τους μελλόνυμφους. Ακόμη ένα μεγάλο «don’t» αποτελεί η επιλογή της ιδιαίτερης μέρας κάποιου άλλου, για να κάνουμε πρόταση γάμου στο ταίρι μας. Αρκετά βασικό είναι επίσης να σεβαστούμε την ταξιθέτηση των καλεσμένων ανά τραπέζι, ακρβώς όπως την έχει ορίσει το ζευγάρι των μελλόνυμφων.
Τα παραπάνω ωστόσο, θεωρούνται προφανή και στοιχειώδη. Τι συμβαίνει όμως με τις λιγότερο προφανείς συμπεριφορές, οι οποίες ως καλεσμένους σε έναν γάμο ίσως μας εκθέσουν σε κακεντρεχή σχόλια, χωρίς καν να το πάρουμε είδηση; Ζητήσαμε από ένα σύνολο ατόμων που εξειδικεύονται στο εθιμοτυπικό να μοιραστούν μαζί μας ορισμένα από τα πιο κοινά «faux pass», δηλαδή τα μικρά ή μεγάλα σφάλματα, που διαπράττονται από τους καλεσμένους στην πλειοψηφία των γαμήλιων τελετών.
Παρακάτω αναλύονται οι δώδεκα συμπεριφορές-παγίδες, στις οποίες είναι προτιμότερο να μην πέσουμε σε έναν γάμο, όπου είμαστε προσκεκλημένοι. Μαζί τους, παρατίθενται και οι συμβουλές των ειδικών, προκειμένου να βελτιωθούμε στο κομμάτι της τήρησης του εθιμοτυπικού. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς οφείλουμε να αποφεύγουμε:
Να μονοπωλoύμε τον χρόνο του ζευγαριού
Το νιόπαντρο ζευγάρι προφανώς λατρεύει να περνάει χρόνο με τους καλεσμένους του γάμου του. Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι θα αφιερώσουν υπερβολικό χρόνο σε κάθε έναν από τους καλεσμένους, δεν θα περισσέψει χρόνος για το φαγητό, τον χορό, την κοπή της τούρτας ή οτιδήποτε άλλο.
«Η νύφη και ο γαμπρός θα κάνουν τον καθιερωμένο κύκλο τους γύρω από την αίθουσα της δεξίωσης. Εμείς φυσικά επιθυμούμε να τους συγχαρούμε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιδιώκουμε να μονοπωλήσουμε τον χρόνο τους», υπογραμμίζει η Νταϊάν Γκότσμαν, ειδική σε θέματα εθιμοτυπικού, συγγραφέας του εγχειριδίου συμβουλευτικής σχέσεων Modern Etiquette for a Better Life και ιδρύτρια του Protocol School of Texas, εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Σαν Αντόνιο.
«Λίγα λεπτά αρκούν. Η στιγμή του χαιρετισμού των νιόπαντρων δεν είναι κατάλληλη για μακροσκελείς συζητήσεις».
Να γινόμαστε θέαμα
«Θα ήλπιζε κανείς ότι θεωρείται αυτονόητο, αλλά την ημέρα του γάμου όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στο ζευγάρι», τονίζει η Τζούντι Σμιθ, πρόεδρος της Mannersmith Etiquette Consulting, επιχείρησης που επικεντρώνεται στη συμβουλευτική γύρω από την επαγγελματική και την κοινωνική συμπεριφορά ευρύτερα.
«Θωρείται απαγορευτικό οι καλεσμένοι να ουρλιάζουν, να λογομαχούν, να πίνουν σε σημείο μέθης ή να κοινοποιούν προσωπικές πληροφορίες του ζευγαριού κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περίστασης».
Το εορταστικό πνεύμα σε έναν γάμο ορισμένες φορές μας παρασύρει. Πρέπει ωστόσο να φροντίσουμε να μην υπερβούμε τα όρια, καταλήγοντας να γίνουμε θέαμα.
«Συχνά εμφανίζεται εκείνος ο καλεσμένος που προσπαθεί να ”ανεβάσει” το ζευγάρι ”δίνοντάς τα όλα την πίστα”. Συνεπώς, στη μνήμη όλων των καλεσμένων τρυπώνει εκείνος, που έκλεψε τα φώτα από τη νύφη και τον γαμπρό», αναφέρει η Ζακλίν Γουίτμορ, ειδική σε θέματα εθιμοτυπικού και ιδρύτρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος Protocol School of Palm Beach.
Φεύγοντας να παίρνουμε τα λουλούδια της δεξίωσης
Δεν είναι ασυνήθιστο ως καλεσμένοι του γάμου να επιστρέψουμε σπίτι με μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών ανά χείρας από τη δεξίωση ή την τελετή. Είναι απαραίτητο όμως, προτού πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, να λάβουμε την άδεια από τους νεόνυμφους, τον συντονιστή του γάμου ή άλλη αξιόπιστη πηγή.
Δεν παίρνουμε λουλούδια αν δεν μας προσφερθούν», τονίζει η Γουίτμορ. «Ίσως το ζευγάρι σκοπεύει να δωρίσει τα λουλούδια για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να τα κρατήσει στο σπίτι».
Να κάνουμε «παραγγελιές»
Αυτό που στην Ελλάδα είναι γνωστό ως «παραγγελιά» είναι προτιμότερο να αποφεύγεται στις γαμήλιες δεξιώσεις. Μπορούμε να ζητήσουμε στην ορχήστρα ή τον DJ ένα αγαπημένο μουσικό κομμάτι, μόνο εάν και εφόσον το ζευγάρι μας ενθαρρύνει να το κάνουμε.
«Οι νιόπαντροι είναι πιθανό να έχουν ετοιμάσει μια playlist ή προεπιλεγμένα τραγούδια», υπενθυμίζει η ειδικός σε θέματα εθιμοτυπικού Τζούλιετ Μισέλ.
Να επιδιδόμαστε στο κουτσομπολιό
’Ενας εκπληκτικός αριθμός καλεσμένων επιλέγουν τις γαμήλιες δεξιώσεις προκειμένου να αποκαλύψουν λάθη του παρελθόντος, την αληθινή καταγωγή ή ενοχλητικές ρομαντικές ιστορίες του ζευγαριού, σύμφωνα με τον Σμιθ.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε περίπτωση που γνωρίζουμε μια εμπιστευτική πληροφορία, είναι να κρατήσουμε τα ζουμερά κουτσομπολιά για τον εαυτό μας.
Εάν έχουμε αναλάβει να εκφωνήσουμε έναν λόγο, οφείλουμε να έχουμε επιλέξει με προσοχή το περιεχόμενο του. Οι γάμοι δεν ενδείκνυνται για να μοιραστούμε ενοχλητικές ιστορίες ή μυστικά.
Να μην απαντήσουμε στην πρόσκληση
«Εάν κάποιος έχει την καλοσύνη να μας προσκαλέσει στο γάμο του, οφείλουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να απαντήσουμε στην πρόσκληση», τονίζει ο Σμιθ. «Το να προστεθούμε στη λίστα με τις υποχρεώσεις του ζευγαριού, αναγκάζοντάς τους να μας κυνηγήσουν είναι μάλλον αγενές».
Εκτός αυτού, δεν είναι πρέπον να εμφανιστούμε στο γάμο με επιπλέον άτομα, παρά μόνο εάν έχουμε βεβαιωθεί ότι το ζευγάρι είναι σύμφωνο.
«Μερικοί άνθρωποι φέρνουν επιπλέον καλεσμένους, εκτός από το συνοδό τους. Μα πού θα βάλεις αυτούς τους επιπλέον καλεσμένους; Είναι εκνευριστικό» αναρωτιέται με αγανάκτηση ο Μίτσελ.
Να τραβάμε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της τελετής
Τα κινητά μας τηλέφωνα μας δίνουν τη δυνατότητα να τραβήξουμε υπέροχες φωτογραφίες σε περιστάσεις όπως οι γάμοι, αλλά το ζευγάρι πιθανότατα έχει προσλάβει έναν επαγγελματία φωτογράφο για την ιδιαίτερη περίσταση.
«Όταν δίνεται η εντολή να μην τραβήξουμε φωτογραφίες από την τελετή και την παρακούμε, αυτό θεωρείται εξαιρετικά αγενές», επισημαίνει ο Μίτσελ.
Ακόμη όμως και να μην υπάρξει εντολή είναι καλύτερο να αφήσουμε το τηλέφωνό μας στη άκρη κατά τη διάρκεια της τελετής. Εάν επιθυμούμε διακαώς να τραβήξουμε μια φωτογραφία, ας είμαστε γρήγοροι και διακριτικοί. Με το να σκύβουμε στο διάδρομο, εμποδίζουμε την τέλεια λήψη του φωτογράφου με το τηλέφωνό μας.
Τέλος, ό,τι κι αν κάνουμε φροντίζουμε οι ειδοποιήσεις ή το χτύπημα του τηλεφώνου μας να μην διακόψουν τους όρκους του ζευγαριού.
Να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα της οργάνωσης
Όπως σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, έτσι και στη δεξίωση του γάμου μπορεί να παρατηρήσουμε αστοχίες.
«Αντί να προκαλούμε πρόσθετο άγχος στο ζευγάρι τη μεγάλη μέρα, απλώς ειδοποιούμε ένα μέλος της ομάδας προγραμματισμού του γάμου ή το προσωπικό του catering, εάν προκύψει κάποιο ζήτημα προς αντιμετώπιση. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί καλεσμένοι, παρόντες προκειμένου να υποστηρίξουμε το ζευγάρι και να περάσουμε καλά, χωρίς επίκριση και παράλογες απαιτήσεις» συνιστά ο Σερτόφ.
Να πίνουμε δίχως όριο
Όπως σε κάθε κοινωνική εκδήλωση οφείλουμε να μην καταναλώνουμε αλκοόλ σε σημείο που να παραφερόμαστε. Επειδή υπάρχει ένα ανοιχτό μπαρ δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγγείλουμε ατελείωτα ποτά.
«Ας αποφύγουμε να πιούμε υπερβολικά», συμβουλεύει ο Μίτσελ. Η Γουίτμορ προειδοποιεί πώς σε περίπτωση που μεθύσουμε ενδέχεται να γίνουμε θέαμα ή να παραμείνουμε στο χώρο της δεξίωσης περισσότερο από όσο προστάζει η ευγένεια.
Να φτάνουμε καθηστερημένοι στην τελετή ή και να την παραλείπουμε εντελώς
Ας αντισταθούμε στην επιθυμία να παρακάμψουμε την τελετή, ακόμα κι αν υποθέτουμε ότι θα είναι πληκτική και χρονοβόρα. Το να είμαστε μάρτυρες των γαμήλιων όρκων είναι σημαντικό μέρος. Το να εμφανιστούμε μόνο στο πάρτι είναι αγενές.
Επιπλέον, φροντίζουμε να εμφανιστούμε στον χώρο εγκαίρως.
«Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε νωρίτερα για να εντοπίσουμε τη θέση που θα παρκάρουμε ή ακόμη και αν ενοχλούμαστε από την ορθοστασία, ως επισκέπτες θέτουμε ως αποστολή να φτάσουμε στο χώρο της τελετής πολύ πριν την άφιξη των μελλόνυμφων», δεν παραλείπει να αναφέρει ο Σμιθ.
Φυσικά, προκύπτουν απροσδόκητες καθυστερήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς φροντίζουμε η είσοδός μας να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική.
«Αν αργήσουμε, προσπαθούμε να μπούμε στην τελετή όσο πιο ήσυχα γίνεται και να καθίσουμε στο πίσω μέρος για να μην διακόψουμε τη λειτουργία», προτείνει ως λύση ο Σερτόφ.
Να πάρουμε φαγητό για το σπίτι
Ακόμα κι αν δούμε πως περισσεύει φαγητό, ο Μίτσελ συμβουλεύει να μην ζητήσουμε από το προσωπικό του catering ένα επιπλέον πιάτο. Όπως και με τα λουλούδια, δεν παίρνουμε τίποτα εκτός και αν λάβουμε το πράσινο φως από το ζευγάρι ή άλλα άτομα με συντονιστικό ρόλο στην εκδήλωση.
«Έχω παρατηρήσει ότι η νύφη και ο γαμπρός ενδέχεται να έχουν τακτοποιημένα και προετοιμασμένα δοχεία μιας χρήσης, ακριβώς για να μην σπαταλούν φαγητό. Αλλά το να ζητήσουμε ένα πιάτο ”για το δρόμο” αντενδείκνυται, όσο χαλαρό και να είναι το κλίμα της δεξίωσης», τονίζει ο Μίτσελ.
Να μην εμφανιστούμε
«Το να δηλώσουμε ότι θα παρευρεθούμε και τελικά να απουσιάζουμε από ένα τέτοιο γεγονός δεξίωση είναι ακόμη χειρότερο από το να μην απαντήσουμε», ξεκαθαρίζει ο Smith. «Οι οικοδεσπότες υπολογίζοντας ότι θα είμαστε εκεί, μας έχουν συμπεριλάβει στα διαγράμματα των θέσεων και στον αριθμό των προσκεκλημένων που δήλωσαν στο catering. Η απουσία μας συνεπώς θα δημιουργήσει εξαιρετικά κακή εντύπωση».
Σε μια έκτακτη συνθήκη που μας εμποδίζει να παρευρεθούμε, προσπαθούμε να ενημερώσουμε κάποιον που θα δώσει το παρόν στην εκδήλωση, ώστε να ενημερώσει εκείνος τους συντονιστές.
«Αντί να τηλεφωνήσουμε στους μελλόνυμφους, είναι καλύτερο να απευθυνθούμε σε έναν από τους γονείς τους για να τους ενημερώσουμε και να στείλουμε στο ζευγάρι τις θερμότερες ευχές μας», συνιστά ο Σερτόφ.