Μπίρα που περίσσεψε: 4 τρόποι χρήσης για να μην πάει χαμένη

Unsplash, από την ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

63

Παρασκευή βράδυ. Παγωνιά, μουντός καιρός και 0 όρεξη για έξοδο. Η απόφαση έχει ήδη παρθεί. Σπίτι, καναπές, πίτσα, επιτραπέζια παιχνίδια και beer bong που φέρνει στο μυαλό καλοκαιρινές αναμνήσεις. Τα απογεύματα που σάς έβρισκαν μέχρι αργά στην παραλία περιμένοντας να δείτε το ηλιοβασίλεμα και τα βράδια σε beach parties. Η μπίρα ήταν πάντα εκεί για εσάς, αλλά ποτέ δεν περίσσευε.

Τώρα, όμως, που είναι και χειμώνας έτυχε και περίσσεψε μέσα στο κουτάκι. Να την πετάξεις; «Αμαρτία» θα ‘ναι. Να την διατηρήσεις στο ψυγείο για μερικές μέρες; Μπορείς να το κάνεις, δεν θα πάθεις τίποτα, αλλά η γεύση και η φρεσκάδα της δεν θα είναι ίδια με εκείνη του πρώτου ανοίγματος. Όπως, λοιπόν, μπορείς να αξιοποιήσεις το κρασί που έμεινε στο μπουκάλι, έτσι μπορείς να αξιοποιήσεις και τη μισοτελειωμένη μπίρα για να μην καταλήξει στον νιπτήρα.

Η μπίρα δίνει νοστιμιά στις σάλτσες για τα κρεατικά σου

Είναι γνωστό ότι ένα κρασί ή ένα αλκοολούχο ποτό δίνει γεύση σε μια σάλτσα (hello pasta alla vodka). Έτσι και η μπίρα μπορεί αν λειτουργήσει ως ένα έξτρα συστατικό νοστιμιάς πχ. για το κοτόπουλο ή το χοιρινό που θέλεις να σοτάρεις. Απλά προσθέτεις μπίρα και πετυχαίνεις ελαφρώς πιο όξινες νότες στην τελική γεύση. Μια lager ταιριάζει σε πιο ελαφριές σάλτσες ενώ οι μαύρες μπίρες θα αφήσουν μια πιο έντονη και πικρή επίγευση στον ουρανίσκο σου.

Η μπίρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μαρινάδα

Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μια μαρινάδα για κρεατικό και έχει περισσέψει μπίρα, μην παραλείψεις να την εκμεταλλευτείς (μαγειρικά) υπέρ σου. Όχι μόνο θα διασφαλίσει τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αλλά θα εξασφαλίσει την τρυφερότητα του κρέατος καθώς περιέχει ένζυμα που βοηθούν ως προς αυτό. Το ελαφρώς όξινο προφίλ της μπίρας είναι εξαιρετικό για να κάνει τρυφερό το κρέας καθώς ψήνεται.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις μερικές τρύπες με πιρούνι στο κρέας, να το βάλεις σε ένα αεροστεγές δοχείο και να ρίξεις μέσα την μπύρα. Μαρινάρεις το κοτόπουλο στο ψυγείο ολονυχτίς. Super yummy!

Δώσε στα φυτά σου να πιουν λίγη μπίρα κι αυτά. Δεν θα πάθουν τίποτα. Ίσα ίσα το αντίθετο. Η μπίρα μπορεί να λειτουργήσει ως λίπασμα για μερικά φυτά -μπορεί όμως όχι για όλα. Κάνε πείραμα σε ένα μέρος του φυτού, περίμενε μερικές ημέρες και δες αν έχει θετική επίδραση. Εάν ναι, ξέρεις πλέον πιο συστατικό να προσθέσεις στη ρουτίνα περιποίησης των φυτών σου.

Μπορείς να την καταψύξεις για μελλοντική χρήση, στην τελική

Σε περίπτωση, πάλι, που δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την περισσευούμενη μπίρα άμεσα αλλά ούτε και να την πετάξεις, την βάζεις μέσα στην κατάψυξη μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα.

Προσοχή: Η μπίρα που έχει καταψυχθεί δεν είναι ιδανική για κατανάλωση, αλλά είναι μια χαρά για μαγείρεμα. ΜΗΝ καταψύξεις ολόκληρα κουτιά μπίρας (spoiler: κυριολεκτικά θα εκραγούν). Αντ’ αυτού, γέμισε μια παγοθήκη. Επίσης, επειδή θα χάσει την ενανθράκωσή της καθώς παγώνει, επομένως δεν συνίσταται να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένη μπίρα σε κουρκούτι. Σίγουρα, όμως, μπορείς να ρίξεις μερικούς κατεψυγμένους μπιρο-κύβους σε ένα τηγάνι για να δημιουργήσεις μια σάλτσα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!