Κάθε φορά που μπαίνεις στην κουζίνα για να μαγειρέψεις και χρειάζεται να κόψεις κρεμμύδια σε πιάνει άγχος. Ο λόγος είναι προφανής: διότι θα κλάψεις. Μάλιστα υπάρχουν κάποια κρεμμύδια που έχουν μια πιο «επιθετική» μυρωδιά με αποτέλεσμα το κλάμα να είναι ανεξέλεγκτο! Πώς μπορείς όμως να κόψεις κρεμμύδια χωρίς να κλάψεις και για ποιο λόγο σε κάνουν να κλαις; Σε αυτά τα 2 πολύ σημαντικά ερωτήματα απαντά ο Eric Rowse, επικεφαλής σεφ-εκπαιδευτής μαγειρικών τεχνών στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης και δίνει το Νο1 trick για να μην κλαις όταν τα κόβεις.
Σύμφωνα με τον Rowse, η σύντομη απάντηση είναι απλή: θειικό οξύ. Αλλά πώς μπορεί ένα αόρατο αέριο να προκαλέσει φαινομενικά τόση καταστροφή; «Τα κρεμμύδιa άλλα και το σκόρδο, τα πράσα, το σχοινόπρασο, οι ράμπες, το πράσινο κρεμμύδι—είναι εξαιρετικά στην απορρόφηση του θείου», εξηγεί ο Rowse. «Όταν κόβουμε τα κρεμμύδια και καταστρέφουμε αποτελεσματικά τα κυτταρικά τοιχώματα μέσα σε αυτά, οι ενώσεις θείου, αναμεμειγμένες με αμινοξέα από το κρεμμύδι, συμπιέζονται στον αέρα». Μόλις αυτός ο συνδυασμός εκτεθεί στο οξυγόνο και έρθει σε επαφή με το νερό γύρω από τα μάτια μας, δημιουργεί θειικό οξύ. «Το θειικό οξύ ερεθίζει τα μάτια σου, με αποτέλεσμα να δακρύζουν», λέει. «Είναι η άμυνα του οργανισμού που προσπαθεί να ξεπλύνει το ερεθιστικό αυτό αέριο».
Πώς να σταματήσεις να κλαις όταν κόβεις κρεμμύδια μια για πάντα
Ο Rowse μοιράζεται 4 αλάνθαστους τρόπους για να κάνει το κόψιμο των κρεμμυδιών πολύ πιο διαχειρίσιμο.
1. Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι
Σύμφωνα με τον Rowse, ο νούμερο ένα τρόπος για να σταματήσεις να κλαις είναι να έχεις ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Όσο πιο κοφτερό είναι, τόσο πιο ασφαλής θα είναι η συνεδρία κοπής κρεμμυδιού. «Αν κόψετε κρεμμύδια με ένα μαχαίρι που δεν κόβει καλά, αντί να κάνετε μια καθαρή κοπή στα κυτταρικά τοιχώματα του κρεμμυδιού, καταλήγετε να συνθλίβετε τα κύτταρα, ψεκάζοντας περισσότερες από αυτές τις ενώσεις θείου στον αέρα», λέει ο Rowse στο Well and Good.
2. Ψύξε τα κρεμμύδια (για λίγο)
«Αν έχετε την τάση να κρατάτε τα κρεμμύδια σας στον πάγκο της κουζίνας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο», ο Rowse λέει ότι, «μπορεί να θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο για λίγα λεπτά πριν τα κόψετε σε φέτες και αντ’ αυτού. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο κρύο είναι το κρεμμύδι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να σας κάνει να κλάψετε. Η ψύξη των κρεμμυδιών μπορεί να μειώσει την απόσταση που μεταφέρουν τα σταγονίδια στον αέρα αλλά μην αποθηκεύετε τα κρεμμύδια σας στο ψυγείο», λέει ο Rowse. Ένα κρύο και υγρό περιβάλλον μπορεί να κάνει τα κρεμμύδια να χαλάσουν πιο γρήγορα. Αλλά αν τα κρυώσεις για λίγα μόνο λεπτά δεν θα κάνει πολύ κακό στα κρεμμύδια.
3. Χρησιμοποίησε έναν ανεμιστήρα για να διατηρείς την περιοχή καλά αεριζόμενη
Ο Rowse λέει ότι ένας ανεμιστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φυσήξει τις αναθυμιάσεις.
4. Χρησιμοποίησε ανάλογα αξεσουάρ
«Εάν έχετε να κάνετε με ιδιαίτερα δυνατά κρεμμύδια», ο Rowse λέει, « μπορεί να θέλετε να καλέσετε τις ενισχύσεις: γυαλιά. Πράγματι, μπορεί να φαίνεται κωμικό, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε αποτελεσματικά τα μάτια σας από την απορρόφηση των αναθυμιάσεων. Μπορεί κανείς να φοράει γυαλιά κολύμβησης ή σκι που εφαρμόζουν σφιχτά [γύρω από τα μάτια] για να αποτρέψουν την επαφή του ατμού με τα μάτια τους».