Γράφει Έρη Σφαέλου
Μπορεί κανείς να βλέπει συχνά τον σεΐχη Μανσούρ ψηλά στις κερκίδες του γηπέδου Etihad της Μάντσεστερ Σίτι να δέχεται τον θαυμασμό των οπαδών σαν καλοσυνάτος μονάρχης, καθώς αυτοί αναγνωρίζουν τον ρόλο που έπαιξε ο πλούτος της οικογένειάς του στην εκτόξευση της ομάδας τους στην κορυφή της Premier League.
Όπως μεταδίδουν οι Sunday Times, η οικογένεια Αλ Ναχαγιάν, της οποίας ο 52χρονος Μανσούρ είναι εξέχων γόνος, καταλαμβάνει πλέον την κορυφή ενός άλλου πίνακα: εκθρονίζοντας για πρώτη φορά τους Γουόλτον της Walmart, έγιναν η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη του Bloomberg, η καθαρή αξία της οικογένειας ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια.
Οι Αλ Ναχαγιάν από το Άμπου Ντάμπι είναι μία από τις έξι ηγετικές οικογένειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, 61 ετών, γνωστός και ως MBZ, είναι ο κυβερνήτης του Άμπου Ντάμπι. Φέτος εξελέγη πρόεδρος των Εμιράτων, μετά τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του, του σεΐχη Χαλίφα.
Παρότι θεμέλιο της περιουσίας της οικογένειας αποτελούν τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Αραβικής Χερσονήσου, προσεκτικές επενδύσεις στα πάντα -από αθλητικές ομάδες και ακίνητα στο Λονδίνο μέχρι τη σειρά εσωρούχων της Rihanna, εταιρείες φαστ φουντ και τη SpaceX του Ίλον Μασκ- έχουν εκτοξεύσει την οικογένεια σε ακόμη μεγαλύτερο πλούτο.
Η αξία της επενδυτικής της εταιρείας, International Holding Co (IHC), αυξήθηκε σχεδόν κατά 28.000% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αν και ο Μοχάμεντ και ο Μανσούρ είναι τα πιο γνωστά μέλη της οικογένειας, ο αδελφός τους, ο 53χρονος σεΐχης Ταχνούν, είναι αυτός που ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομικής αυτοκρατορίας. Είναι επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι ADQ, καθώς και της κορυφαίας τράπεζας της χώρας, της First Abu Dhabi Bank. Με μαύρη ζώνη στο ζίου ζίτσου, είναι επίσης και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Εμιράτων. Συχνά κλείνει δουλειές στο σούπεργιότ του. Η οικογένεια διαθέτει τουλάχιστον τρία, μεταξύ των οποίων και το Azzam, το μεγαλύτερο ιδιόκτητο γιοτ στον κόσμο.
Στην καρδιά της περιουσίας των Αλ Ναχαγιάν βρίσκεται ο όμιλος Royal Group, ένα δίκτυο εταιρειών που απασχολεί περισσότερους από 27.000 εργαζόμενους σε τομείς από χρηματοοικονομικά μέχρι ρομποτική και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 300 δισ. δολαρίων, αναφέρουν πηγές του Bloomberg. Εκτός του ότι επενδύει σε μια ευρεία γκάμα εταιρειών, ο όμιλος ενεργεί και κατ’ εντολή της οικογένειας, φέρνοντας σεφ παγκόσμιας κλάσης για να τους μαγειρεύουν και προσλαμβάνοντας προσωπικούς σωματοφύλακες.
Πηγές του Bloomberg σημειώνουν ότι, παρά την αλματώδη επιτυχία της οικογένειας, ξένοι επενδυτές διστάζουν να επενδύσουν χρήματα στις εταιρείες της καθώς ανησυχούν για τη διαφάνεια.
Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της αναφορικά με τους λογαριασμούς της, η ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young δήλωσε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της IHC υπόκεινται σε έλεγχο «σημαντικά μικρότερου εύρους» σε σχέση με τους ελέγχους που προβλέπονται από τα διεθνή πρότυπα.
Οι περιουσίες των κορυφαίων
1. Οικογένεια Αλ Ναχαγιάν – εκτιμώμενη περιουσία στα 300 δισ. δολάρια: Τα οικονομικά τους συμφέροντα περιλαμβάνουν μερίδια στην Μάντσεστερ Σίτι, στη SpaceX του Ίλον Μασκ και στην εταιρεία μόδας Savage X Fenty της Rihanna. Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Διαβάστε επίσης: «Ενδιαφερόμαστε για επενδύσεις στην Ελλάδα»
2. Οικογένεια Γουόλτον – 224,5 δισ. δολάρια: Ο Σαμ Γουόλτον ίδρυσε τη Walmart στο Αρκάνσας το 1962. Το 2021 ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε όρους εσόδων. Τα παιδιά του Γουόλτον, ο Τζιμ, η Άλις και ο Ρομπ Γουόλτον, αυτή τη στιγμή μετρούν περιουσία 65 δισ. δολαρίων έκαστος.
3. Οικογένεια Mars – 160 δισ. δολάρια: Η εταιρεία γλυκισμάτων που ίδρυσε ο Φρανκ Μαρς είναι σήμερα περισσότερο γνωστή για τα M&Ms παρά για την ομώνυμη σοκολάτα. Τα δισέγγονα του Μαρς είναι ανάμεσα στα άτομα που διοικούν αυτή τη στιγμή την εταιρεία.
4. Οικογένεια Κοχ – 128,8 δισ. δολάρια: Ο Φρέντερικ, ο Τσαρλς, ο Ντέιβιντ και ο Γουίλιαμ κληρονόμησαν την πετρελαϊκή εταιρεία του πατέρα τους, Φρεντ, αλλά, έπειτα από μια διαμάχη για τον έλεγχο της εταιρείας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Φρέντερικ και ο Γουίλιαμ εγκατέλειψαν την επιχείρηση. Έκτοτε έχει μετατραπεί σε όμιλο με ετήσια έσοδα περίπου στα 125 δισ. δολάρια. Ο Τσαρλς και ο Ντέιβιντ -και οι δύο έφυγαν από τη ζωή το 2019- δώρισαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να φέρουν πειραματικές ιδέες στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής.
5. Οικογένεια Αλ Σαούντ – 105 δισ. δολάρια: Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει μέχρι και 15.000 μέλη και έχει ιστορία στη μοναρχία που φτάνει σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Οι δεσμοί της με τη Saudi Aramco, έναν κολοσσό της πετρελαϊκής βιομηχανίας, διασφαλίζουν πως η οικογένεια θα συνεχίσει να συσσωρεύει πλούτο.