Η πανέμορφη και βαθύπλουτη Σεΐχα ασκεί soft politics προσπαθώντας να προωθήσει μια μοντέρνα εικόνα για το Κατάρ.
Η Σεϊχα Μόζα είναι γνωστή στον πολιτικό στίβο, την κοινωνική ζωή και τον κόσμο των γαλαζοαίματων ως η ισχυρή γυναίκα του Κατάρ. Πρόκειται για την δεύτερη σύζυγο (από τις τρεις) του Εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι που διοικούσε το βαθύπλουτο κράτος του Κατάρ, πριν παραιτηθεί (πρωτοφανής κίνηση) το 2013 προκειμένου να αναλάβει τα ηνία ο γιός του Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί – και βέβαια γιός της Σεϊχα Μόζα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι έχει 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 11 αγόρια.
Η πάντα άψογα ντυμένη Σεΐχα εντυπωσιάζει κάθε φορά με τις εμφανίσεις της. Με τις πολυτελείς τουαλέτες της που συνδυάζουν τους κανόνες ντυσίματος της χώρας της, αλλά και φέρουν μοντέρνες πινελιές. Η Σεΐχα Μόζα είναι όμως πολύ περισσότερα: επηρεάζει αποφασιστικά τις επιχειρηματικές κινήσεις της οικογένειάς της, αλλά λέγεται πως επηρέαζε και τις πολιτικές αποφάσεις του συζύγου της.
Μάλιστα στην πόλη Χέρνε της Γερμανίας, σ’ ένα γήπεδο ο οργανισμού πρόνοιας εργαζομένων AWO και ο καλλιτέχνης Volker-Johannes Trieb διοργάνωσαν την δράση με τον τίτλο “Παγκόσμια συνείδηση, είσαι μια πληγή” με σκοπό να τιμήσουν τους 15.000 εργάτες- μετανάστες στο Κατάρ που πέθαναν την τελευταία δεκαετία. Ο καλλιτέχνης δήλωσε ευθαρσώς πως “το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει κοστίσει τις ζωές πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Τους μεταχειρίστηκαν σαν σκλάβους και πέθαναν από τη ζέστη, την εξάντληση ή λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας”. Και πρόσθεσε: “Η FIFA και η κυβέρνηση του Κατάρ έχουν περάσει πάνω από πτώματα και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί εν μέσω των εορτασμών για το Παγκόσμιο Κύπελλο”
Υπολογίζεται πως 964 εργάτες -μετανάστες πάντα- πέθαναν το 2012 και 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, άνθρωποι που “εισήχθησαν” για την κατασκευή των γηπέδων του Κατάρ.
Μια πανίσχυρη οικογένεια
Η περιουσία της οικογένειας των ηγετών του Κατάρ εκτιμάται στα 100 δις σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Mόνο στο Λονδίνο η περιουσία τους είναι αμύθητη, καθώς η οικογένεια έχει αγοράσει το Harrods, το ξενοδοχείο Ritz (αγορά που εκτιμάται στο 1 δις ευρώ), μέρος του Camden market, το ακίνητο που στεγάζε την Πρεσβεία των ΗΠΑ, διαμερίσματα και ακίνητα στις πιο ακριβές περιοχές της μητρόπολης και μετοχές σε βρετανικές επιχειρήσεις.
Λέγεται ότι η Σεΐχα Μόζα ήταν εκείνη που κίνησε τα νήματα για την εξαγορά του εμβληματικού Harrods, αλλά και του οίκου Valentino.
Και να σκεφτεί κανείς πως είναι κόρη του Nasser bin Abdullah Al-Missned, ακτιβιστή κατά του καθεστώτος του παππού του μετέπειτα συζύγου της Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Ο πατέρας της λοιπόν φυλακίστηκε για τη δράση του και έπειτα όλη η οικογένεια του αναγκάστηκε να αυτό- εξοριστεί στο Κουβέιτ. Εκείνη όμως επέστρεψε στο Κατάρ, σε ηλικία 18 ετών για να σπουδάσει κοινωνιολογία. Τότε ήταν που γνώρισε τον μελλοντικό Εμίρη, που την ερωτεύτηκε και προς έκπληξη όλων την παντρεύτηκε.
Σήμερα έχει συνδέσει το όνομά της με έργο και καμπάνιες υπέρ της εκπαίδευσης. Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Πρόοδο της Εκπαίδευσης, των Επιστημών και της Κοινότητας, είχε κεντρικό ρόλο στην ίδρυση της “εκπαιδευτικής πόλης” του Κατάρ, στο οποίο υπάρχουν παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων για την μόρφωση των νέων στη Μέση Ανατολή, ενώ είχε την πρωτοβουλία και της ίδρυσης της Φιλαρμονικής του Κατάρ.
Είναι η μόνη σύζυγος του τέως εμίρη που ταξίδευε μαζί του στις διεθνείς υποχρεώσεις του- και για τον λόγο αυτό είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη σύζυγος όλων των ηγετών της Μέσης Ανατολής. Φωτογενής, απαστράπτουσα και με άψογο στιλ έχει ασκήσει “soft politcs” για την χώρα της. Το Κατάρ είναι δίχως αμφιβολία -παρά το μικρό μέγεθος του στον χάρτη- ένα πανίσχυρο κράτος λόγω των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επιπλέον ίδρυσε και προεδρεύει του Fashion Trust Arabia, ενός ιδρύματος για την προώθηση της Μόδας και των σχεδιαστών που κατάγονται από τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Β. Αφρικής. “Εξερευνώντας την τοπική κουλτούρα, τις τάσεις της περιοχής και τις τελευταίες καινοτομίες, το Fashion Trust Arabia παρουσιάζει ένα πανόραμα της αραβικής σκηνής της μόδας, την ίδια στιγμή που φωτίζει την παγκόσμια σημασία της περιοχής” διαβάζουμε στον ιστότοπο του Ιδρύματος.
Τα δικαιώματα των γυναικών στο Κατάρ
Στο Κατάρ, ισχύει η Σαρία και οι γυναίκες ζουν υπό το καθεστώς που επιβάλλει, με περιορισμένα δικαιώματα. Μολονότι θα δει κανείς γυναίκες στο Κατάρ εργαζόμενες να κυκλοφορούν στον δρόμο, να δουλεύουν και να έχουν δημόσια αξιώματα και σίγουρα πλούτο, αν ξύσει κανείς την επιφάνεια, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
Σύμφωνα με τον νόμο της Σαρίας οι γυναίκες μπορούν να γίνουν αποδέκτες κληρονομιάς αλλά κατά το ήμισυ σε σχέση με τους άντρες. Οι άντρες μπορούν να παντρευτούν έως και 4 γυναίκες, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την σύμφωνη γνώμη του άντρα κηδεμόνα τους σε οποιαδήποτε ηλικία και αν παντρευτούν. Επίσης σύμφωνα με τον θρησκευτικό νόμο τα κορίτσια θα πρέπει να έχουν την άδεια του γονέα τους ως τα 25 τους έτη, αν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (αν και αυτός ο κανόνας δεν εφαρμόζεται συχνά). Ο πατέρας ή ο σύζυγος μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαγορεύσει ένα ταξίδι, ενώ οι ελεύθερες γυναίκες κάτω των 30 ετών δεν επιτρέπεται να μείνουν σε ξενοδοχείο και βέβαια δεν υπάρχει υπουργείο για την ισότητα των δύο φύλων κ.ά.