Το συναρπαστικό, limited edition σκάκι – σερβίτσιο “Duel des Thés” του εμβληματικού παριζιάνικου οίκου Christofle ήρθε για να γράψει ιστορία.
Με αφορμή το γεγονός ότι παραδόξως στην ψηφιακή εποχή μας τα «αληθινά» παιχνίδια -και κυρίως τα επιτραπέζια- σημειώνουν αυξανόμενη ζήτηση, ο οίκος Christofle δίνει το «παρών» με τον πιο παιχνιδιάρικο και ταυτόχρονα elegant τρόπο, παρουσιάζοντας δύο από τα πιο iconic σερβίτσια του σε μια μορφή που προκαλεί –και απαιτεί– μονομαχία.
Το Duel des Thés αντλεί την έμπνευσή του από ένα εκ των εμβλημάτων του, εκείνο του ιππότη, και του δίνει λειτουργική χρήση –και μάλιστα… διπλή. «Η ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε δύο εμβληματικά σερβίτσια τσαγιού του οίκου, το Art Nouveau και το Art Deco, να μονομαχούν πραγματικά», εξηγεί η Marie Beaussier, διευθύντρια σχεδιασμού προϊόντων της παριζιάνικης εταιρείας που από το 1830 αποδεικνύει συνεχώς πως η έμπνευσή της είναι ανεξάντλητη.
Το σετ που προκύπτει, του οποίου το όνομα μεταφράζεται σε «μονομαχία των τσαγιών», είναι μια παιχνιδιάρικη παραλλαγή όπου τα πιόνια υποκαθίστανται από τσαγιέρες, γαλατιέρες, φλιτζάνια και ζαχαριέρες.
Παιχνιδάκι; Όχι ακριβώς… Μιλάμε για τον σημαντικότερο ίσως οίκο αργυροχοΐας στον κόσμο, επομένως η τελειότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι μονόδρομος. Ο Thomas Jean, διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων του οίκου, σημειώνει ότι ακολουθείται η ίδια μέθοδος με εκείνη της παραγωγής ενός κανονικού μεγέθους αντίστοιχου σερβίτσιου, «με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς αν κάτι δεν πάει καλά κατά τη δημιουργία της κάθε μινιατούρας , ο αργυροχόος θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή».
Αντί να βασιστεί σε μηχανές παραγωγής, η Christofle επιλέγει εξειδικευμένους τεχνίτες, οι οποίοι κατασκευάζουν στο χέρι κάθε εξάρτημα -συν όλα τα καλούπια και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους- στο εργοστάσιο της Νορμανδίας.
«Το σκάκι μοιάζει πολύ με την αργυροχοΐα», επισημαίνει η Beaussier. «Είναι απαιτητικό και απαιτείται πολύς χρόνος προκειμένου να τελειοποιηθεί κανείς σε αυτά. Τα κομμάτια του σερβίτσιου είναι αρκετά μικρά, με μέγεθος από δύο έως επτά εκατοστά, έτσι αυτό προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας στη δημιουργία». Και το πιο εντυπωσιακό; Τα 32 πιόνια, όσο μικροσκοπικά κι αν είναι, είναι επίσης πλήρως λειτουργικά! Οι μίνι τσαγιέρες έρχονται πλήρεις με κούφια στόμια και αρθρωτά πώματα, και είναι τόσο λεπτομερείς όσο οι αντίστοιχες σε φυσικό μέγεθος.
Όσο για τις ίδιες τις σκακιέρες, αυτές συναρμολογούνται από τον Jean-Brieuc Chevalier, έναν εξειδικευμένο τεχνίτη από την Ανζέ, ο οποίος εναποθέτει τα τεtράγωνα από ασήμι επάνω στο πλαίσιο από ξύλο βελανιδιάς. Τόση λεπτομέρεια δεν μπορεί να απαιτεί χρόνο -και χρήμα.
Τα σετ χρειάζονται έξι μήνες για να παραχθούν, ενώ εύλογα κοστολογούνται στα 230.000 ευρώ -ίσως γι’ αυτό ο οίκος ο Christofle θα δημιουργήσει συνολικά μόνον οκτώ κομμάτια.
Το πρωτότυπο σετ εκτίθεται στο κατάστημα του οίκου Christofle στο Harrods, στο Λονδίνο, όμως οι παθιασμένοι με το σκάκι και την πολυτέλεια μπορούν να παραγγείλουν το δικό τους σετ σε οποιοδήποτε από τα καταστήματά του. Αρκεί, πέρα από το ταλέντο και τη στρατηγική στο (ασημένιο) σκάκι να έχει κανείς και το χρυσό άγγιγμα του Μίδα.
www.christofle.com, @christofle/Instagram