Γαλλικό κρασί: Tώρα και χωρίς αλκοόλ

42

Στροφή στα μη αλκοολούχα ποτά για τους Γάλλους καταναλωτές εν μέσω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται παγκοσμίως.

Με την πανδημία να βάζει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις, ο οινοπαραγωγός  Augustin Laborde αποφάσισε να εγκαταλείψει το «παραδοσιακό» γαλλικό  κρασί και έστρεψε το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον στην παραγωγή μη αλκοολούχων οίνων.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Laborde άνοιξε το πρώτο του κατάστημα κρασιού χωρίς αλκοόλ σε μια χώρα που φημίζεται παγκοσμίως για τα κόκκινα κρασιά Μπορντό και τα λευκά κρασιά Βουργουνδίας.

Αυξημένη ζήτηση μη αλκοολούχων ποτών αλλά ακόμα πίσω συγκριτικά με άλλες χώρες

«Ανταποκρινόμαστε στην πολύ μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο Laborde. «Ήδη δεχόμαστε προτάσεις για να ανοίξουμε παρόμοια καταστήματα και αλλού στη Γαλλία», συμπλήρωσε.

Η Γαλλία, όπου οι αμπελώνες απλώνονται από τα βουνά Jura στα ανατολικά έως τους πρόποδες των Πυρηναίων στα νοτιοδυτικά, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής κρασιού παγκοσμίως μετά  τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Η κατανάλωση μη αλκοολούχου κρασιού στη χώρα αυξήθηκε κατά 4% το 2021, σε σύγκριση με την αύξηση 24% παγκοσμίως, ανέφερε ο όμιλος συμβούλων IWSR Drinks Market Analysis.

Αλλαγή τρόπου ζωής

Αλλά ακόμη και στη Γαλλία, όπου το κρασί είναι μέρος της κουλτούρας, οι συνήθειες αλλάζουν καθώς οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ αναδεικνύουν τους κινδύνους για την υγεία.

«Βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον για ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χωρίς αλκοόλ» δήλωσε στο Reuters ο ερευνητής για τον εθισμό στο αλκοόλ Mickael Naassila. «Οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους», ανέφερε.

Μείωση της κατανάλωσης κρασιού

Η κατανάλωση κρασιού στην Γαλλία έχει μειωθεί από τα μέγιστα επίπεδα του εικοστού αιώνα.

Περιορίστηκε από τα 20 λίτρα αλκοολούχων ποτών ανά κάτοικο το 1961, σε 5,6 λίτρα το 2020, σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και τις τάσεις εξάρτησης.

«Ενώ οι Γάλλοι πίνουν λιγότερη ποσότητα, προτιμούν την ποιότητα καθώς η αγάπη της χώρας για το κρασί είναι βαθιά ριζωμένη», δήλωσε ο Naassila.

«Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μειώσουν το επίπεδο κατανάλωσης αλλά εξακολουθούν να αγαπούν τη γαστρονομία και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να πίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις