«Είναι ο Άγιος Βασίλης αληθινός;» – Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη

Εικόνα: Unsplash

54

Τα παιδιά μπορεί να σοκαριστούν, να θυμώσουν και να λυπηθούν όταν μάθουν την αλήθεια για τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η συζήτηση με τα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να είναι δύσκολη. Τα παιδιά μπορεί να σοκαριστούν, να θυμώσουν και να λυπηθούν όταν μάθουν την αλήθεια για τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να επεξεργαστούν και να αποδεχτούν αυτές τις ειδήσεις με το να είναι ειλικρινείς, να επικυρώνουν τα συναισθήματά τους και να εξερευνούν νέες γιορτινές παραδόσεις, όπως τονίζει το choosingtherapy.com.

Είναι ο Άγιος Βασίλης αληθινός;

Θεωρητικά, ο μύθος του Άγιου Βασίλη βασίζεται σε ορισμένα γεγονότα, επειδή η καταγωγή του έχει τις ρίζες του στην ιστορική προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου των Μύρων, ενός χριστιανού επίσκοπου του 4ου αιώνα, γνωστό για τη γενναιοδωρία του. Ωστόσο, ο Άγιος Νικόλαος έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των αιώνων καθώς διάφοροι πολιτισμοί και παραδόσεις διαμόρφωσαν την εικόνα του στον σύγχρονο Άγιο Βασίλη. Η ανάδειξη της ιστορίας του Άγιου Βασίλη και των αξιών που ενσαρκώνει μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση για το πνεύμα της προσφοράς κατά την περίοδο των γιορτών.

Πότε πρέπει να πω στα παιδιά μου για τον Άγιο Βασίλη;

Πολλοί γονείς φοβούνται τη μέρα που το παιδί τους θα αρχίσει να αναρωτιέται αν ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός. Αν και δεν υπάρχει τέλεια ηλικία για να γίνει αυτή η συζήτηση, οι γονείς συχνά αρχίζουν να παρατηρούν τα παιδιά τους να γίνονται δύσπιστα γύρω στα οκτώ, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει. Ωστόσο, μπορεί να είναι ωφέλιμο να ξεκινήσετε τη συζήτηση πριν από το γυμνάσιο. Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι από τους συνομηλίκους τους θα γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Το να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να πιστεύουν μπορεί να τους επηρεάσει κοινωνικά.

Όταν λέτε στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη, ξεκινήστε τη συζήτηση απαλά και λάβετε υπόψη τα συναισθήματα και τη διάθεση τους. Σκεφτείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση μοιράζοντας τις δικές σας παιδικές αναμνήσεις από τον Άγιο Βασίλη και ρωτώντας τα παιδιά σας για τα συναισθήματά τους για τον Άγιο Βασίλη. Ακούστε προσεκτικά το ερώτημά τους και ενθαρρύνετέ τους να εκφράσουν τις σκέψεις τους.

  • Πάρτε το προβάδισμα του παιδιού σας: Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι συνήθως το καλύτερο να αφήσετε το παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη. Το παιδί σας μπορεί να δείξει σημάδια ότι είναι έτοιμο για αυτή τη συζήτηση όταν αρχίσει να αμφισβητεί τη μαγεία του Άγιου Βασίλη.
  • Βρείτε μια ήρεμη στιγμή και μέρος για να μιλήσετε: Φροντίστε να κάνετε αυτή τη συζήτηση όταν το παιδί σας είναι χαλαρό. Αποφύγετε τη συζήτηση δημόσια ή όταν το παιδί σας είναι ήδη αναστατωμένο. Θυμηθείτε ότι η εκμάθηση για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά.
  • Ενημερώστε τους: Ξεκινήστε ενημερώνοντας το παιδί σας ότι έχετε κάτι σημαντικό να μοιραστείτε για τον Άγιο Βασίλη που μπορεί να αλλάξει την οπτική του για τη φιγούρα που θαυμάζει. Κάτι τέτοιο μπορεί να τους διευκολύνει στη συζήτηση.
  • Διευκολύνετε τους στη συζήτηση: Αντί να βουτήξετε κατευθείαν στην αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, ρωτήστε τα παιδιά σας για τις τρέχουσες σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τον Άγιο Βασίλη. Παίξτε με τις απαντήσεις, χρησιμοποιώντας τις προς όφελός σας καθώς αναλύετε αυτήν τη συζήτηση.
  • Κάντε τη συζήτηση ως ενιαίο μέτωπο: Βεβαιωθείτε ότι και οι δύο γονείς είναι παρόντες όταν ανακοινώνονται τα νέα. Το παιδί σας χρειάζεται να δει τους φροντιστές του να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη και απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

Πώς να πείτε στα παιδιά σας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη

Ο τρόπος με τον οποίο θα λέτε στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη θα πρέπει να εξαρτάται από την ηλικία, το επίπεδο ωριμότητας και την προσωπικότητά τους. Εάν αναμένετε ότι το παιδί σας είναι ευαίσθητο σε αυτά τα νέα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να θυμάστε ότι η εκμάθηση της αλήθειας για τον Άγιο Βασίλη είναι μεγάλη υπόθεση για τα μικρά παιδιά. Μπορεί να βιώσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Ακολουθούν συμβουλές για να πείτε στο παιδί σας για τον Άγιο Βασίλη:

1. Να είστε ειλικρινείς

Εξηγήστε ότι παρατηρήσατε το παιδί σας να ρωτά για τον Άγιο Βασίλη και θέλετε να είστε ειλικρινείς μαζί του. Μπορείτε επίσης να διευκρινίσετε γιατί αποκρύψατε αυτές τις πληροφορίες, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις προθέσεις σας.

2. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους

Το παιδί σας πιθανότατα θα αντιδράσει με σοκ όταν του πείτε τα νέα για τον Άγιο Βασίλη. Συναισθανθείτε με τα συναισθήματά τους αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους.

3. Αφήστε τους να επεξεργαστούν το πένθος τους

Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται μια αίσθηση θλίψης και απώλειας όταν ακούν για τον Άγιο Βασίλη. Μπορεί να απαντήσουν με θλίψη, θυμό και διαπραγματεύσεις. Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους.

Το να βοηθήσετε το παιδί σας να επεξεργαστεί αυτό το πένθος μπορεί να είναι άβολο και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το ενθαρρύνετε να καταστείλει τα συναισθήματά του. Το να ακούτε, να υποστηρίζετε και να προσφέρετε ενσυναίσθηση μπορεί να βοηθήσει πολύ τα παιδιά σας να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την εμπειρία.

4. Ενθαρρύνετέ τους να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους

Είναι σημαντικό τα παιδιά να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους, αλλά θέλετε επίσης να τα ενθαρρύνετε να τα αντιμετωπίσουν.

5. Εστιάστε στις παραδόσεις των διακοπών

Τώρα που το παιδί σας γνωρίζει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, μπορεί να αισθάνεται ότι οι διακοπές έχουν χάσει το νόημα. Υπενθυμίστε τους ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν μόνο μια πτυχή των εορτών και υπάρχουν πολλές άλλες παραδόσεις που πρέπει να απολαμβάνετε, όπως να στολίζετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να βλέπετε τα γιορτινά φώτα ή να πηγαίνετε στην εκκλησία.

6. Ξεκινήστε νέες παραδόσεις

Αφού κάνετε τη συζήτηση με το παιδί σας, σκεφτείτε να ξεκινήσετε νέες παραδόσεις διακοπών με την οικογένειά σας. Εσείς και η οικογένειά σας θα μπορούσατε να γίνετε εθελοντές σε μια τοπική κουζίνα, να τραγουδήσετε τα κάλαντα των γιορτών με φίλους ή να μαγειρέψετε ένα ξεχωριστό γεύμα μαζί.

7. Μιλήστε για το τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για την οικογένειά σας

Καθώς το παιδί σας επεξεργάζεται την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, μπορείτε να το βοηθήσετε μιλώντας για το νόημα των Χριστουγέννων. Για ορισμένες οικογένειες, οι διακοπές μπορεί να αφορούν την ευγνωμοσύνη ή την εξάσκηση. Άλλες οικογένειες μπορεί να έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις και αξίες γύρω στα Χριστούγεννα. Ό,τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για την οικογένειά σας, τονίστε το όταν μιλάτε στα παιδιά σας.

8. Ενθαρρύνετέ τους να αναλάβουν το ρόλο του Άγιου Βασίλη

Η υιοθέτηση πτυχών του Άγιου Βασίλη μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις ειδήσεις. Μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να τυλίξουν δώρα για άλλους, όπως κάνει ο Άγιος Βασίλης. Για παράδειγμα, μπορούν να κερδίσουν χρήματα κάνοντας δουλειές του σπιτιού και να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν δώρα για την οικογένεια, τους φίλους και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη.

9. Γιορτάστε αυτό το ορόσημο

Σκεφτείτε να επαναπροσδιορίσετε αυτήν την κατάσταση ως ορόσημο που αξίζει να γιορταστεί. Μπορείτε να κεράστε το παιδί σας με δείπνο, επιδόρπιο ή ένα ειδικό δώρο για να τιμήσετε την περίσταση. Εξηγήστε ότι η εκμάθηση του Άγιου Βασίλη είναι μέρος της ενηλικίωσης και ένδειξη της ωριμότητάς του. Στη συνέχεια, το παιδί σας μπορεί να δει την εμπειρία ως κέρδος και όχι ως απώλεια.

10. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα αδέρφια να παρέχουν υποστήριξη

Μπορείτε να ζητήσετε από τα μεγαλύτερα αδέρφια ή άλλα μέλη της οικογένειας να προσφέρουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Η συζήτηση για τον Άγιο Βασίλη με μεγαλύτερα παιδιά και το πώς έμαθαν την αλήθεια μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες.

11. Μοιραστείτε την προσωπική σας εμπειρία εκμάθησης για τον Άγιο Βασίλη

Τα παιδιά μπορεί να ωφεληθούν ακούγοντας πώς μάθατε για τον Άγιο Βασίλη. Σκεφτείτε να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία και πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις ειδήσεις.

12. Αναγνωρίστε και αντιμετωπίστε τα δικά σας συναισθήματα

Πιθανότατα θα έχετε τις δικές σας αντιδράσεις όταν το παιδί σας μαθαίνει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Μπορεί επίσης να θρηνήσετε για την απώλεια του Άγιου Βασίλη καθώς συνειδητοποιείτε ότι το παιδί σας μεγαλώνει και οι διακοπές εξελίσσονται. Αυτά τα συναισθήματα είναι όλα φυσιολογικά και αποτελούν μέρος της διαδικασίας ανατροφής των παιδιών. Θυμηθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και αναζητήστε τη δική σας υποστήριξη.

Τι να περιμένετε αφού πείτε στα παιδιά σας ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός

Τα παιδιά μπορεί να έχουν έντονες αρνητικές αντιδράσεις στο να μάθουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Συχνά αυτές οι αντιδράσεις μειώνονται με την πάροδο του χρόνου καθώς τα παιδιά επεξεργάζονται αυτές τις πληροφορίες.

Οι παρακάτω είναι κοινές αντιδράσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί αφού μάθει ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός:

Σοκ: Τα παιδιά μπορεί αρχικά να αισθάνονται σοκαρισμένα από την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Ακόμη και τα παιδιά που αναρωτιούνται για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να εκπλαγούν όταν σας ακούσουν να επιβεβαιώσετε τις υποψίες τους. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική και να τους ενθαρρύνετε να μοιραστούν άλλα συναισθήματα που μπορεί να έχουν.

Σύγχυση: Αφού τα παιδιά αντιμετωπίσουν το αρχικό τους σοκ, μπορεί να ανταποκριθούν με σύγχυση. Μπορεί να σας κάνουν ερωτήσεις για άλλους χαρακτήρες όπως η νεράιδα των δοντιών ή το λαγουδάκι του Πάσχα. Είναι καλύτερο να είστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί τους σε αυτό το σημείο.

Θλίψη: Τα παιδιά συνήθως λυπούνται όταν μαθαίνουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Προσπαθήστε να κατανοήσετε αυτό το συναίσθημα και ενθαρρύνετέ τους να εξηγήσουν γιατί νιώθουν έτσι.

Θυμός: Μερικά παιδιά μπορεί να νιώθουν θυμό μαζί σας. Μπορεί να ερμηνεύσουν την πίστη τους στον Άγιο Βασίλη ως ψέμα. Μπορείτε να μοιραστείτε πώς θέλετε να απολαύσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων και όλη τη χαρά που τα συνοδεύει.

Σκεπτικισμός: Είναι κατανοητό τα παιδιά να είναι δύσπιστα μαζί σας λίγο μετά την κουβέντα σας. Μπορεί να αναρωτιούνται αν κρατάτε πίσω άλλες πληροφορίες από αυτούς.

Άγχος: Εάν τα παιδιά ανταποκρίνονται με άγχος ή υπερβολική ανησυχία, προσπαθήστε να καταλάβετε τι τους προκαλεί να αισθάνονται άγχος. Δείξτε ενσυναίσθηση με τα συναισθήματά τους.

Το να λέτε στα παιδιά σας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανό καθώς η οικογένειά σας προσαρμόζεται σε αυτή τη νέα ιδέα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!