Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς βαζελίνη στα σκασμένα χείλη σου

Αν χρησιμοποιείς βαζελίνη στα ξηρά και σκασμένα σου χείλη, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείς ξανά. ΑΠΟ Αλεξάνδρα Τρύφωνος

2177

Τα χείλη δεν περιέχουν λιπώδη ιστό, σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματός μας, και έτσι αυτό τα προδιαθέτει σε ξηρότητα και σκάσιμο. Τα σκασμένα χείλη δημιουργούν συμπτώματα που ποικίλλουν: από μια μικρή ενόχληση έως μια απίστευτα επώδυνη αίσθηση.

Τα χείλη μπορεί να σκάσουν για διάφορους λόγους και να δημιουργήσουν προβλήματα συνήθως  όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός. Οι σκληρές χειμερινές θερμοκρασίες και ο άνεμος σε συνδυασμό με την έλλειψη υγρασίας στον εξωτερικό αέρα και την ξηρή ζέστη μέσα στα σπίτια και τα γραφεία μπορούν να δημιουργήσουν τις «ιδανικές» συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα τα ξηρά και ραγισμένα χείλη. Ωστόσο, το καλοκαίρι, τα χείλη μπορεί επίσης να αφυδατωθούν αρκετά από τον ήλιο.

Κραγιόν VS lip balm: Πώς εξελίσσεται η τάση για το μακιγιάζ των χειλιώνPIN IT

Ανεξάρτητα από τον καιρό, τα χείλη μπορεί επίσης να σκάσουν όταν τα γλείφεις πολύ συχνά. Το σάλιο κάνει το δέρμα πιο ξηρό. Ίσως να μην συνειδητοποιείς πόσο πολύ γλείφεις τα χείλη σου μέχρι να αρχίσουν να πονάνε. Για να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείς, ή να έχεις χρησιμοποιήσει έστω για μια φορά, βαζελίνη – όπως άλλωστε κάνουν πολλές γυναίκες, έχοντας την πεποίθηση ότι θα θεραπεύσουν με αυτόν τον τρόπο τα χείλη τους.

Η βαζελίνη δεν ενυδατώνει

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς βαζελίνη στα σκασμένα χείλη σουPIN IT

Ενώ η βαζελίνη θα «κολλήσει» στα χείλη σου και θα τα προστατεύσει από την απώλεια υγρασίας που ήδη έχουν υποστεί, δεν θα τα βοηθήσει να ανακτήσουν την υγρασία που χρειάζονται. Η βαζελίνη κατηγοριοποιείται ως αποφρακτική, που σημαίνει ότι δημιουργεί ένα ισχυρό φράγμα που δεν επιτρέπει την απώλεια υγρασίας, αλλά δεν δημιουργεί νέα εκ των έσω.

Ως εκ τούτου, χρειάζεσαι ένα υγραντικό συστατικό που να αντλεί υγρασία από το περιβάλλον για να μαλακώσει και να θεραπεύσει το δέρμα σου. Η λίστα με τα πιο δημοφιλή υγραντικά συστατικά περιλαμβάνει το βούτυρο καριτέ, το μέλι και την αλόη. Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη βαζελίνη όταν τα χείλη σου είναι σκασμένα, άλειψε έναν παράγοντα που προκαλεί υγρασία και, στη συνέχεια, «κλείδωσε» την υγρασία στα χείλη, εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης.

Αν έχεις ακμή απόφυγε τη βαζελίνη

Μπορεί να πιστεύεις ότι η εφαρμογή ενός πλούσιου στρώματος βαζελίνης σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα όσον αφορά στα ξεσπάσματα ακμής. Βάσει κοινής λογικής,  η τοποθέτηση βαζελίνης στο δέρμα μπορεί να φράξει τους πόρους, παγιδεύοντας μέσα ρύπους και βακτήρια.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας βαζελίνης, το προϊόν της δεν φράζει τους πόρους. «Ενώ πολλά συστατικά του μακιγιάζ δεν μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα, τείνουν να συσσωρεύονται φράζοντας τους πόρους. Η βαζελίνη απορροφάται βαθιά στο δέρμα και δεν επιδεινώνει τους πόρους», αναφέρει η ιστοσελίδα. «Το καθαρό θεραπευτικό τζελ δεν φράζει τους πόρους – τους αφήνει καθαρούς».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας, εάν υποφέρεις από ακμή, θα ήταν καλό να αποφύγεις τη χρήση βαζελίνης οπουδήποτε στο πρόσωπο.

Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς βαζελίνη στα σκασμένα χείλη σουPIN IT

Όταν τα χείλη σκάνε για πρώτη φορά, μπορεί να αισθάνονται λίγο τραχιά και ξηρά. Ωστόσο, οι σκασμένες περιοχές μετατρέπονται γρήγορα σε σκασμένο και ξεφλουδισμένο δέρμα. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινωθεί εάν ξεφλουδίσεις το δέρμα ή το δαγκώσεις.

Επιπλέον, όταν ανατρέχεις στο βαζάκι βαζελίνης που έχεις στο ντουλάπι σου, είναι δύσκολο να θυμάσαι ακριβώς πόσο καιρό το έχεις ή πόσο καθαρό έχει διατηρηθεί, ειδικά αν το μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου ή με μέλη της οικογένειας. Εάν εισάγεις βακτήρια στα ραγισμένα χείλη απλά αγγίζοντας τα με ένα δάχτυλο που έχει παθογόνους μικροοργανισμούς πάνω του, θα μπορούσες να δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα. Η εφαρμογή βαζελίνης στα χείλη αφού έρθουν σε επαφή με βακτήρια ουσιαστικά δρα για να παγιδεύσει τα βακτήρια στα χείλη και στη συνέχεια να τα σφραγίσει με βαζελίνη. Προσθέτει επίσης βακτήρια στο βάζο της βαζελίνης, γι’ αυτό πρέπει να πλένεις πάντα τα χέρια σου πριν αγγίξεις τα σκασμένα χείλη ή τα βάλεις στο βάζο της βαζελίνης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις