Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ

55

Το ξενοδοχείο του διάσημου επιχειρηματία και hotelier André Balazs στο Λονδίνο που έγινε θρύλος.

«Κανείς δεν είναι εδώ για φαγητό. Ακόμα κι αν αναλάμβανε την εστίαση ο συνταγματάρχης Harold Sanders (ο ιδρυτής των KFC), όλοι εδώ θα έρχονταν», ανέφερε δημοσιογράφος του Guardian δέκα χρόνια πριν. Ήταν η εποχή που το ξενοδοχείο του διάσημου hotelier André Balazs μόλις είχε ανοίξει, σε ένα δρόμο ανάμεσα στην Μarylebone High Street και την Baker Street, και ο Τύπος μιλούσε γι’ αυτό αδιάκοπα.

Από το The Mercer στο Σόχο της Νέας Υόρκης μέχρι το The Raleigh στο Μαϊάμι Μπιτς, όλα τα ξενοδοχεία του Αμερικανού επιχειρηματία που ξεκίνησε την καριέρα του με την αναγέννηση του θρυλικού Chateau Marmont, ήταν εκλεκτικά σχεδιασμένα και πρόσφεραν «μια κοινωνικά απολαυστική εμπειρία». «Είναι ένας καλλιτέχνης. Συνδυάζει χρήματα και αρχιτεκτονική για να δημιουργήσει μια σημαντική ξενοδοχειακή εμπειρία, και περισσότερο από κάθε άλλον hotelier, έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να κρατά τους cool ανθρώπους όταν έρχονται στα ξενοδοχεία του» είχε γράψει το Νew York Magazine.

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Το Chiltern Firehouse είχε συνεπάρει το Λονδίνο. Το ξενοδοχείο στεγαζόταν στο εντυπωσιακό διατηρητέο κτίριο του παλιού πυροσβεστικού σταθμού του Μarylebone και από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, κατακλείστηκε από διασημότητες. Ένας μπλόγκερ έγραψε ότι «υπήρχε λίστα αναμονής για την… λίστα αναμονής». Madonna, οικογένεια Beckham, Kate Moss, Μario Testino, Naomi Campbell, Cara Delevingne, Rita Ora, Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst -ακόμα και ο ηθοποιός John Cleese- είχαν κάνει στέκι τους το πριβέ μπαρ Ladder Shed. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Balazs, υποστηρίζουν ότι ο γιος Ούγγρων μεταναστών που μεγάλωσε στη Βοστώνη, δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα χρήματα όσο για το στάτους και την δικτύωση. Ξέρει πώς να προσελκύσει τους σταρ – προσφέροντας υπερβολή και ιδιωτικότητα. Και πιστεύει ότι ένα ξενοδοχείο είναι τόσο καλό όσο οι επισκέπτες του.

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

 

Στο μπαρ του Chiltern Firehouse, η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε διασημότητες, σε πελάτες του ξενοδοχείου και στους φίλους τους. Μια μάρκα συγκεκριμένου χρώματος ή ένα τραπουλόχαρτο ήταν απαραίτητο για όποιον ήθελε να φύγει από το μπαρ και να ξαναέρθει αργότερα. Το προσωπικό και οι πορτιέρηδες κρατούσαν σημειώσεις για τους αγενείς, για όσους έκαναν κράτηση για τέσσερα άτομα και έφερναν δέκα ή για εκείνους που ενοχλούσαν τoυς VIPs.
Το ξενοδοχείο έγινε αμέσως περιζήτητο: έξω oι παπαράτσι έδιναν μάχη για να απαθανατίσουν στιγμιότυπα, οι σταρ ένιωθαν σαν το σπίτι τους, τα golden boys ονειρεύονταν να χορέψουν πλάι στην Alexa Chung και όλοι οι υπόλοιποι έφταναν με την ελπίδα να μπουν στο μυστικό μπαρ ή να δοκιμάσουν έστω τα φημισμένα ντόνατς με καβούρι του εστιατορίου. Τα δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων είχαν χιούμορ: Η Daily Mirror παρότρυνε τους αναγνώστες της να παρατήσουν τις προσπάθειες για κράτηση στο εστιατόριο αν το όνομά τους δεν ήταν γραμμένο στο Hollywood Walk of Fame και η Independent σχολίαζε ότι το σύστημα κρατήσεων ήταν εμπνευσμένο από τον οργανισμό τουρισμού της Βόρειας Κορέας.

Δέκα χρόνια μετά, μπορεί να μην πέφτεις πάνω στην Kate Moss σε καθημερινή βάση, αλλά η ατμόσφαιρα παραμένει λαμπερή και μεταδοτικά διασκεδαστική όπως αναφέρει ο οδηγός Michelin. Ακόμα και το μενού του σεφ Luke Hunns μοιάζει να έχει σχεδιαστεί για πάρτι – από τραγανή πίτσα με τυρί taleggio, τσίλι και φασκόμηλο, μέχρι αστακό Θερμιδώρ, μια συνταγή που δημιουργήθηκε το 1894 στο Παρίσι για τη δεξίωση της πρεμιέρας του ομώνυμου θεατρικού έργου.

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

 

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

 

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

 

Ακόμα κι αν το hype έχει ξεθυμάνει και κανείς πια δεν κλείνει δωμάτιο στο Chiltern Firehouse για να έχει εύκολη πρόσβαση στο εστιατόριο και το μπαρ, παραμένει ένα από τα πιο γοητευτικά ξενοδοχεία του Λονδίνου. Τα μόλις 28 δωμάτια του χωρίζονται σε 12 (!) κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος και τον προσανατολισμό τους – με κοινό στοιχείο το βρετανικό στυλ, όλο μπλε ρουά χαλιά, βελούδινους καναπέδες και δερμάτινες πολυθρόνες. Τα super-luxe κρεβάτια είναι στρωμένα με σεντόνια κατά παραγγελία και τα πολυτελή μπάνια έχουν άπλετο φυσικό φως, χειροποίητα πλακάκια και μπουρνούζια με μονόγραμμα για τους πιστούς πελάτες. Ιδιαίτερο είναι και το look του εστιατορίου, σαν μπρασερί με βιομηχανικές πινελιές και πολλές εκπλήξεις: ένας στύλος πυροσβέστη, παντού γλάστρες, τοίχοι με πλακάκια και καναπέδες με ύφασμα που σε κάποιους κριτικούς εστιατορίων θυμίζει τα καθίσματα της γραμμής Bakerloo…
1 Chiltern Street, Marylebone
www.chilternfirehouse.com 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!