Το χρυσό βραβείο σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς γαστρονομίας, τον διαγωνισμό “Bocuse d’Or” χάρισε στη Δανία ο σεφ Μπράιαν Μαρκ Χάνσεν και η ομάδα του.
Πρόκειται για τον διαγωνισμό που εμπνεύστηκε ο σπουδαίος Γάλλος σεφ Πολ Μποκιούζ το 1987. Έκτοτε, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.
“Το ονειρευόμουν εδώ και 20 χρόνια”, είπε συγκινημένος ο νικητής που θεωρείται ένας “καλλιτέχνης της γαστρονομίας” πολύ δημοφιλής στην πατρίδα του.
Το εστιατόριο του Δανού σεφ βρίσκεται στα βόρεια της Κοπεγχάγης.
Η νίκη των Δανών δεν είναι τυχαία. Είναι η τρίτη φορά που ομάδα σεφ από τη σκανδιναβική χώρα κατακτά την ύψιστη διάκριση στον μεγάλο τελικό του διεθνούς διαγωνισμού – οι προηγούμενες ήταν το 2011 και το 2019.
Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Νορβηγία και στην τρίτη η Ουγγαρία.
Η 25χρονη Ναΐς Πιρολέ, η μοναδική γυναίκα μεταξύ των διαγωνιζομένων στον τελικό, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε η Γαλλία το 2021 και περιορίστηκε στην πέμπτη θέση.
Ένα σκέλος του διαγωνισμού αφορά τα παιδιά και προωθεί την κοινωνική δέσμευση των σεφ σε καινοτόμα προγράμματα για τη σωστή διατροφή των παιδιών. Στη φετινή διοργάνωση το θέμα ήταν “Feed the kids” (Ταΐστε τα παιδιά).
Οι υπόλοιπες επτά ομάδες, μετά το τρίο των ομάδων που έλαβαν μετάλλιο, είναι η Σουηδία, η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και το Βέλγιο.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού δόθηκαν και τα ειδικά βραβεία Bocuse d’Or Europe 2022.
“Καλύτερος βοηθός σεφ” (commis) που απονεμήθηκε στην Τίλντα Μάρτενσον από την ομάδα της Σουηδίας.
Καλύτερο “θέμα σε πιάτο” που απονεμήθηκε στην ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής τον σεφ Ίαν Μάσγκρεϊβ του εστιατορίου Ritz στο Λονδίνο.
Το βραβείο καλύτερου “θέματος σε πλατό” απονεμήθηκε στην ομάδα της Σουδίας με επικεφαλης τον σεφ Τζίμι Έρικσον.
Τα πιάτα για τα παιδιά κρίθηκαν από ειδική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και παιδιά ηλικίας κατά μέσο όρο 10 ετών.