Γιάννης Στασινόπουλος: Χαβιάρι, τρούφα και αστακοί στα χρυσά τραπέζια της Αθήνας

239
Από τη Μαρία Λεμονιά

Λευκές φράουλες, χαβιάρι σαν διαμάντι, κρασιά από τους αμπελώνες του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, σιέλ αλάτι και πάγος από την Ανταρκτική. Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που προμηθεύει με γευστικούς θησαυρούς  όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά σπίτια της Αθήνας.

×

PLAY VIDEO

H γεύση δεν σηκώνει διατίμηση όταν τα προϊόντα είναι σπάνια και ο τελικός αποδέκτης ξέρει να εκτιμά τη γεύση τους. Βασιλικά προϊόντα για επιδέξιους ουρανίσκους. O,τι πιο upper class κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά και αναζητείται πια από ψαγμένο κοινό της Ελλάδας, πληρώνοντας πολλές φορές ένα μυθικό αντίτιμο.

«Οι Ελληνες πηγαίνοντας ταξίδια και τρώγοντας στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου έχουν πια εκπαιδευτεί στη γεύση. Το ελληνικό κοινό είναι απαιτητικό και αναζητά όλο και περισσότερο προϊόντα που είναι σπάνια και καταλήγουν στο τραπέζι για κάποιο δείπνο όσο κι αν τελικά στοιχίζει αυτό. H εταιρεία μου, γνωστή στο κοινό ως Fine Foods Collection διαθέτει μια πλούσια πελατειακή γκάμα ανθρώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας που μας εμπιστεύεται προκειμένου να την προμηθεύσουμε με σπάνιες γεύσεις από το εξωτερικό τόσο για τις ανάγκες των γιορτών όσο και για τα επίσημά τους δείπνα», αναφέρει στο Lemon Social Eye o Γιάννης Στασινόπουλος.

Μερικοί από τους γευστικούς θησαυρούς που φέρνει στην Ελλάδα

Λευκά Ροδάκινα Petrossian: 55€ η συσκευασία των 4

Μαζεμένα κατά την ώρα της τέλειας ωρίμανσης τους, όλα ομοιόμορφα και άψογα διατηρημένα σε ελαφρύ σιρόπι, αναδεικνύουν όλα τα αρώματα και τη θεϊκή γεύση μία εκ των σπανιότερων ποικιλιών ροδάκινων αποκλειστικά από τη Fine Foods Collection. Σπάνιο προϊόν που καλλιεργείται στην Ιταλία. Είναι τα μοναδικά λευκά ροδάκινα που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά και οι ειδικοί τα θεωρούν ό,τι πιο γκουρμέ γι’ αυτό και τα προσφέρουν ως επιδόρπιο σε ψαγμένα δείπνα για γνώστες.

Λευκές Φράουλες από την Ιαπωνία: 20€ το κομμάτι

Οι λευκές φράουλες Shiroi Houseki είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού φυτρώνουν μόνο σε μία περιοχή της Ιαπωνίας και έχουν γεύση μεταξύ ροδάκινου και ανανά. Ο Yasuhito Teshima είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον σπόρο της λευκής φράουλας στο αγρόκτημά του στη Saga της Ιαπωνίας και αποτελεί το μοναδικό που παράγει τον συγκεκριμένο καρπό στον κόσμο. Ένα από τα μυστικά για την ανάπτυξη φράουλας αυτής είναι η μειωμένη έκθεση στο φως του ήλιου, η οποία μειώνει το επίπεδο της ανθοκυανίνης, της φυσικής χημικής ουσίας που δίνει το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Μόνο το 10% των φραουλών του είναι λευκές, με τις περισσότερες που παράγονται να έχουν κόκκινα μπαλώματα ή ένα ροζ χρώμα.

Χαβιάρι Almas (Περσία): 60.000€ το κιλό

Η λέξη «Almas» σημαίνει διαμάντι, ένα όνομα που ταιριάζει στο ακριβότερο χαβιάρι του κόσμου, αφού η τιμή του είναι 60.000 ευρώ το κιλό! Η εν λόγω ποικιλία παράγεται από τα αυγά σπάνιου οξύρρυγχου Αλμπίνο Μπελούγκα, ηλικίας 60 με 100 ετών, που ζει στη Κασπία θάλασσα. Όσο λευκότερο είναι το χαβιάρι, τόσο πιο ηλικιωμένο είναι το ψάρι και τόσο καλύτερη η ποιότητα. Το Αλμάς είναι τόσο σπάνιο που υπάρχει λίστα αναμονής για να αποκτηθεί και πωλείται σε ολόχρυση συσκευασία των 250 gr.

Μάνγκο Αλφόνσο: 300€ το κιλό

Μια ποικιλία από την Ινδία με ηλικία 4.000 ετών, είναι το μοναδικό Μάνγκο που ωριμάζει τον Απρίλιο επάνω στο δέντρο. Η γεύση του είναι ασύγκριτα γλυκύτερη σε σχέση με τα κοινά μάνγκο και λόγω της περιορισμένης ποσότητας και διάρκειας της καλλιέργειας, η τιμή εκτοξεύεται.

Λευκή Τρούφα: Άλμπα, Ιταλία, 7.000€ το κιλό

Λατινική ονομασία Τuber magnatum pico, κοινώς λευκή τρούφα ή τρούφα της Άλμπα από την Άλμπα της Ιταλίας όπου και αφθονεί.
Είναι σίγουρα η πιο ακριβή τρούφα λόγω της σπανιότητας και της δυσκολίας εύρεσής της, αφού είναι το μοναδικό είδος που δεν καλλιεργείται, αλλά και τα εδάφη όπου συναντάται είναι πολύ συγκεκριμένα και σπάνια.

Μέλι Μανούκα (Ν.Ζηλανδία): 1000€ το κιλό

Το Μέλι Μανούκα, γνωστό ως το Θεραπευτικό Μέλι, παράγεται σε μελίσσια απαλλαγμένα από τη χρήση αντιβιοτικών, από μέλισσες οι οποίες συγκεντρώνουν νέκταρ από τα άνθη του δέντρου Μανούκα (Leptospermum Scoparium), που φύεται κυρίως στην περιοχή Ιστ Κέιπ της Βορείου Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Το μέλι που παράγεται είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και σάκχαρα. Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας και έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση η οποία οφείλεται στην ουσία Methylglyoxal (MGO).

 Τερίνα Foie Gras Petrossian: 650€ το κιλό

H αποθέωση της υψηλής γαστρονομίας. Foie Gras γαλλικής προέλευσης από τον μυθικό οίκο Petrossian, ό,τι πρέπει για να κάνει νόστιμα τα εδέσματα που προσφέρονται ως finger food. Το συκώτι της πάπιας ή της χήνας δέχεται την παραδοσιακή επεξεργασία και τοποθετείται στο τραπέζι αποδεικνύοντας ότι ο οικοδεσπότης γνωρίζει από γαστρονομία και πεντάστερη γεύση.

Culatello Oro (Ιταλία): 220€ το κιλό

Οι Fratelli Spigaroli της Antica Corte Pallavicina παράγουν «σαλούμι» για πάνω από 150 χρόνια, ξεκινώντας από τον προπάππου Carlo, ο οποίος ήταν ο έμπιστος χασάπης χοιρινού κρέατος του Maestro Giuseppe Verdi! Η Spigaroli παράγει και πουλά λιγότερα από 5.000 Culatelli το χρόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός περιορισμένου αριθμού που παλαιώνεται κατά παραγγελία για την πιο διακεκριμένη πελατεία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Οικογένειας της Αγγλίας και ιδιαίτερα του Βασιλιά Κάρολου Γ’, ο οποίος κάποτε πρόσφερε στον Spigaroli την ευκαιρία να εργαστεί για αυτόν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Panettone της Marchesi (Ιταλία): 1000 το τεμάχιο

Συνυφασμένο με την ιστορία του Μιλάνου, η Pasticceria Marchesi είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα ζαχαροπλαστεία από το 1824 . Θεωρείται σημείο αναφοράς για την ποιότητα του φρέσκου ζαχαροπλαστείου του, των επώνυμων σοκολατών του και του κλασικού μιλανέζικου Panettone του. Πλέον αποτελεί τμήμα του οίκου Prada, συνδυάζοντας έτσι το κλασικό με την αχαλίνωτη δημιουργικότητα.

Κρασιά και σαμπάνιες Rothschild (Chateau Mouton): 1000€ η φιάλη

Το 1902, ο Βαρώνος Philippe de Rothschild δημιουργεί κρασιά παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οινοπαραγωγή της εποχής. Σήμερα ο συνονόματος εγγονός του, ο οποίος ζει μόνιμα στη Γαλλία συνεχίζει την παραγωγή κρασιών ενώ κλέβει τις εντυπώσεις με την παραγωγή υψηλής ποιότητας σαμπάνιας που στην ετικέτα της φέρει την επωνυμία και το οικόσημο των Rothschild.

Chateau Petrus: 6000€ η φιάλη

Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου, για να μην πούμε το πιο ακριβό. Η τιμή του ξεκινά από τις κάποιες χιλιάδες ευρώ για να αγγίξει όσο στοιχίζει ένα διαμέρισμα. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, το Petrus ήταν απλά το κρασί της περιοχής του Pomerol, στο Μπορντό. Η κυρία Loubat έκανε τα πάντα, για να επιβάλει το κρασί της στην αγορά.  Εστειλε λοιπόν στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας μια  φιάλη ως δώρο για τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια πρόσκληση στον γάμο. Και το θαύμα εγένετο καθώς  και η πρόσκληση έφτασε, και το άγνωστο μέχρι τότε Petrus μπήκε στα ποτήρια των προσκεκλημένων και άρχισε να συζητιέται. Εκτοτε διένυσε μεγάλη διαδρομή, εξελίχτηκε και πλέον συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές κάβες του κόσμου καθώς κρασιά από κάποιες σοδειές φτάνουν μέχρι το 1 εκατομμύριο ευρώ η φιάλη!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις