Αν και το 71% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό, μόνο το 2% της παγκόσμιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης τροφίμων προέρχεται από τη θάλασσα. Με αφορμή αυτό το ανησυχητικό για το μέλλον των πόρων του πλανήτη μας ποσοστό το Δανέζικο στούντιο εκθεσιακού σχεδιασμού, Kvorning Design, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό πλωτό περίπτερο 650 τ.μ. στο Hardangerfjord της Νορβηγίας. Το «μάτι του σολομού» καταδεικνύει το ζήτημα έλλειψης γνώσεων στον τομέα της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στον κόσμο και παράλληλα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις τέχνης.
Σχεδιασμός, αρχιτεκτονική, όραμα
Μέσα στο θαλάσσιο χώρο του πέμπτου μεγαλύτερου φιόρδ του κόσμου, το Salmon Eye στέκεται τουλάχιστον επιβλητικά, ενώ με έναν τρόπο συνδέεται αρμονικά με τον τριγύρω περιβάλλοντα χώρο της Νορβηγίας. Σε πολλούς μοιάζει με αβγό ψαριού ή δράκου, ή με μια τεράστια πέτρα που εφάπτεται στην θάλασσα.
Οπτικά είναι σίγουρα εντυπωσιακό και όχι άδικα, αφού έχει επενδυθεί με 9.500 “λέπια” από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα που θα μιμούνται την εμφάνιση και το χρώμα του δέρματος του σολομού, από τον οποίο παίρνει και το όνομά του. Το Salmon Eye αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επισκέψιμες πλωτές εγκαταστάσεις τέχνης στον κόσμο, με βάρος 1.256 τόνους, διάμετρο 25 μέτρων και επιφάνεια 1.000 τ.μ. Ο χώρος εσωτερικά αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, εκ των οποίων το ένα είναι υποβρύχιο και είναι προσβάσιμος μόνο με ηλεκτρικό πλοίο.
Το όραμα πίσω από την δημιουργία αυτού του μοναδικού χώρου ωστόσο είναι αρκετά εντυπωσιακό από μόνο του. Το Salmon Eye εγκαινιάστηκε από την Eide Fjordbruk, τον πρώτο και μοναδικό στον κόσμο παραγωγό σολομού πιστοποιημένο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Ο σολομός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της βιοποικιλότητας της Νορβηγίας αλλά και της επιχείρησης των Sondre και Erlend, οι οποίοι είναι ιχθυοκαλλιεργητές τρίτης γενιάς στην οικογενειακή εταιρεία, Eide Fjordbruk.
Οι δυο τους βασίζονται στην κληρονομιά του πατέρα τους, Knut Frode, και μαζί με την ομάδα τους πρωτοστατούν σε νέα εγχειρήματα όπως το Salmon Eye και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Η Eide συγκεκριμένα, δίνει μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία των υδατοκαλλιεργειών. Στόχος της είναι να παράγει περισσότερα τρόφιμα με υψηλότερη ποιότητα και λιγότερες επιπτώσεις.
Η Αρχαία Ελλάδα συναντάει την Νορβηγία
Μέσα στο μοναδικό χώρο του Salmon Eye, ο επισκέπτης πέρα από τον εκθεσιακό χώρο, θα ανακαλύψει κάτι που μοιάζει σίγουρα βγαλμένο από ταινία. Αυτό είναι το Iris, το εστιατόριο του χώρου το οποίο προσφέρει ένα μοναδικό μενού γευσιγνωσίας 18 πιάτων, με όνομα “Expedition dining”, αφού πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι από την αρχή μέχρι το τέλος.
Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από την Θεά Ίριδα, αγγελιοφόρο που υπερβαίνει τα βασίλεια των θαλασσών και των ουρανών. Κάπως έτσι η Δανή σεφ, Anika Madsen, επιθυμεί να υπερβεί τις μέχρι τώρα πρακτικές και να παρασύρει τους επισκέπτες σε ένα αποκλειστικό ταξίδι γεύματος, το οποίο είναι αδύνατο να αναπαραχθεί οπουδήποτε αλλού. Η δέσμευσή της στο εξάωρο αυτό γεύμα είναι απέναντι στην βιωσιμότητα των υλικών και πρώτων υλών της και την εφευρετικότητα.
Το εστιατόριο που βρίσκεται μέσα στην εκπληκτική κατασκευή στην καρδιά του φιόρδ Hardanger, λίγο έξω από την πόλη Rosendal, είναι προσβάσιμο μόνο με σκάφος, και μια βραδιά εκεί θα είναι μια αποστολή με την πραγματική σημασία της λέξης. Είκοσι τέσσερις επισκέπτες ανά βραδιά θα εγγραφούν σε αυτό για να βιώσουν ένα αξέχαστο ταξίδι που περιλαμβάνει την εμπειρία του φιόρδ με ηλεκτρικά σκάφη, ακολουθούμενο από ένα δείπνο 18 πιάτων σε μια τραπεζαρία με πανοραμική θέα στο φιόρδ, τους παγετώνες και τα βουνά.
Το δείπνο, που κοστίζει περίπου 300 δολάρια, χωρίς το κρασί, αλλά συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των φιλοδωρημάτων, συνδυάζει τη γαστρονομία και τον ακτιβισμό σε παγκόσμια κλίμακα, παρουσιάζοντας τα τοπικά υλικά. Σε κάθε πιάτο, υπάρχει μια σύνδεση με τους αγρότες, ψαράδες και παραγωγούς που παρέχουν τα συστατικά για το δείπνο.
Eνδεικτικά πιάτα του μενού:
-Αχινός και φύκια
-Μίνι μπριός, ζεσταμένο στην υπαίθρια σχάρα και αλειμμένο με τοπικό σιρόπι σφενδάμου, που ολοκληρώνεται με μια κρέμα καπνιστού μπακαλιάρου, ξύσματα αποξηραμένου χτενιού και αγριολούλουδα.
-Τραγανή κρούστα, βρώσιμα μωβ λουλούδια και ωμά χτένια που έχουν πιαστεί με το χέρι
-“Ταΐζοντας το μέλλον” : Σολομός από την φάρμα σολομών που έχει στη διάθεσή του το εστιατόριο, φύκια chlorella, πρωτεΐνες εντόμων, χυμός σημύδας, φραγκοστάφυλα και ροζ πιπέρι.
-“500 μέτρα” : μια γυάλινη σφαίρα, γεμάτη με καπνιστά γαλάζια μύδια, μαργαριτάρια από φύκια και ζωμό καβουριού – όλα αυτά συλλέγονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το εστιατόριο.
-«Ζιζάνια της θάλασσας»: νορβηγική σουπιά, με σέλινο και άγουρες φράουλες σε έναν αφρό βουτύρου dashi με umami.
Ταρτάρ ταράνδου, πράσα στη σχάρα, θρυμματισμένο προζύμι και μια κρούστα φτιαγμένη από ιβίσκο, ντομάτα και μαύρη σταφίδα.
-Νορβηγικές ταλιατέλες σουπιάς με σάλτσα βουτύρου από νορβηγικό φύκι, ψητό ραπανάκι και σέλινο, άγουρες φράουλες και Lovage
-“Από το κέρατο στην οπλή”, μέρος 2: φιλέτο ταράνδου που συνδυάζεται με πουρέ από γλιστρίδα, κόκκινη σταφίδα και ένα jus με κόκκους πιπεριού.
Φωτογραφίες: Instagram:@irisrestaurant / @salmoneye