Κάθε τόσο διαβάζουμε για κάποια επώνυμη που θέλει να κάνει μήνυση στη Wikipedia επειδή έχει λάθος την ηλικία της – για την ακρίβεια, της προσθέτει χρόνια. Εν τω μεταξύ οι ίδιες σχεδόν πάντα γυναίκες κρύβουν την ηλικία τους, ενίοτε δε παρουσιάζονται ως πολύ νεότερες, κι αν η wikipedia λέει (ορθώς) ότι έπαιζαν τις ενζενί το 1970 όταν εκείνες δηλώνουν πενηντακάτι σήμερα, τόσο το χειρότερο για τη wikipedia. Αν δούμε πίσω από το cringe του θέματος και δεν κρίνουμε από την άνεση του ανθρώπου που δεν τον αφορά, την ανάγκη να ασχοληθεί κάποιος με τέτοια ταπεινά ζητήματα, ίσως διακρίνουμε ένα φαινόμενο που δεν είναι πατέντα του ελληνικού μικρόκοσμου.

Λέγεται age fabrication και αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος κρύβει ή λέει ψέματα για την ηλικία του και φυσικά, όταν λέμε κάποιος εννοούμε κυρίως τις γυναίκες. Οι λόγοι είναι πολλοί και απείρως πιο πολύπλοκοι από τη ματαιοδοξία που είναι μια απάντηση η οποία από μόνη της δεν λέει πολλά – αλλά το γιατί να κρύβεις τα χρόνια σου μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής πίεσης, της ανασφάλειας, των διακρίσεων και γενικώς του ageism που είναι ιδιαίτερα σκληρό με τις γυναίκες, είναι σχεδόν αυτονόητο.

Για κάποιες, είναι ζήτημα επαγγελματικής ασφάλειας, καθώς δεν είναι λίγες οι δουλειές που χάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Ηθοποιοί σαν τη Σάντρα Μπούλοκ που δεν αποκαλύπτει την ηλικία της ή τη Ρέμπελ Γουίλσον που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έκρυβε 8 χρόνια έχουν εξηγήσει αυτό που όλοι ξέρουμε (ότι η σόουμπιζ σε βάζει στο περιθώριο αν είσαι άνω των 35 και γυναίκα) και στον κόσμο των κοινών θνητών τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Για άλλες, το κοινωνικό στίγμα είναι κάτι που θα προτιμούσαν να αποφύγουν, δεδομένου ότι πολύς κόσμος αλλάζει τον τρόπο που “βλέπει” μια γυναίκα όταν μάθει την ηλικία της και δεν είναι αυτή που δεν του ενεργοποιεί την όποια προκατάληψη. Και ναι, υπάρχουν κι εκείνες που κρύβουν την ηλικία τους γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα έχουν καλύτερες πιθανότητες για προσωπική ζωή, αλλά πριν τις κατηγορήσει κάποιος, ας θυμηθεί την περίπτωση ενός 60αρη ηθοποιού που έλεγε ότι βλέπει τις 40αρες σαν θείες του. Μπορεί να φαίνεται αναχρονιστικό, ή και αμήχανο, αλλά είναι γεγονός, ότι μπροστά στην τόση βαρύτητα που δίνει η κοινωνία στη γυναικεία ηλικία, πολλές θα προτιμούσαν να κρατήσουν τη δική τους για τον εαυτό τους. Στο κάτω κάτω, αν είναι απλώς ένας αριθμός, μπορεί να είναι και απόρρητος.

Για κάποιες, είναι ζήτημα επαγγελματικής ασφάλειας, καθώς δεν είναι λίγες οι δουλειές που χάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Για άλλες, το κοινωνικό στίγμα είναι κάτι που θα προτιμούσαν να αποφύγουν, δεδομένου ότι πολύς κόσμος αλλάζει τον τρόπο που “βλέπει” μια γυναίκα όταν μάθει την ηλικία της και δεν είναι αυτή που δεν του ενεργοποιεί την όποια προκατάληψη. Και ναι, υπάρχουν κι εκείνες που κρύβουν την ηλικία τους γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα έχουν καλύτερες πιθανότητες για προσωπική ζωή, αλλά πριν τις κατηγορήσει κάποιος, ας θυμηθεί την περίπτωση ενός 60αρη ηθοποιού που έλεγε ότι βλέπει τις 40αρες σαν θείες του.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις