Συνηθισμένα αλλά εγκληματικά λάθη που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας στην θάλασσα

159
Θα εκπλαγούμε αν μάθουμε πόσο συχνά τα διαπράττουμε.

Καταλαβαίνουμε ότι έφτασε το καλοκαίρι, όταν ξαφνικά περνάμε περισσότερο χρόνο κοντά στο νερό με την οικογένειά μας. Ημέρες στην παραλία, μικρές βαρκάδες και παιχνίδια στην ακροθαλασσιά δίνουν και παίρνουν.

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το ζήτημα της ασφάλειας στο νερό έρχεται στο προσκήνιο. Το εν λόγω κεφάλαιο έχει σημασία για όλους μας, ιδίως για τους γονείς μικρών παιδιών. Σύμφωνα με το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ο πνιγμός αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Εκτός από την ατομική μας εκπαίδευση για την πρόληψη του πνιγμού, υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας, που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Αυτός δεν είναι άλλος από το χρώμα που επιλέγουμε για τα παιδικά μαγιό.

Η Alive Solutions, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλεια στο νερό, διεξήγαγε μια άτυπη μελέτη το 2020 για να ελέγξει πόσο ορατά θα ήταν τα διαφορετικά χρώματα μαγιό σε πισίνες με ανοιχτόχρωμο πυθμένα, πισίνες με σκουρόχρωμο πυθμένα και λίμνες.

Τα νέον χρώματα που δημιουργούν αντίθεση έχουν την καλύτερη απόδοση τόσο σε πισίνες όσο και σε λίμνες. Για τις πισίνες με ανοιχτόχρωμο πυθμένα, το νέον ροζ και το νέον πορτοκαλί ξεχωρίζουν περισσότερο, ενώ τα λευκά και τα γαλάζια μαγιό ξεχωρίζουν λιγότερο. Τα σκούρα χρώματα όπως το μωβ και το μαύρο φαίνονται καλά, αλλά δεν συνιστώνται, καθώς θα μπορούσαν να θεωρηθούν εσφαλμένα ως βρωμιά, φύλλα ή σκιά.

Για τις λίμνες και τις πισίνες με σκούρο πυθμένα, το νέον πορτοκαλί, το πράσινο νέον και το κίτρινο νέον είναι τα πιο ορατά. Συνολικά, τα νέον χρώματα αγγίζουν την κορυφή σε όλες τις κατηγορίες. Ωστόσο, το χρώμα του μαγιό του παιδιού μας έχει μικρή σημασία εάν δεν ληφθούν άλλα, εξίσου απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ο Μάριο Βιτόνε, πρώην κολυμβητής-διασώστης του Λιμενικού Σώματος και ειδικός στους πνιγμούς, θεωρεί ότι το να ληφθεί υπόψη η ορατότητα των χρωμάτων των μαγιό στις πισίνες δεν είναι κακή ιδέα. Ωστόσο, για ουσιαστική αφάλεια θεωρεί σκόπιμο να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να πάρουν μερικά μαθήματα κολύμβησης σε νεαρή ηλικία. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος πνιγμού.

Kyryl Gorlov / EyeEm via Getty Images

Τα μάτια μας δεκατέσσερα

Όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, «ακόμη και οι προηγμένες δεξιότητες κολύμβησης δεν επαρκούν προκειμένου να αποτρέψουν με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο του πνιγμού. Η συνεχής και απρόσκοπτη επίβλεψη των παιδιών από έναν ενήλικα είναι απολύτως απαραίτητη, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα ή γύρω από το νερό.»

Ο πνιγμός μερικές φορές μπορεί να προκύψει ακαριαία, ακόμη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Επομένως μια ματιά στο τηλέφωνό μας ή μια σύντομη βόλτα για την αγορά ενός σνακ, ίσως αποδειχθεί επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τον Βιτόνε «τα παιδιά όταν παίζουν στο νερό συνηθίζουν να κάνουν θόρυβο. Εφόσον παρατηρήσουμε απότομα πως απλώνεται ησυχία στην ατμόσφαιρα, πηγαίνουμε αμέσως κοντά τους, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα το ανησυχητικό».

Επιπλέον η δρ. Σάρα Ντένι, παιδίατρος και πρώην ναυαγοσώστρια , τονίζει στην αμερικανική έκδοση της HuffPost, πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι κάποιος άλλος ενήλικας έχει αναλάβει την επίβλεψη των παιδιών στο νερό.

«Όταν όλοι παρακολουθούν, τελικά δεν παρακολουθεί κανείς. Η ιστορία έχει επαναληφθεί πολλές φορές: Μια ολόκληρη ομάδα ενηλίκων βρίσκεται τριγύρω, ενώ ένα παιδί πνίγεται. Κανείς δεν παρεμβαίνει, καθώς όλοι υποθέτουν ότι σίγουρα θα δράσει κάποιος από όλους όσους παρακολουθούν».

Σημάδια που προδίδουν περιστατικό πνιγμού αποτελούν φαινόμενα όπως: Tο κεφάλι του παιδιού να είναι γερμένο προς τα πίσω και χαμηλά στο νερό με το στόμα ανοιχτό, το λαχάνιασμα, οι τρίχες να καλύπτουν το πρόσωπό του παιδιού ή τα μάτια του να είναι ανοιχτά, γυάλινα και άδεια ή ερμητικά κλειστά.

Τέλος, κάτι που θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο ασφαλείς ως γονείς στην παραλία είναι η εκμάθηση της μεθόδου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Η εκμάθηση ΚΑΡΠΑ μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα σωτήριο εργαλείο στο «οπλοστάσιό» μας, που θα μας προσφέρει αυτοπεποίθηση και ανακούφιση, προκειμένου να απολαύσουμε ανέμελες μέρες στην παραλία.

Φωτογραφία από Dariusz Sankowski από το Pixabay

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις