Από τη Μαρία Λεμονιά
Λευκές φράουλες, χαβιάρι σαν διαμάντι, κρασιά από τους αμπελώνες του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, σιέλ αλάτι και πάγος από την Ανταρκτική. Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που προμηθεύει με γευστικούς θησαυρούς όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά σπίτια της Αθήνας.
PLAY VIDEO
H γεύση δεν σηκώνει διατίμηση όταν τα προϊόντα είναι σπάνια και ο τελικός αποδέκτης ξέρει να εκτιμά τη γεύση τους. Βασιλικά προϊόντα για επιδέξιους ουρανίσκους. O,τι πιο upper class κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά και αναζητείται πια από ψαγμένο κοινό της Ελλάδας, πληρώνοντας πολλές φορές ένα μυθικό αντίτιμο.
Ο επιχειρηματίας Γιάννης Στασινόπουλος τις ημέρες των γιορτών γεμίζει τα καλά τραπέζια της χώρας με γευστικούς θησαυρούς. Λάτρης του ευ ζην, κατάφερε να μας ανεβάσει τη διάθεση για γευστικές εμπειρίες και να μας αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια τι σημαίνει ποιότητα. Με μια ζηλευτή πελατειακή ατζέντα αναδεικνύεται πλέον ο play maker του σύγχρονου life style. Είναι ο άνθρωπος που προμήθευσε με προϊόντα του το event που οργάνωσε η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό στο Island και δείπνα γνωστών designers όπως ο Jean Paul Gautier και ο Valentino. Μαζί με τους συνεργάτες του, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς έχοντας ανοίξει τρία γραφεία και καταστήματα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι Ελληνες πηγαίνοντας ταξίδια και τρώγοντας στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου έχουν πια εκπαιδευτεί στη γεύση. Το ελληνικό κοινό είναι απαιτητικό και αναζητά όλο και περισσότερο προϊόντα που είναι σπάνια και καταλήγουν στο τραπέζι για κάποιο δείπνο όσο κι αν τελικά στοιχίζει αυτό. H εταιρεία μου, γνωστή στο κοινό ως Fine Foods Collection διαθέτει μια πλούσια πελατειακή γκάμα ανθρώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας που μας εμπιστεύεται προκειμένου να την προμηθεύσουμε με σπάνιες γεύσεις από το εξωτερικό τόσο για τις ανάγκες των γιορτών όσο και για τα επίσημά τους δείπνα», αναφέρει στο Lemon Social Eye o Γιάννης Στασινόπουλος.
Είναι γνωστό ότι η εταιρεία του έχει φροντίσει με προϊόντα πολυτελείας μερικές από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες του κόσμου, από αστέρες του Χόλιγουντ μέχρι θρύλους της μόδας, διεθνείς jet setters και μέλη βασιλικών οικογενειών. «Κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Διαθέτουμε πολυτελή γκουρμέ προϊόντα σε οποιονδήποτε κοσμοπολίτικο προορισμό σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, ακόμη και την Αμερική» αναφέρει με ικανοποίηση ο Γιάννης Στασινόπουλος.
Μερικοί από τους γευστικούς θησαυρούς που φέρνει στην Ελλάδα
Rosemary Water: Το νερό των διασημοτήτων, 20€ το μπουκάλι
Το νούμερο 1 νερό του κόσμου, εμπλουτισμένο με δενδρολίβανο. Δροσίζει ενώ προσφέρει τόνωση και υγεία. Η εταιρεία ανήκει σε Βρετανό πολυεκατομμυριούχο και όταν τα λάνσαρε στη διεθνή αγορά το έκανε τόσο πολύ μόδα ώστε τα πολυκαταστήματα Harrods να τα τοποθετήσουν στα ράφια τους και η βρετανική Vogue να τα λανσάρει ως το απόλυτο ρόφημα. Είναι φτιαγμένο από αγνό, φρέσκο εκχύλισμα δενδρολίβανου, εμφιαλώνεται προσεκτικά και είναι διαθέσιμο σε αφρώδη και μη έκδοση.
Λευκά Ροδάκινα Petrossian: 55€ η συσκευασία των 4
Μαζεμένα κατά την ώρα της τέλειας ωρίμανσης τους, όλα ομοιόμορφα και άψογα διατηρημένα σε ελαφρύ σιρόπι, αναδεικνύουν όλα τα αρώματα και τη θεϊκή γεύση μία εκ των σπανιότερων ποικιλιών ροδάκινων αποκλειστικά από τη Fine Foods Collection. Σπάνιο προϊόν που καλλιεργείται στην Ιταλία. Είναι τα μοναδικά λευκά ροδάκινα που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά και οι ειδικοί τα θεωρούν ό,τι πιο γκουρμέ γι’ αυτό και τα προσφέρουν ως επιδόρπιο σε ψαγμένα δείπνα για γνώστες.
Πάγος από νερό Παγόβουνου (Ισλανδίας): 800€ τα 50 παγάκια
Με μορφή παραδοσιακού κύβου ή μεγάλης σφαίρας, κάθε παγάκι επεξεργάζεται ξεχωριστά στο χέρι, από το πιο καθαρό νερό, για να είναι το τέλειο συνοδευτικό κάποιου ακριβού οινοπνευματώδους.
Λευκές Φράουλες από την Ιαπωνία: 20€ το κομμάτι
Οι λευκές φράουλες Shiroi Houseki είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού φυτρώνουν μόνο σε μία περιοχή της Ιαπωνίας και έχουν γεύση μεταξύ ροδάκινου και ανανά. Ο Yasuhito Teshima είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον σπόρο της λευκής φράουλας στο αγρόκτημά του στη Saga της Ιαπωνίας και αποτελεί το μοναδικό που παράγει τον συγκεκριμένο καρπό στον κόσμο. Ένα από τα μυστικά για την ανάπτυξη φράουλας αυτής είναι η μειωμένη έκθεση στο φως του ήλιου, η οποία μειώνει το επίπεδο της ανθοκυανίνης, της φυσικής χημικής ουσίας που δίνει το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Μόνο το 10% των φραουλών του είναι λευκές, με τις περισσότερες που παράγονται να έχουν κόκκινα μπαλώματα ή ένα ροζ χρώμα.
Γαλάζιο Αλάτι Ιράν: 135€ το κιλό
Ένα από τα πιο σπάνια, καθαρά και πολύτιμα ορυκτά αλάτια, που προέρχεται από τα αρχαιότερα αλατωρυχεία του κόσμου, στην επαρχία Σεμάν του βόρειου Ιράν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθέματα αλατιού δημιουργήθηκαν πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια, εξαιτίας των μετακινήσεων των πλακών της γης και η εκμετάλλευση των ορυχείων άρχισε πριν από 6.500 χρόνια. Από μια παραδοξότητα της φύσης, στο απόθεμα, που έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, σποραδικά εμφανίστηκαν μικρές μπλε «φλέβες», εξαιτίας της παρουσίας σιλβινίτη, μιας στερεάς ένωσης χλωριούχου καλίου με νάτριο. Έτσι, κάποιοι κρύσταλλοι, ολόκληροι ή ένα μέρος τους, παίρνουν το λαμπρό μπλε χρώμα που τους κάνει να μοιάζουν με πολύτιμες πέτρες. Το ροζ αλάτι των Ιμαλαϊων ξεπεράστηκε, τώρα πια είναι μόδα, το γαλάζιο από το Ιράν.
Χαβιάρι Almas (Περσία): 60.000€ το κιλό
Η λέξη «Almas» σημαίνει διαμάντι, ένα όνομα που ταιριάζει στο ακριβότερο χαβιάρι του κόσμου, αφού η τιμή του είναι 60.000 ευρώ το κιλό! Η εν λόγω ποικιλία παράγεται από τα αυγά σπάνιου οξύρρυγχου Αλμπίνο Μπελούγκα, ηλικίας 60 με 100 ετών, που ζει στη Κασπία θάλασσα. Όσο λευκότερο είναι το χαβιάρι, τόσο πιο ηλικιωμένο είναι το ψάρι και τόσο καλύτερη η ποιότητα. Το Αλμάς είναι τόσο σπάνιο που υπάρχει λίστα αναμονής για να αποκτηθεί και πωλείται σε ολόχρυση συσκευασία των 250 gr.
Petrossian Beluga Special Reserve: 25.000€ το κιλό
Το χαβιάρι Beluga Special Reserve από τον οίκο Petrossian – ορόσημο του είδους, είναι τόσο σπάνιο όσο και εξαιρετικό. Τα μεγάλα αυγά του έχουν λεία υφή και χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως σκούρο γκρι. Στο στόμα, το χαβιάρι Beluga έχει μια εξαιρετικά λεπτή γεύση που είναι ταυτόχρονα μεταξένια και πολύ περίπλοκη. Οι απαλές νότες του δίνουν τη θέση τους σε διακριτικές νότες φουντουκιού και τελειώνουν με μια συμφωνία γεύσεων.
Μάνγκο Αλφόνσο: 300€ το κιλό
Μια ποικιλία από την Ινδία με ηλικία 4.000 ετών, είναι το μοναδικό Μάνγκο που ωριμάζει τον Απρίλιο επάνω στο δέντρο. Η γεύση του είναι ασύγκριτα γλυκύτερη σε σχέση με τα κοινά μάνγκο και λόγω της περιορισμένης ποσότητας και διάρκειας της καλλιέργειας, η τιμή εκτοξεύεται.
Άγριο Αγκιναράκι: 225€ το κιλό
Σπάνια, πολύ δύσκολη στη συλλογή της και ακόμα πιο δύσκολη στο καθάρισμά της η άγρια αγκινάρα εμφανίζεται σε μεγάλα υψόμετρα και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Στη μεσογειακή κουζίνα θεωρείται περιζήτητη λιχουδιά. Ειδικά στην Ιταλία η χρήση της είναι ευρύτατη και αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αποθέωση, ως ένα πρώτης ποιότητας υλικό.
Λευκή Τρούφα: Άλμπα, Ιταλία, 7.000€ το κιλό
Λατινική ονομασία Τuber magnatum pico, κοινώς λευκή τρούφα ή τρούφα της Άλμπα από την Άλμπα της Ιταλίας όπου και αφθονεί.
Είναι σίγουρα η πιο ακριβή τρούφα λόγω της σπανιότητας και της δυσκολίας εύρεσής της, αφού είναι το μοναδικό είδος που δεν καλλιεργείται, αλλά και τα εδάφη όπου συναντάται είναι πολύ συγκεκριμένα και σπάνια.
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου: 380€ το κιλό
Ένας μικρός συνεταιρισμός ψαράδων, η «Αναγέννηση», κατάφερε να κατοχυρώσει το αυγοτάραχο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Για να ονομάζεται ένα αυγοτάραχο «Μεσολογγίου», πρέπει να προέρχεται από αυγά της μπάφας που ψαρεύεται αποκλειστικά στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Είναι αριθμημένο και διατίθεται σε εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα.
Μέλι Μανούκα (Ν.Ζηλανδία): 1000€ το κιλό
Το Μέλι Μανούκα, γνωστό ως το Θεραπευτικό Μέλι, παράγεται σε μελίσσια απαλλαγμένα από τη χρήση αντιβιοτικών, από μέλισσες οι οποίες συγκεντρώνουν νέκταρ από τα άνθη του δέντρου Μανούκα (Leptospermum Scoparium), που φύεται κυρίως στην περιοχή Ιστ Κέιπ της Βορείου Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Το μέλι που παράγεται είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και σάκχαρα. Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας και έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση η οποία οφείλεται στην ουσία Methylglyoxal (MGO).
Σολωμός Balik No.1: 790€ το κιλό
Η Ferrari των σολομών. Δεν νοείται πρώτο πιάτο σε επίσημο δείπνο που να μην το προσφέρει ως τιμή στις ραφινάτες γεύσεις της θάλασσας. Συνήθως δίνεται πριν καθίσει κάποιος στο τραπέζι για να προετοιμάσει τον ουρανίσκο του. Είναι ο καλύτερος καπνιστός σολομός που κυκλοφορεί στην υδρόγειο. Η βουτυράτη και ελαφρώς καπνιστή του γεύση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αυθεντικής του προέλευσης.
Τερίνα Foie Gras Petrossian: 650€ το κιλό
H αποθέωση της υψηλής γαστρονομίας. Foie Gras γαλλικής προέλευσης από τον μυθικό οίκο Petrossian, ό,τι πρέπει για να κάνει νόστιμα τα εδέσματα που προσφέρονται ως finger food. Το συκώτι της πάπιας ή της χήνας δέχεται την παραδοσιακή επεξεργασία και τοποθετείται στο τραπέζι αποδεικνύοντας ότι ο οικοδεσπότης γνωρίζει από γαστρονομία και πεντάστερη γεύση.
Joselito Vintage Jamon (Ισπανία): 780€ το κιλό
Η Joselito συνδυάζει από το 1868 την ισπανική παράδοση έξι γενεών για να δημιουργήσει το καλύτερο και το διασημότερο Jamon (χαμόν) στον κόσμο.
Με υφή που λιώνει στο στόμα, το χαμόν Vintage έχει ημιδιαφανές, λεπτό λίπος και αρμονική εναλλαγή γλυκιάς και αλμυρής γεύσης.
Αυτό είναι το αγαπημένο χαμόν μεγάλων σεφ όπως οι Ferran Adrià, Alain Ducasse, Juan Mari Arzak, Joël Robuchon, Carme Ruscalleda, Martín Berasategui, Pedro Subijana κ.α.
Culatello Oro (Ιταλία): 220€ το κιλό
Οι Fratelli Spigaroli της Antica Corte Pallavicina παράγουν «σαλούμι» για πάνω από 150 χρόνια, ξεκινώντας από τον προπάππου Carlo, ο οποίος ήταν ο έμπιστος χασάπης χοιρινού κρέατος του Maestro Giuseppe Verdi! Η Spigaroli παράγει και πουλά λιγότερα από 5.000 Culatelli το χρόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός περιορισμένου αριθμού που παλαιώνεται κατά παραγγελία για την πιο διακεκριμένη πελατεία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Οικογένειας της Αγγλίας και ιδιαίτερα του Βασιλιά Κάρολου Γ’, ο οποίος κάποτε πρόσφερε στον Spigaroli την ευκαιρία να εργαστεί για αυτόν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Marrons Glaces της Maison Boissier (Γαλλία): 350€ το κιλό
Ο οίκος Μaison Boissier προσφέρει την επιτομή της γλυκιάς γεύσης. Θεωρείται ένα από τα πλέον iconic ζαχαροπλαστεία του κόσμου, αγαπημένο του συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκό και ζωντανή ιστορία του Παρισιού με γλυκά καλούδια που ξετρελαίνουν όλους τους rich & famous της υφηλίου. Οι ουρές έξω από αυτά είναι μεγάλες ενώ τα Marrons Glaces (γλασαρισμένα κάστανα) του συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες γεύσεις της υφηλίου.
Panettone της Marchesi (Ιταλία): 1000 το τεμάχιο
Συνυφασμένο με την ιστορία του Μιλάνου, η Pasticceria Marchesi είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα ζαχαροπλαστεία από το 1824 . Θεωρείται σημείο αναφοράς για την ποιότητα του φρέσκου ζαχαροπλαστείου του, των επώνυμων σοκολατών του και του κλασικού μιλανέζικου Panettone του. Πλέον αποτελεί τμήμα του οίκου Prada, συνδυάζοντας έτσι το κλασικό με την αχαλίνωτη δημιουργικότητα.
Panettone της Osteria Gucci (Ιταλία): 200€ το κομμάτι
Η Osteria Gucci, στην ιταλική πόλη της Φλωρεντίας, είναι μια εμπνευσμένη συνύπαρξη μεταξύ του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Massimo Bottura και του δημιουργικού διευθυντή της Gucci, Alessandro Michele. Το εστιατόριο είναι μέρος του νέου συγκροτήματος Gucci Garden, του ανακαινισμένου Gucci Museo δίπλα στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας που περιλαμβάνει ένα κατάστημα που πωλεί αποκλειστικά προϊόντα Gucci. Το παραδοσιακό Panettone της Osteria Gucci έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές των απανταχού connoisseurs ανά την υφήλιο.
Κρασιά και σαμπάνιες Rothschild (Chateau Mouton): 1000€ η φιάλη
Το 1902, ο Βαρώνος Philippe de Rothschild δημιουργεί κρασιά παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οινοπαραγωγή της εποχής. Σήμερα ο συνονόματος εγγονός του, ο οποίος ζει μόνιμα στη Γαλλία συνεχίζει την παραγωγή κρασιών ενώ κλέβει τις εντυπώσεις με την παραγωγή υψηλής ποιότητας σαμπάνιας που στην ετικέτα της φέρει την επωνυμία και το οικόσημο των Rothschild.
Chateau Petrus: 6000€ η φιάλη
Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου, για να μην πούμε το πιο ακριβό. Η τιμή του ξεκινά από τις κάποιες χιλιάδες ευρώ για να αγγίξει όσο στοιχίζει ένα διαμέρισμα. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, το Petrus ήταν απλά το κρασί της περιοχής του Pomerol, στο Μπορντό. Η κυρία Loubat έκανε τα πάντα, για να επιβάλει το κρασί της στην αγορά. Εστειλε λοιπόν στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας μια φιάλη ως δώρο για τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια πρόσκληση στον γάμο. Και το θαύμα εγένετο καθώς και η πρόσκληση έφτασε, και το άγνωστο μέχρι τότε Petrus μπήκε στα ποτήρια των προσκεκλημένων και άρχισε να συζητιέται. Εκτοτε διένυσε μεγάλη διαδρομή, εξελίχτηκε και πλέον συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές κάβες του κόσμου καθώς κρασιά από κάποιες σοδειές φτάνουν μέχρι το 1 εκατομμύριο ευρώ η φιάλη!