Η σαγήνη των χρυσών κοσμημάτων

57

Υπάρχει πληθώρα άρθρων σχετικά με τη σαγήνη, που αποπνέει ο χρυσός και τα χρυσά κοσμήματα ως επένδυση. Εδώ θα εστιάσουμε στις κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές του χρυσού, που κάνουν τον χρυσό διαχρονικά πολύτιμο.

Γιατί ο χρυσός είναι πολύτιμος;

Στις μέρες μας κάποιοι άνθρωποι θεωρούν τον χρυσό ως βαρβαρικό κατάλοιπο αλλοτινών εποχών. Ισχυρίζονται, ότι στην εποχή της κυριαρχίας των νομισμάτων (χάρτινων ή ψηφιακών) ο χρυσός δεν έχει κάποια επενδυτική αξία. Ο μόνος σκοπός, τον οποίο εξυπηρετεί είναι η δημιουργία κοσμημάτων.

Στον αντίποδα βρίσκονται εκείνοι, που υποστηρίζουν, ότι ο χρυσός είναι ένα στοιχείο με εγγενή αξία, που κατέχει εξέχουσα θέση στο χαρτοφυλάκιο κάθε δεινού επενδυτή. Οι λόγοι για τους οποίους ο χρυσός και κατ’επέκταση τα χρυσά κοσμήματα θεωρούνται πολύτιμα είναι οι ακόλουθοι:

  • Ο χρυσός εκλαμβάνεται ως σύμβολο πλούτου, δύναμης και κυριαρχίας.
  • Κατείχε εξέχουσα θέση στην πάροδο των χρόνων ως υλικό, το οποίο κατά καιρούς λατρεύονταν.
  • Χρησιμοποιήθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια είτε για χρυσά κοσμήματα είτε ως μέσο συναλλαγών.
  • Ο χρυσός έχει σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές στις περιπτώσεις, όπου η αξία των νομισμάτων παίρνει την κατιούσα.
  • Είναι δυσεύρετος και εξορυγνύεται δύσκολα.
  • Η ιδιότητά του να είναι εύπλαστος τον κάνει περιζήτητο στα ηλεκτρονικά, την οδοντιατρική, τα ιατρικά εργαλεία, τον πολεμικό εξοπλισμό, την αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία.
  • Τέλος δεν οξειδώνεται και είναι ανθεκτικός.

Χρυσός, τιμή χρυσής λίρας και η ψυχολογία της κοινωνίας σε κρίσιμες συνθήκες

Η τιμή χρυσής λίρας παραμένει υψηλή χαρή στη διαχρονική αξία της τιμής του χρυσού. Πιθανόν σε μια ενδεχόμενη νομισματική κατάρρευση ο χρυσός και η χρυσή λίρα να μην είναι τα πρώτα που θα χρησιμοποιήσει κανείς ως μέσα συναλλαγών. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι άνθρωποι κοιτάνε πως θα ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους. Ωστόσο χρησιμοποιούνται στο τέλος ως μέθοδος πληρωμής αγαθών και υπηρεσιών. Πως αντικατοπτρίζεται η αξία του χρυσού σε κοινωνικό επίπεδο;

Ο Άνθρωπος είναι Όν κοινωνικό

Αρχή διαπιστωθείσα από αρχαιοτάτων χρόνων και πρώτα απ’ όλα απόν Αριστοτέλη. Έτσι καθένας μας επιθυμεί και επιδιώκει το σύνολο και τη ζωή στην πόλη. Διαφορετικά είναι «είτε θηρίο είτε θεός», όπως έγραφε ο σπουδαίος φιλόσοφος στα Πολιτικά. Είναι λοιπόν πιο εύκολο στον άνθρωπο να ζει σε ομάδες από το να ζει μόνος.

Αυτή η συνθήκη είναι που μας ωθεί να συνεργαζόμαστε με την ομήγυρή μας για να βρούμε λύσεις. Όμοια μας ωθεί να κάνουμε συναλλαγές και να βρίσκουμε τρόπους να ανταλλάσσουμε αγαθά και υπηρεσίες εύκολα και αποτελεσματικά. Κι ένα από αυτά τα ανταλλακτικά μέσα υπήρξε ανέκαθεν ο χρυσός και τα χρυσά κοσμήματα.

Πως μια καρφίτσα με σμαράγδια μπορεί να γίνει ένα πανάκριβο γεύμα!

Ένα κομμάτι χρυσού μόνο του δε φέρει κάποια αξία για το άτομο που το έχει στα χέρια του. Το ίδιο ισχύει και για μια καρφίτσα με σμαράγδια. Δεν μπορεί κανείς να την φάει ή να την πιει. Όμως αν η κοινωνία συμφωνεί, ότι η συγκεκριμένη καρφίτσα με πολύτιμους λίθους, όπως τα σμαράγδια μπορεί να αγοραστεί με κέρματα ή χαρτονομίσματα, τότε το κόσμημα αυτό αυτομάτως αποκτά αξία. Έτσι ένα βαρύτιμο κόσμημα, όπως το περί ου ο λόγος, μπορεί να ανταλλαχθεί αντί ενός πανάκριβου γεύματος.

Χρυσός και πολύτιμοι λίθοι: Τα δύο ασφαλή καταφύγια

Τα πολύτιμα  μέταλλα, όπως ο χρυσός, το ασήμι ή το παλλάδιο αλλά και οι πολύτιμοι λίθοι παρέχουν την άνεση της βιωσιμότητας. Απλούστατα σε περίπτωση κατάρρευσης των νομισμάτων και του συστήματος, που τα συντηρεί, ο κόσμος θα επανέλθει στη χρήση του χρυσού. Αδιαμφισβήτητα ο χρυσός είναι μια από τις ουσίες πάνω στη γη, που διαθέτει όλες τις ποιότητες που οδηγούν στη βιωσιμότητα.

Συντηρητικά σκεπτόμενος κανείς καταλήγει, ότι ο χρυσός, όπως και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα και λίθοι είναι εξαιρετικά μέσα ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών. Είναι αρκετά σπάνια, ώστε η αξία τους να διατηρείται υψηλά και να εξακολουθούν να μαγνητίζουν τα βλέμματα όλων. Σμαράγδια, διαμάντια, ζαφείρια, χρυσός και ασήμι αποτελούν τα πιο περιζήτητα μεταλλεύματα και λίθους, που θα διατηρούν την ανταλλακτική τους αξία πάντα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις