Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές δελεάζονται να προσθέσουν χαβιάρι στα καλάθια αγορών τους, παρά την υψηλή τιμή του. Αυτός ο πειρασμός έχει γίνει ακόμη πιο διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια, καθώς τα σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν προϊόντα χαβιαριού σε δελεαστικά προσιτές τιμές.
Η πηγή των προσιτών τιμών στην Ευρώπη εντοπίζεται στην Ιταλία, καθώς κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού στην ήπειρο, με εντυπωσιακή παραγωγή άνω των 65 τόνων.
Ωστόσο, η Πολωνία αυξάνει σταθερά την παραγωγή της και θέτει τώρα μια πιθανή πρόκληση για την κυριαρχία της Ιταλίας, με την παραγωγή της να αυξάνεται και απο τους 24 τόνους του 2018 έχει φθασει το 2023 να απειλεί τη Ρώμη!
Οι καραντίνες άνοιξαν την όρεξη για χαβιάρι
Τα τελευταία δέκα χρόνια, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2015, η παραγωγή ανήλθε στους 100 τόνους, αλλά γρήγορα κλιμακώθηκε στους 126 τόνους το επόμενο έτος και ανέβηκε περαιτέρω στους 164 τόνους έως το 2018.
Επί του παρόντος, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή πλησιάζει το όριο των 200 τόνων. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η αύξηση της παραγωγής δεν αποδίδεται μόνο σε χώρες με καθιερωμένες παραδόσεις παραγωγής όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη όπως η Βουλγαρία και η Ολλανδία, που έχουν ενισχύσει σημαντικά τις δικές τους παραγωγικές δυνατότητες.
Η κινεζική «έκρηξη» έχει μαγνητίσει την παγκόσμια προσοχή με τον τεράστιο αντίκτυπο και τη σημασία της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν επίσης εισέλθει στη σκηνή παραγωγής χαβιαριού, ενώ η κυριαρχία της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα μειώθηκε σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου, όπως φαίνεται από τη μείωση της ετήσιας παραγωγής οξύρρυγχου, καθώς τα αυγά της παραμένουν μια πολύτιμη και δαπανηρή απόλαυση.
Η Κίνα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ουσιαστική ανάπτυξη της παραγωγής οξύρρυγχου στην υδατοκαλλιέργεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή, από το 2002, έφτασε τους 4.100 τόνους, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παραγωγής και το υπόλοιπο μέρος να διανέμεται σε όλη την ΕΕ.
Από το 2003 έως το 2018, η Κίνα γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο της παγκόσμιας παραγωγής, με αρχική παραγωγή 9.000 τόνων που υπερτριπλασιάστηκε και τελικά έφτασε τους εκπληκτικούς 97.000 τόνους, σημειώνοντας σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση.
Με την παγκόσμια παραγωγή χαβιαριού να επεκτείνεται γρήγορα και να αναμένεται να φτάσει τους 600 τόνους, η προσφορά αυτού του πολυτελούς εδέσματος συνδέεται περίπλοκα με την αυξανόμενη κινεζική παραγωγή, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τους 250 τόνους.
Η αύξηση της προσφοράς προκαλεί ανησυχία για άλλους παραγωγούς χαβιαριού, καθώς ανησυχούν ότι το πλεόνασμα θα μειώσει τα κέρδη και θα υποτιμήσει το προϊόν τους.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ειδικής έκδοσης EUMOFA (Μάιος 2021), η ποσότητα χαβιαριού που εξήγαγε η Κίνα αυξήθηκε σε 123 τόνους το 2020, σε σύγκριση με 140 τόνους το προηγούμενο έτος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο των κινεζικών εξαγωγών χαβιαριού το 2020, αποτελώντας το 38% της αγοράς, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 36%.
Μεταξύ 2014 και 2018, η τιμή του κινεζικού χαβιαριού σημείωσε σημαντική πτώση σχεδόν 40% καθώς ο όγκος των εξαγωγών του αυξήθηκε.
Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για να βρει το χαβιάρι μια θέση και στο δικό σας τραπέζι!
Που θα βρείτε χαβιάρι στο Αργοστόλι; Στου ΣΤΑΜΟΥΛΗ φυσικά!