Τα 3 εναλλακτικά φυτά των Χριστουγέννων

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΡΑΠΠΟΥ

82

Αυτά τα τρία φυτά θα στολίσουν το σπίτι σας και θα προσθέσουν μια γλυκιά και αισιόδοξη νότα στην ατμόσφαιρα.

Έχετε προμηθευτεί τα κλασσικά φυτά των Χριστουγέννων και θέλετε περισσότερα; Πολύ καλά κάνετε, μιας και όσο περισσότερο φύση βάζετε στη ζωή σας τόσο πιο χαρούμενοι θα είστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυτά μειώνουν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, αρκεί να βρίσκονται κοντά σας. Ναι μεν τα αλεξανδρινά και τα κυκλάμινα έχουν κατακλύσει αυτές τις ημέρες τα φυτώρια με τα εντυπωσιακά φυλλώματα και τα άνθη τους, ωστόσο, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, το αλεξανδρινό είναι από τα πιο ιδιότροπα χειμερινά φυτά. Ρίχνει εύκολα τα φύλλα του αν εκτεθεί σε ρεύματα αέρα ή αλλάξουν οι θερμοκρασίες που έχει συνηθίσει.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωρίσετε περισσότερα Χριστουγεννιάτικα φυτά. Τα τρία φυτά που προτείνουμε ως εναλλακτικά, είναι πολυετή, εύκολα στη συντήρησή τους και θα φωτίζουν το σπίτι σας και τις αυλές σας για πολλά χρόνια ακόμα.

Τα 3 εναλλακτικά φυτά των Χριστουγέννων – Πολυετή και εύκολα στη συντήρησή τους

1. Αμαρυλλίς ( Hippeastrum sp.) της οικογένειας, Amaryllidaceae

Η αμαρυλλίδα με τα τεράστια εξωτικής εμφάνισης βαθυκόκκινα λουλούδια της, αποτελεί ένα ξεχωριστό στολίδι για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Είναι πολυετές βολβώδες φυτό που ανθίζει τον χειμώνα με μεγάλη καλλωπιστική αξία. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο για τα εντυπωσιακά άνθη της ως διακοσμητικό φυτό. Συνήθως παράγει 3 με 5 μεγάλα άνθη έως 10 εκ. διάμετρο το ένα, πάνω σε επιμήκη στελέχη μήκους έως 50 εκ. Φανταστείτε τώρα ένα εντυπωσιακό κηροπήγιο από φυτά. Οι ποικιλίες της περιλαμβάνουν λουλούδια από μια γκάμα φωτεινών χρωμάτων για να επιλέξετε, όπως κόκκινο, ροζ, δίχρωμο και λευκό. Στη γλώσσα των λουλουδιών η αμαρυλλίδα συμβολίζει την ομορφιά, την αποφασιστικότητα και την κομψότητα. Είναι εξαιρετική ιδέα για δώρο ως έτοιμο φυτό ή ακόμη ως βολβός σε γυάλινα ή γιορτινά κουτιά. Ο βολβός της ανθίζει σχετικά γρήγορα και, πιστέψτε με, τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν με την μεταμόρφωσή του.

Πώς να την φροντίσετε:
– Το έτοιμο ανθισμένο φυτό τοποθετείστε το σε ζεστό δωμάτιο με καλό φως.
– Σε περίπτωση που επιθυμείτε να φυτέψετε τους βολβούς στον κήπο σας για να τους απολαύσετε τα Χριστούγεννα ο ιδανικός μήνας είναι ο Σεπτέμβριος. Βρείτε Θέση απάνεμη και με άπλετο φως.
– Προσοχή κατά τη φύτευση. Φροντίστε το ⅓ του φυτού να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Ποτίστε καλά και τοποθετείστε το σε ηλιόλουστο μέρος.
– Αγαπά το ελαφρύ φυτόχωμα με καλή αποστράγγιση και το υγρό χωρίς υπερβολική υγρασία χώμα.
– Επειδή τα στελέχη του είναι αρκετά μεγάλα καλό θα ήταν να τα στηρίξετε. Αν έχετε του βολβούς σε γλάστρα ένα κόλπο για να διατηρηθούν ευθυτενείς είναι να περιστρέφετε την γλάστρα καθημερινά προς τον ήλιο, αλλιώς θα πάρουν κλίση προς το φως… μόνοι τους!
-Για να διατηρήσετε την αμαρυλλίδα για αρκετά χρόνια, μετά την άνθιση κόψτε τον μίσχο αφήνοντας τα φύλλα να αναπτυχθούν και να μαραθούν. Τότε σταματήστε το πότισμα καθώς το φυτό μπαίνει σε λήθαργο. Για πλούσια ανθοφορία ξεκινήστε πότισμα και λίπασμα ξανά το φθινόπωρο.
Τip αγοράς: Αγοράστε βολβούς μεγάλου σχετικά μεγέθους καθώς οι μεγαλύτεροι βολβοί παράγουν περισσότερα λουλούδια. Ελέγξτε ότι οι βολβοί είναι υγιείς, χωρίς σημάδια σήψης.

Τα 3 εναλλακτικά φυτά των Χριστουγέννων – Πολυετή και εύκολα στη συντήρησή τους

2. Αροκάρια, Araucaria heterophylla ή Araucaria excelsa της οικογένειας Araucariaceae

Η Αροκάρια είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο με ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα: είναι από τα ελάχιστα κωνοφόρα που μπορούν να αναπτυχθούν και ως φυτά εσωτερικών χώρων. Γίνεται έτσι το πιο τέλειο ζωντανό χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα στολίσετε και θα έχετε για χρόνια. Τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής της δεν ξεπερνά τα 2μ. Έχει σχήμα πυραμίδας και από τον κεντρικό της κορμό φύεται συμμετρικά με ακτινωτή διάταξη το πράσινο φύλλωμα της σε επίπεδα. Είναι γρήγορης ανάπτυξης ανθεκτικό δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 20 μέτρα, αρκεί η ελάχιστη θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από -1 °C. Όταν μεγαλώσει αρκετά, διαλέξτε ένα ημισκιερό μέρος στον κήπο σας και φυτέψτε την. Είναι κατάλληλη για φύτευση ως κεντρικό στοιχείο αλλά προσφέρεται και για δημιουργία θαυμάσιων ανθεκτικών φυτικών φρακτών.

Πώς να την φροντίσετε:
– Τοποθετήστε την σε δροσερό, φωτεινό, ευάερο δωμάτιο, βεράντα ή κήπο.
– Αγαπά καλά αεριζόμενους χώρους μακριά από κεντρική θέρμανση.
– Ποτίστε με φειδώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να διατηρήσετε το χώμα απλώς υγρό και πιο συχνά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
– Μετακινήστε το φυτό που έχετε σε γλάστρα σε ένα ημισκιερό μέρος για το καλοκαίρι.
-Στον κήπο προτιμά ηλιόλουστη θέση προστατευμένη από τον παγετό.
Τip αγοράς: επιλέξτε ένα ευθυτενές φυτό με καλά διακλαδισμένα κλαδιά και συμμετρική πράσινη υγιή ανάπτυξη.

Τα 3 εναλλακτικά φυτά των Χριστουγέννων – Πολυετή και εύκολα στη συντήρησή τους

3. Íλεξ ή αρκουδοπούρναρο, Ilex aquifolium της οικογένειας Aquifoliaceae

Το Ίλεξ ή αρκουδοπούρναρο είναι το ελληνικό γκι, ένας διακοσμητικός θάμνος που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Όχι μόνο για το στιλπνό, αγκαθωτό, φύλλωμά του και τους κατακόκκινους χειμωνιάτικους καρπούς του, αλλά και για τον ιδιαίτερο συμβολισμό του. Τα κλαδιά με τους κόκκινους καρπούς, που είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο, κόβονται προσεκτικά και τοποθετούνται σε βάζα και ανθοδοχεία, για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, καθώς είναι σύμβολο αφθονίας και ευημερίας.Είναι φυτό αειθαλές, ανθεκτικό στο κρύο, άμεσα συνδεδεμένο και το χειμωνιάτικο τοπίο που θα συνεχίζει να στολίζει επάξια τον κήπο σας όλες τις εποχές, για πολλά χρόνια και θα σας τροφοδοτεί με τα υπέροχα κλαδιά του χαρίζοντας πλούσιες νότες φύσης στο σπίτι σας. Η παράδοση θέλει την Πρωτοχρονιά να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε κάτω από αυτά τα υπέροχα γιορτινά κλαδιά.

Πώς να το φροντίσετε:
– Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις έχει όμως καλή αντοχή και στην ημισκιά.
– Ευδοκιμεί σε γόνιμα με καλή αποστράγγιση εδάφη.
– Ποτίστε καλά μέχρι να εγκατασταθεί στον κήπο σας, και πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.
– Εάν το διατηρείται σε γλάστρα προσέξτε να έχει τρύπες αποστράγγισης και ύψος/διάμετρο τουλάχιστον 30 εκ. Ποτίστε μια φορά την εβδομάδα τον χειμώνα και δύο τις πιο ζεστές εποχές.
– Την άνοιξη εφαρμόστε πλήρες κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης.
– Για να διατηρήσετε τη συμπαγή ανάπτυξή του, αρχές της άνοιξης αφαιρέστε ξερά, και μπερδεμένα κλαδιά.
– Είναι θάμνος που μεγαλώνει αρκετά, ωστόσο επιδέχεται κλάδεμα διαμόρφωσης ώστε να τον κρατάτε στο επιθυμητό σχήμα.
Τip αγοράς: Επιλέξτε φυτά με συμπαγή πυκνή ανάπτυξη. Ελέγξτε το φύλλωμά τους να είναι έντονα πράσινο και να μην παρουσιάζει φυλλόρροια.

Στολίστε το σπίτι, τον κήπο ή το μπαλκόνι σας με τα καταπληκτικά φυτά που σας προτείναμε. Μη ξεχάσετε να ανταλλάξετε φιλιά κάτω από κατακόκκινα γκι για να “μπει” με το καλό, το καινούριο έτος. Αφεθείτε στον μαγικό κόσμο των φυτών. Αποδεδειγμένα απομακρύνει τη μελαγχολία των εορτών και σας προσφέρει χαρά και φρεσκάδα.

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!