6 μυστικά για να αποταμιεύεις χρήματα χωρίς να το καταλαβαίνεις (λειτουργεί, αλήθεια)

Οι λογαριασμοί και οι τιμές αυξάνονται, ενώ οι μισθοί παραμένουν ίδιοι. Πώς μπορείς να κάνεις οικονομία με 6 απλούς τρόπους.

132

Οι λογαριασμοί και οι τιμές αυξάνονται, ενώ οι μισθοί παραμένουν ίδιοι. Πώς μπορείς να κάνεις οικονομία με 6 απλούς τρόπους.

Σε μια εποχή όπως αυτή που βιώνουμε, με τον πληθωρισμό σε ιστορικά επίπεδα και τις τιμές για τα πάντα, από λογαριασμούς έως πτήσεις, σε άνοδο, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πώς να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου, μοιράζοντάς τα δίκαια μεταξύ εξόδων και αποταμιεύσεων. Πώς όμως μπορείς να αποταμιεύσεις όταν ο μισθός σου είναι ίσος ή χαμηλότερος από αυτόν που ξοδεύεις κάθε μήνα;

Η εκμάθηση της τέχνης της αποταμίευσης δεν είναι εύκολη και απαιτεί επιμονή και αποφασιστικότητα. Μερικές φορές, ωστόσο, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να ξεκινήσεις και να ξέρεις πού μπορείς να μειώσεις χωρίς να κάνεις θυσίες που δεν μπορείς να υποστηρίξεις.

χρήματα ευρώPIN IT

Αυτές είναι 6  απλές και ρεαλιστικές στρατηγικές συμβουλές που θα σου μάθουν πώς να κάνεις οικονομία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

1. Παρακολούθησε όλα τα έξοδα

Το πρώτο βήμα για να αρχίσεις να αποταμιεύεις είναι να καταλάβεις πόσα ξοδεύεις. Ξεκίνα παρακολουθώντας όλες τις δαπάνες σου, δηλαδή κάθε καφέ, οικιακό αντικείμενο και ψώνια στο super market.

Αφού συγκεντρώσεις όλα τα δεδομένα , οργάνωσε τους αριθμούς ανά κατηγορίες. Για παράδειγμα, βασικά έξοδα όπως φαρμακείο, είδη παντοπωλείου και το στεγαστικό δάνειο ή μη βασικά έξοδα όπως φαγητό έξω ή πολιτιστικά έξοδα, για παράδειγμα, εάν έχεις αγοράσει ένα νέο βιβλίο κλπ.

2. Όρισε έναν προϋπολογισμό

Μόλις έχεις μια ιδέα για το πόσα ξοδεύεις τον μήνα, μπορείς να αρχίσεις να οργανώνεις τα οικονομικά σου περιορίζοντας κάποια επιπλέον έξοδα και ορίζοντας έναν ακριβή προϋπολογισμό.

Αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το εισόδημά σου και τα βασικά πάγια έξοδα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να προγραμματίσεις τις δαπάνες σου και να περιορίσεις το περιττό κόστος. Φρόντισε να λάβεις υπόψη σου έξοδα που γίνονται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου.

3. Προσπάθησε να κόψεις κάτι

χρηματαPIN IT

Εάν τα έξοδά σου είναι τόσο υψηλά που δεν μπορείς να εξοικονομήσεις όσο θες, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσεις κάποιο κόστος. Ο εντοπισμός μη ουσιωδών πραγμάτων για τα οποία θα μπορούσες να ξοδέψεις λιγότερα (όπως βενζίνη ή φαγητό έξω) θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τα έξοδά σου. Αλλά όχι μόνο αυτό. Αναζήτησε τρόπους για να εξοικονομήσεις μηνιαία πάγια έξοδα, όπως το πρόγραμμα κινητού τηλεφώνου σου ή να ακυρώσεις συνδρομές που δεν χρησιμοποιείς, ειδικά εάν ανανεώνονται αυτόματα.

4. Θέσε στόχους αποταμίευσης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθεις πώς να εξοικονομείς χρήματα είναι να θέσεις έναν στόχο. Ξεκίνα να σκέφτεσαι γιατί ίσως θέλεις να κάνεις οικονομία: χρειάζεσαι αυτοκίνητο, να προγραμματίσεις διακοπές ή να πάρεις ένα νέο παλτό; Αφού καταλάβεις για τι θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα, καθόρισε πόσα χρήματα θα χρειαστεί να αφήσεις στην άκρη.

Στην αρχή, είναι καλύτερο να θέσεις έναν μικρό, βραχυπρόθεσμο εφικτό στόχο για κάτι που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά αυτήν τη στιγμή, όπως μια μέρα σε ένα spa για μασάζ, μια νέα τσάντα ή μια απόδραση το Σαββατοκύριακο.

χρήματα αποταμιευσηPIN IT

Η επίτευξη μικρότερων στόχων και η απόλαυση της ανταμοιβής για την οποία έχεις εξοικονομήσει μπορεί να προσφέρει μια ψυχολογική ώθηση που διευκολύνει την αποταμίευση και ενισχύει αυτή τη συνήθεια.

5. Φέρε το μεσημεριανό σου από το σπίτι

Προσπάθησε να τρως στο γραφείο το φαγητό που μαγείρεψες στο σπίτι. Ναι, φέρε το ταπεράκια σου, όπως κανουν οι περισσότεροι συνάδελφοι στο γραφείο,  εξοικονομώντας χρήματα που διαφορετικά θα ξόδευες αν παράγγελνες από έξω.

Σκέψου ότι ακόμη και μόλις 5 ευρώ για ένα γρήγορο γεύμα τρεις φορές την εβδομάδα σημαίνει ότι θα μπορούσες να έχεις εξοικονομήσει 60 ευρώ κάθε μήνα! Αυτές οι εξοικονομήσεις μπορούν να αυξηθούν γρήγορα εάν αρχίσεις να μειώνεις τα περιστασιακά έξοδα για καφέ και σνακ.

φαγητο στη δουλειαPIN IT

Ομοίως, περιορίστε τα δείπνα με φίλους. Μπορείς να πηγαίνεις μόνο για καφέ ή ποτό για λίγο διάστημα.

6. Πούλησε ό,τι δεν χρειάζεσαι πια

Αυτό το όμορφο καφτάνι που αγοράσατε στο Μαρακές, το οποίο είναι αχρησιμοποίητο στην ντουλάπα σου εδώ και χρόνια, για παράδειγμα… Ξέχνα τον κανόνα του «μπορεί να μου φανεί χρήσιμο». Εάν δεν το χρησιμοποιείς σχεδόν ποτέ, ήρθε η ώρα να το πουλήσεις. Το ίδιο ισχύει για αξεσουάρ, ξεπερασμένες τσάντες και ρούχα που δεν σου κάνουν πλέον.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!