Το καλοκαίρι του 2021, ο Sean Sherman, ένας 48χρονος σεφ – Ινδιάνος της υπο-φυλής Oglala Lakota της γνωστής σε όλο τον κόσμο φυλής των Σιου – άνοιξε ένα εστιατόριο με το όνομα Owamni, στη Μινεάπολη.
Σχεδόν εν μία νυκτί, έγινε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αμερικανικής κουζίνας ιθαγενών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε πιάτο παρασκευάζεται χωρίς αλεύρι σίτου, γαλακτοκομικά, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μαύρο πιπέρι ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που μεταφέρθηκε σε αυτή την ήπειρο μετά την άφιξη των Ευρωπαίων.
Ο Σέρμαν περιγράφει το μενού ως «από-αποικοποιημένο».
Η συνεργάτης και συνιδιοκτήτης του, Ντάνα Τόμσον, το αποκαλεί «ειρωνικά «ξένο».
«Οι ιθαγενείς της Αμερικής κυνηγούσαν θηράματα όπως οι βίσονες, που περιπλανιόνταν ανατολικά μέχρι το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Μαζεύανε ψάρια και οστρακοειδή. Φυλές στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και αλλού χρησιμοποιούσαν ελεγχόμενες πυρκαγιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δημιουργώντας λιβάδια ανάμεσα σε ελαιώνες κοκκινόξυλου, όπου θα ευδοκιμούσαν τα επιθυμητά φυτά και τα ζώα τους θα βοσκούσαν. Παντού, οι άνθρωποι έλεγαν ιστορίες και τραγουδούσαν τραγούδια για το φαγητό τους. Σε πολλές αυτόχθονες γλώσσες, τα φυτά και τα ζώα αναφέρονται ως πρόσωπα. Η διατροφή των προγόνων μας, ήταν σχεδόν μια τέλεια δίαιτα», δηλώνει ο Σέρμαν στο The New Yorker. «Είναι αυτό που ορίζει η δίαιτα paleo: χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς ζάχαρη».
Τον Ιούνιο, το James Beard Foundation ανακήρυξε το Owamni ως το καλύτερο νέο εστιατόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι δύσκολο για μένα μερικές φορές να σταματάω και να ζω τη στιγμή», είπε ο Σέρμαν. «Νιώθω ότι μόλις ξεκινάω!»