Η διάσημη Φιλιππινέζα καλλιτέχνιδα τατουάζ, η Whang-Od είναι η πρωταγωνίστρια του εξώφυλλου του τεύχους Απριλίου της Vogue Philippines. Και στα ζωηρά 106 της χρόνια, είναι επίσης ο γηραιότερος άνθρωπος που λαμβάνει αυτή την τιμή.
“Χαρακτηρίζεται ως η τελευταία mambabatok (παραδοσιακή Kalinga tattoo artist) της γενιάς της, έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Kalinga -συμβολίζουν τη δύναμη, την γενναιότητα και την ομορφιά- στο δέρμα εκατοντάδων ανθρώπων που πραγματοποίησαν το προσκύνημα στο Buscalan” αναφέρει το περιοδικό στα social media του.
Η Apo Whang-Od κάνει Kalinga tattoos από την ηλικία των 15 ετών, τα οποία έχουν μια πλούσια και μακρά ιστορία, που τη δένει άρρηκτα με τη ζωή και τον πολιτισμό της αυτόχθονης κοινότητας. Σε αντίθεση με τα σημερινά tattoos, τα οποία έχουν μόνο προσωπική σχέση με τον άνθρωπο που τα έχει, τα Kalinga tattoos έχουν πολύ σημαντικές κοινωνικές και πολιτισμικές συνδηλώσεις. Αντλεί την έμπνευσή της για τα σχέδιά της από την φύση και τα βασικά γεωμετρικά σχήματα.
Η πρώτη γυναίκα tattoo artist
Προερχόμενη από την επαρχία Kalinga στην ορεινή περιοχή των βόρειων Φιλιππίνων, η Whang-Od είναι μέλος της αυτόχθονης φυλής Butbut. Στα 15 της έσπασε την παράδοση, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε με την τέχνη του batok, δηλαδή του τατουάζ με τα χέρια, η οποία παλαιότερα περνούσε αποκλειστικά σε αρσενικά μέλη της φυλής.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο περιοδικό, η Whang-Od είναι η γυναίκα που διατήρησε αυτήν την παράδοση ζωντανή, η οποία θα εξαφανιζόταν μετά από χρόνια αποικισμού.
“Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες χωρίς σημάδια θεωρούνταν ατελείς, ανεπιθύμητες” γράφει. “Όταν ήρθαν οι Αμερικανοί καθολικοί ιεραπόστολοι και έχτισαν σχολεία στην Καλίνγκα, τα κορίτσια του χωριού αναγκάστηκαν να καλύψουν τα χέρια τους με μακριά μανίκια. Το τατουάζ έγινε στοιχείο ντροπής όταν οι γυναίκες επιχειρούσαν να πάνε στην πόλη, και τελικά όλο και λιγότερα κορίτσια της επόμενης γενιάς συνέχισαν την παράδοση, καθώς οι δυτικές αντιλήψεις για την ομορφιά και την αξιοπρέπεια άρχισαν να διαπερνούν τον πολιτισμό”.
Η Εθνική Επιτροπή Πολιτισμού και Τεχνών απένειμε στην Whang-Od το “Dangal ng Haraya Award” στο 2018 και το 2017 ήταν υποψήφια για το “National Living Treasures Award”.