7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

Το αλκοόλ φαντάζει αφόρητο κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά οι γλυκές φυσαλίδες ανεβάζουν τη διάθεση και μας δροσίζουν χωρίς να μας φορτώσουν με αλκοόλ. ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

63

Τα κρασιά αυτού του τύπου οφείλουν τη γλύκα τους στα σάκχαρα που δεν έχουν ζυμωθεί -και άρα θα μετατραπεί σε αλκοόλη- και τα οποία μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 100 gr/lt. Ομως αν είναι κάτι για το οποίο ξεχωρίζουν αυτό είναι το χαμηλό τους αλκοόλ και ο λιγότερος ή περισσότερο έντονος αφρισμός τους. Οι αφρώδεις εκδοχές ξεχωρίζουν από τον χαρακτηριστικό φελλό σε σχήμα μανιταριού και το σύρμα που τον συγκρατεί και απαιτούν προσοχής στο άνοιγμα που πρέπει να γίνει κρατώντας σταθερό τον φελλό και στρίβοντας τη φιάλη. Αντίθετα οι ημιαφρώδεις διαθέτουν συμβατικό φελλό και απαιτούν ανοιχτήρι, με το άνοιγμα πάντως κι εδώ να πρέπει να γίνει αργά και προσεκτικά.

Αμφότερα συνήθως παράγονται από αρωματικές ποικιλίες -με πρώτη και καλύτερη το Μοσχάτο- ενώ μπορεί να διαθέτουν οποιοδήποτε χρώμα. Αν και πρωτομάστορες του είδους είναι τα Moscato d’ Asti -λευκά, ημιαφρώδη γλυκά κρασιά με 5-6% αλκοόλ από το Πιεμόντε- η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα κοιτάξει με αξιώσεις στα μάτια, προσφέροντας μάλιστα και πολύ καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Απόδειξη οι παρακάτω 7 υπέροχες ετικέτες, οι οποίες το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καλό πάγωμα, μια πιατέλα με φρέσκα φρούτα και ανέμελη, καλοκαιρινή διάθεση!

7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

 

Cavino, Deus White
Με το Deus η Cavino άνοιξε τον χορό των εγχώριων γλυκών ημιαφρωδών, εξακολουθώντας έως και σήμερα να αποτελεί έναν κορυφαίο εκπρόσωπο του είδους. Η πρώτη ύλη προέρχεται από αμπελώνες που φθάνουν έως και τα 750 μέτρα, με τη δροσιά των πλαγιών της Αιγιαλείας να εξασφαλίζει λεμονάτη αγριάδα σε αυτό το ελαφρύ και επίμονο ημιαφρώδες, προσδίδοντάς του εξαιρετική άγλυκη-γλύκα! (Τιμή €10)

7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

 

Cair, Mos
Η Cair έχει ταυτίσει την ιστορία της με την παραγωγή αφρωδών, με το Mos να υιοθετεί τη μέθοδο της κλειστής δεξαμενής. Η οινοποιία της Ρόδου έχει σκαρφαλώσει στα 400-500 μέτρα του όρους Αττάβυρος για να συλλέξει το πιο ευωδιαστό Μοσχάτο και να το μετατρέψει σε ένα ελαφρύ, γλυκό ημιαφρώδες, με εκρηκτικό άρωμα δυόσμου, απίθανο γλυκόξινο σκέρτσο και 7% αλκοόλ. (Τιμή €12)

7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

 

Matamis Wines, Moschato Bubbly
Το Bubbly είναι ένα μονοποικιλιακό αφρώδες από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που δεν προέρχεται από τη Λήμνο όπως κάποιος θα φανταζόταν, αλλά από την Επανομή! Η οικογένεια Ματάμη εξειδικεύεται στις φυσαλίδες, με την εν λόγω ετικέτα να περιέχει μόλις 68 gr/lt αζύμωτων σακχάρων και 6,5% αλκοόλ. Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι ελαφροπάτητο, πολύ μετρημένα γλυκό και εντυπωσιακά επίμονο. (Τιμή €11)

7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

 

Μίγα Κτήμα, Muscat de Tirnavos Rose
O Δημήτρης Μίγας έχει κάνει διδακτορικό πάνω στο σκουρόχρωμο Μοσχάτο του Τυρνάβου, προσφέροντάς μας υπέροχες εκδοχές κάθε δυνατού χρώματος, είδους και γλυκύτητας. Με την άσπρη του φιάλη και τα μετρημένα σάκχαρα (25gr/lt), το ημιαφρώδες ροζέ του φέρνει στον νου Σαμπάνιες πισίνας, όμως δεν κρύβει -ούτε προσπαθεί άλλωστε!- τον ξεμυαλιστικό τριανταφυλλένιο χαρακτήρα λουκουμιού. (Τιμή €11)

7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

 

Πουλτσίδης Οινοποιείο, Τα Φρούτα του Δάσους
Αν και μετρά ιστορία σχεδόν 25 ετών, το οινοποιείο από τις Νέες Καρυές Λάρισας μόλις προσφάτως έχει δημιουργήσει μεγάλο ντόρο γύρω από τα κρασιά του. Το ροζέ αυτό ημιαφρώδες από την ποικιλία Λημνιώνα -που φυσικά παράγεται με τη μέθοδο Charmat- ευθύνεται εν πολλοίς γι’ αυτό το Buzz, μιας και είναι όνομα και πράμα! Ενα …πράμα όμως που ξεμυαλίζει και με μια απίθανη διάσταση γλυκού λίτσι! (Τιμή €14)

7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

 

Τσιλιλή, Bianco Nero Sparkling Pink
Πώς ένα 100% Μοσχάτο μπορεί να δώσει ένα ροζέ αφρώδες; Μα το Bianco Nero δεν προέρχεται από ένα οποιοδήποτε Μοσχάτο, αλλά από αυτό του Τυρνάβου που διαθέτει μαύρο χρώμα! Ομως δεν προσφέρει μόνο αυτό, αλλά και ένα ιδιαίτερα εκφραστικό άρωμα λουκουμιού και ζαχαρωμένου τριαντάφυλλου, πανέμορφο γλυκόξινο παιχνίδι και τη γευστική δύναμη ενός σκουρόχρωμου σταφυλιού! (Τιμή €11)

7 απολαυστικά ελληνικά αφρώδη κρασιά κάτω από 15 ευρώ

 

Χατζηγεωργίου Κτήμα, Moscato d’ Ifestia
Η Λήμνος έχει μεγάλη ιστορία στην παραγωγή γλυκών κρασιών από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, τον χοντρόρογο κλώνο του Μοσχάτου που ευδοκιμεί στα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού. Το δυναμικό οινοποιείο του Πέτρου Χατζηγεωργίου δεν έχει αιχμαλωτίσει μόνο τα εκρηκτικά αρώματα βερίκοκου, αλλά και την τσαχπινιά των φυσαλίδων, σε ένα σύνολο με εμφανή γλύκα και 8,5% αλκοόλ. (Τιμή €10)
Φωτογραφίες: Getty images / Ideal Image

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις