Το «Sisu» είναι μια έννοια και τρόπος ζωής που είναι συνυφασμένος με τη φινλανδική κουλτούρα για περισσότερα από 500 χρόνια.
Δεν έχει ακριβή μετάφραση στη γλώσσα μας, αλλά η έννοιά της επικεντρώνεται στην αποφασιστικότητα και το σθένος. Έχει να κάνει με το να έχεις τη δύναμη να συνεχίσεις να προσπαθείς παρά τις όποιες αντιξοότητες, ακόμα κι αν φαίνεται αδύνατο να πετύχεις.
Για έξι συνεχόμενα χρόνια, η Φινλανδία κατατάσσεται ως η Νο. 1 πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μης εκεί, η E. Elisabet Lahti, πιστεύει ότι το sisu παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία και στην ικανότητά τους να διατηρήσουν μια τόσο θετική και ανθεκτική νοοτροπία.
Ως ειδικός ψυχολογίας, έχει αφιερώσει την καριέρα της στο να διδάξει τους ανθρώπους πώς να ενσωματώνουν το sisu στη ζωή τους.
Ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές της:
1. Βρείτε έναν σκοπό που δεν σχετίζεται μόνο με τον εαυτό σας
Σύμφωνα με έρευνα της ψυχολόγου Angela Duckworth, μπορούμε να αντέξουμε πολύ περισσότερα όταν εργαζόμαστε για κάτι που συμβάλλει προς ένα καλύτερο κόσμο και δεν έχει να κάνει μόνο με εμάς.
Για να συγκεντρώσει δεδομένα για το sisu για τις διδακτορικές σπουδές της, η Lahti έκανε μια εκστρατεία μαραθωνίου στη Νέα Ζηλανδία. Αφιέρωσε την πορεία της στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την οικογενειακή βία. Κάθε φορά που άρχιζε να νιώθει εξαντλημένη ή στα πρόθυρα να τα παρατήσει, αυτός ο ευρύτερος σκοπός τη βοηθούσε να προχωρήσει.
Όταν αναλαμβάνετε μια νέα πρόκληση ή χρειάζεστε τη δύναμη να συνεχίσετε, βρείτε έναν μεγαλύτερο σκοπό γι’ αυτό. Μπορεί να είναι η οικογένεια ή οι φίλοι σας, ή κάποιος που σας εμπνέει, ή μια αιτία που είναι κοντά σε εσάς.
Μέχρι τον μαραθώνιο, η Lahti προπονούνταν σχεδόν κάθε μέρα για δύο χρόνια. Όπως λέει, έδενε τα παπούτσια για τρέξιμο ακόμα κι όταν δεν το ήθελε. Πήγαινε πάντα, είτε έβρεχε, είτε είχε ήλιο.
Η εξάσκηση και η προετοιμασία διευκολύνουν την αξιοποίηση του εσωτερικού μας sisu. Μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας έχει κρυφά αποθέματα από τα οποία αντλεί όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Έτσι, όσο περισσότερο προκαλούμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο υιοθετούμε συνήθειες που ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας.
Το να εστιάσει στην αναπνοή της για να ηρεμήσει το νευρικό της σύστημα ήταν η στρατηγική που βελτίωσε το τρέξιμό της. Με την πάροδο του χρόνου, από αρχάρια βελτιώθηκε σημαντικά και κατάφερε να τρέξει στο μαραθώνιο.
3. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να συνδέεστε με τη φύση
Η Lahti λέει στο CNBC, ότι παλιά πίστευε ότι για να πετύχει, έπρεπε να είναι σκληρή με τον εαυτό της. Αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε αν δεν εξισορροπήσετε την σκληρότητα με τη συμπόνια.
Τραυματίστηκε μία φορά κατά τη διάρκεια της προπονητικής της περιόδου. Έτρεχε για 12 συνεχόμενες ημέρες και εκεί ήταν που έπρεπε να αποφασίσει αν θα τα παρατούσε ή αν θα συνέχιζε την προσπάθεια.
Αλλά αποφάσισε να διαλέξει την τρίτη επιλογή, να αφήσει το σώμα της να θεραπευτεί. Επέλεξε να ενσωματώσει το ποδήλατο στην ρουτίνα της, για να μην σταματήσει τελείως την προπόνηση.
Παρότι η πρόοδός της δεν ήταν η ίδια με αυτή που θα είχε αν συνέχιζε να τρέχει, κέρδισε κάτι άλλο: Είχε τη δυνατότητα να εκτιμήσει την ομορφιά του τοπίου γύρω της.
Στη Φινλανδία, το περπάτημα και η πεζοπορία στη φύση αποτελούν βασικό μέρος του πολιτισμού. Βοηθά τους κατοίκους να καλλιεργήσουν μια εσωτερική ηρεμία που τους συντροφεύει στις δύσκολες στιγμές.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC